EN  |  FR

Laat je bespotten

Er wordt wat af gespot in dit land. Je hebt vliegtuigspotters, die af en toe worden aangezien voor spionnen. Je hebt vip-spotters, die de gelijknamige website melden dat ze een BN-er in het wild hebben gezien. Je hebt ook nuttige spotters. Die vind je in het krachthonk. Met een spotter haal je meer uit je workout.

Krachttraining kun je zonder problemen in je eentje doen. Ga je echter met écht zware gewichten aan de slag, dan is het verstandig een spotter in de buurt te hebben. Een spotter is iemand die je helpt met het voltooien van die laatste herhalingen die je net niet meer helemaal op eigen kracht kunt maken. Soms werkt een spotter je juist tegen. Dat laatste blijkt zelfs beter voor je als je traint op kracht in plaats van massa.

Helpende handen

Wie wel eens zwaar bankdrukt, kent het verschijnsel. Die laatste paar reps dreigen net te zwaar te worden en je ziet jezelf al met een ingedeukte borstkas van je drukbankje rollen. Dan is het goed dat er iemand in de buurt is die je kan helpen om de barbell weer op het rek te krijgen. Maar een goede spotter doet meer. Een spotter grijpt niet alleen in als het mis dreigt te gaan. Een spotter zorgt ervoor dat je meer uit je workout haalt. Hij of zij moet dan wel weten wanneer en in welke mate je hulp nodig hebt. Spreek daarom korte commando's af met je trainingsmaatje. 'Meer' betekent bijvoorbeeld dat je meer hulp nodig hebt en 'min' dat je minder nodig hebt. 'Ho' kan betekenen dat je er echt doorheen zit en snel ingrijpen nodig hebt. Op die manier krijg je de juiste hulp op het juiste moment en haal je zelf het maximale uit je workout. Treed je zelf op als spotter, denk dan aan je houding. Door je rug gaan omdat je trainingspartner's ego groter is dan zijn kracht is niet de bedoeling van spotten.

Meerdere helpende handen

Bij sommige oefeningen zijn meerdere spotters nodig. Denk aan een back squat. Dan kun je eventuele hulp aan beide kanten goed gebruiken. Andere tips bij het spotten zijn: zorg dat je als spotter over voldoende spierkracht gebruikt, ken je spottechniek, weet hoeveel herhalingen de sporter van plan is te maken en blijf goed opletten. Veiligheid staat voorop! Bij het tillen van zware gewichten boven je lijf – bijvoorbeeld bij squaten of shoulder press - is het al snel raadzaam met spotters te werken. Spotten met dumbbells is trouwens lastiger dan spotten met barbells.

Anders helpende handen

Een spotter is iemand die dus meehelpt. Dat meehelpen kan ook op een andere manier. In een twee jaar geleden in de Journal of Strength and Conditioning Research gepubliceerd onderzoek lieten wetenschapper Brandenburg en Docherty van de University of Victoria twee groepen bodybuilders met zware gewichten trainen. De ene groep deed per spiergroep vier setjes met 75% van 1RM. De tweede groep deed drie setjes per spiergroep. Het verschil was dat deze groep de opgaande beweging met 75% van 1RM deed. Vervolgens voegde spotters snel extra schijven toe, zodat de neergaande beweging met 120% van 1 RM werd gedaan. Dat moet een heel gegoochel zijn geweest met die schijven, maar het loonde, stellen de onderzoekers. Beide groepen hadden na negen weken geen extra spiermassa opgebouwd, maar de tweede groep had dankzij het gegoochel met schijven veel meer aan kracht gewonnen bij de concentrische beweging. Deze manier van trainen werd 'dynamic accentuated external resistance (DAER) training' gedoopt. Met zulke spotters valt dus niet te spotten.