EN  |  FR

De nieuwe kleren van de keizer

Pilates, Power House, Power Yoga, … wie ook maar een beetje trendgevoel in zijn donder heeft rekt en strekt dat het een lust is. Kun je dus maar beter als liefhebber van krachttraining je dumbbells aan de wilgen hangen of blijft krachttraining de keizer en heb je helemaal geen nieuwe kleren nodig? Alle ballen verzamelen!

Je kunt geen tijdschrift openslaan of Pilates duikt op. Shopping channels? Daar heb Windsor Pilates weer. Waarom zou je je druk maken met een uitgekiende krachttraining als je liggend op een matje jezelf een wasbordje strekt en dijen als Gianni Romme krijgt door alleen maar je benen te heffen? Zoals wel vaker met commercialisering van ideeën wordt de basis van het idee vergeten. Veel van deze trendy vormen van bewegen gaan uit van de principes van krachttraining. Pilates, Power Yoga, Power House, etc. richten zich op de onderliggende, kleinere spieren die bij een reguliere krachttraining vaak vergeten worden.

Leg neer die bal

Dat is geen nieuw verschijnsel. Op een krachttrainingstoestel, maar ook bij het werken met dumbbells of barbells, sta of zit je stabiel en train je een specifieke, grote spiergroep. Door te zorgen voor instabiliteit tijdens de beweging, gebruik je ook de onderliggende kleine spieren om de beweging uit te voeren en stabiel in evenwicht te blijven. De labiele situatie geeft een extra neuromusculaire stimulans en zorgt er ook voor dat het evenwichtsgevoel, (spier-)coördinatie en het aanvoelen wat het lichaam kan verbeteren. Bovendien ligt het dichter tegen de sportpraktijk aan. Het hulpmiddel dat krachtsporters hiervoor gebruiken is de oefenbal ook wel bekend als 'Swiss Ball' of 'Stability Ball'. Een moderne, ruimtebesparende variant op deze bal is de Reebok Coreboard. Op zo'n oefenbal train je vooral je buik- en rugspieren, hoewel je in principe iedere spier er op kunt trainen. Deze vorm van trainen wordt al sinds jaar en dag 'core training' genoemd. De nieuwe kleren van de keizer bestaan, net zoals in het sprookje, in wezen dus niet.

De kern van de zaak

Het korset van buik- en rugspieren wordt ook wel je 'core' of je 'power house' genoemd. De gedachte achter je concentreren op deze kern van je lichaam is dat die spieren bij bijna alle bewegingen betrokken zijn. Door je kern op een 'instabiele' wijze te versterken, verbeteren je (sport-)prestaties en verklein je de kans op blessures. 'Core training' concentreert zich op vier functies: stabilisatie, flexie, extensie en rotatie van de buik- en rugspieren. 'Core training' wordt vaak ingezet als een vorm van functionele fitness. Door de bewegingen van een bepaalde sport te imiteren, terwijl je op de oefenbal ligt, werk je gericht aan het verbeteren van zowel je spieren als die typerende beweging. Toch is de oefenbal ook een uitstekend hulpmiddel als je gewoon krachttraining doet om gespierder te worden. Een balletje kan dus raar rollen, maar krachttraining blijft keizer met Pilates, Power Yoga, enzovoort als onderdanen. Haal dus maar weer je dumbbells van de wilgen en leg neer die bal. Op de website van de National Strength and Conditioning Association vind je een uitgebreid [Core-trainingsprogramma].