EN  |  FR

Coole handen maken licht werk

afbeelding bij Coole handen maken licht werk

De zomer is begonnen en tropische temperaturen hebben zich al aangediend. Dan is het extra belangrijk om hoofd en lijf koel te houden. Over het prestatiebevorderende effect van met name ‘koele handen’ bij warm weer is een en ander geschreven, dat we je hier niet willen onthouden. Aandachtig lezen heeft in ieder geval een verkoelend effect.

In 2012 organiseerde de AHA (American Heart Association; zeg maar de Amerikaanse Hartstichting) hun jaarlijkse EPINAM-congres, met gerenommeerde sprekers over gezondheid, voeding, en beweging. Een van de sprekers was de inspanningsfysioloog en voedingsdeskundige Stacy T. Sims. Ze hield een presentatie getiteld Cool hands may be the key to increasing exercise capacity. Die presentatie werd direct een digitale wereldhit. Met het nodige knip- en plakwerk van minder deskundige journalisten leek het erop alsof je een training langer volhoudt en sneller afvalt, als je maar zorgt dat je tijdens je workout je handen koud blijven. Duh? Dachten wij ook. Maar wat was er nu eigenlijk wetenschappelijk ontdekt? Wij zochten het voor je uit. Daarnaast hebben we voor je uitgezocht wat het nut is van je hoofd (en lijf) koel houden voor en na je workout.

Gewoon nieuws in de cooler

Sims volgde twaalf weken lang vierentwintig vrouwen met fors overgewicht. Ze vroeg zich af of vrouwen die hun handen koelen tijdens een workout, en zo hun lichaamstemperatuur verlagen, zich misschien minder zweterig en onprettig zouden voelen. Met als gevolg dat ze de lichaamsbeweging/inspanning mogelijk langer volhouden. Tromgeroffel. Dat bleek te kloppen. In vergelijking met de controlegroep gingen de vrouwen met gekoelde handen sneller wandelen, verloren een paar centimeter meer buikomvang en verbeterden hun bloeddruk. Was dit de wetenschappelijke doorbraak waar de overgewichtbestrijders al jaren op zaten te wachten?

Sims liet de vrouwen hun handen koelen met een peperduur hulpmiddel genaamd CoreControl, op de markt gebracht door het Amerikaanse bedrijf Avacor Technologies. Het bedrijf schermt al sinds de oprichting met dergelijke onderzoeken en ‘testimonials.’ Sims geeft gelukkig een spotgoedkoop alternatief voor de CoreControl.’ 

Koelen voor inspanning

Sinds het onderzoek van Sims is er veel onderzoek gedaan naar het effect van koelen voor aanvang van inspanning. De resultaten en conclusies zijn gewogen en gemiddeld in  overzichtsartikelen van Wegmann en Ross. Uit deze onderzoeken lijkt vooral het duurvermogen toe te nemen als je jezelf voor je workout koelt. Daarbij is het belangrijk te noemen dat dit met name geldt als je je training in een warme omgeving moet voltooien. Doe je de workout in een gym met goede airco, dan zal dat koelen weinig effect hebben. Het prestatievermogen van meer krachtgeoriënteerde sporters neemt overigens niet toe als je jezelf koelt voor je training. De meest effectieve manieren om je lichaamstemperatuur te verlagen, lijken overigens het nuttigen van ijskoud water, een koelvest of cooling packs.

IJskoud herstel

Je kent ze wel; sporters die zweren bij het nemen van een ijskoud bad om zo het herstel na inspanning te bespoedigen, maar wat is er nu wetenschappelijk waar van deze beweringen? Uit een overzichtsartikel van Hohenauer lijkt jezelf onderdompelen in een ijskoud bad inderdaad spierpijn en vermoeidheidsgevoelens te verminderen. Wanneer echter naar meer objectieve maten en dus daadwerkelijk herstel wordt gekeken, dan verbetert een koud bad na training je herstel niet meer, dan gewoon lekker warm afdouchen. Kortom je hebt het gevoel dat je beter bent hersteld, als je na je training in een koud bad gaat zitten, terwijl je daadwerkelijk niet beter bent hersteld.

Belangrijker voor herstel en het op peil houden van je prestatieniveau bij warm weer is voldoende drinken. Ook je voeding speelt daarbij een belangrijke rol.

Dossiers: