EN  |  FR

Body-for-LIFE: sterker door het leven

afbeelding bij Body-for-LIFE: sterker door het leven

Bill Phillips’ Body-for-LIFE boek is een bestseller waarvan wereldwijd al meer dan 5 miljoen exemplaren in twintig verschillende talen over de toonbank zijn gegaan. Het boek is een ode aan het gezonde en sterke lichaam, en werd recent ook in het Nederlands gepubliceerd. Over een man met een missie en een boek dat een hefboom wil zijn.

Bill Phillips: de man

Het is bekend: wie een bestseller schrijft in Amerika is ‘binnen’ voor het leven. Vijf miljoen exemplaren, daar heeft Bill omgerekend in Euro’s en na aftrek van belasting, wel een slordige vijf miljoen aan overgehouden. Toch was het Phillips daar niet om te doen. De man van EAS was al meer dan gevuld, toen hij enkele jaren geleden zijn bekende supplementenbedrijf verkocht voor 350 miljoen dollar, give or take a few, zeggen de Amerikanen. Onder bodybuilders en fitnessfanaten was hij vooral bekend als de uitgever van het bodybuilding en fitnessmagazine Muscle Media en de samensteller van de vele updates van Supplement Facts.

Na meer dan 16 jaar werkweken van 100 uur gemaakt te hebben, kon Bill plots op het strand gaan liggen genieten van zon, zee en prettig ogende dames, die in het Californische klimaat immer voorhanden zijn. Het genieten lukte maar met mate, want Bill moest eerst afkicken van de adrenalineverslaving die zijn werk met zich mee had gebracht. Bovendien moest hij een nieuw doel in zijn leven bedenken. Voor een doener in het kwadraat als Phillips een absolute must.

Hij dacht terug aan zijn eigen inspiratie, de film Pumping Iron met Arnold Schwarzenegger, die halverwege de jaren zeventig miljoenen mensen over de hele wereld naar de gewichten deed grijpen. In bijna 30 jaar is er een enorme fitnessindustrie uit de grond gestampt, waarin Amerika het voortouw heeft gehad. Je zou verwachten, dat het van Amerika ook de fitste natie ter wereld maakte, maar niets is minder waar. In de Verenigde Staten heeft vetzucht epidemische vormen aangenomen. Bijna 30% van de Amerikaanse mannen is veel te zwaar (morbide obesitas) en van de vrouwen is een kwart veel te zwaar. Nergens zie je meer dikke mensen dan in het land van fastfood en fitness. Het was die paradox die Phillips aan het denken zette.

Body-for-LIFE: de missie

Niets minder dan een hefboom zijn om het nationale horrorscenario te keren, was de ultieme uitdaging voor Bill Phillips. Mensen moesten leren zien dat hun lichaam een wonderlijk geschenk is, dat door gebrek aan beweging en consumptie van junkfood langzaam maar zeker gesloopt werd. Dat er bij alle overvloed ook een duidelijk onbehagen was, bleek wel uit de voortdurende pogingen van mensen om via een short cut of een quick fix van hun overgewicht af te komen. Om uiteindelijke dikker te eindigen dan ze al waren.

De enige oplossing lag in een gezonde en fitte levensstijl, dat was wel duidelijk. Uit zijn carrière als wedstrijdbodybuilder had Phillips een hoop waardevolle kennis en discipline overgehouden. Maar bodybuilding had bij het grote publiek vanwege het steroïdenmisbruik een bad rap, en daarmee dreigde het kind met het badwater te worden weggegooid. De basics van bodybuilding mainstream maken, en mensen een totaalprogramma bieden inclusief een beloning, moest het begin worden van de nationale transformatie. Met dat oogmerk ontwikkelde Phillips de video Body of Work, een instructieband over training, voeding, herstel en motivatie. Alle dingen die op LSM eerder onder de paraplu van ‘geïntegreerde training’ werden besproken. Zijn boodschap: werken aan je lichaam gaat hand in hand met werken aan je leven. De beloning: een nieuw lijf en een nieuw leven…én een nieuwe Porsche!

Body-for-LIFE: het boek

Bill had nog iets geleerd van zijn wedstrijdverleden: de motiverende kracht van een wedstrijd als doel om naar te werken. Hij riep daarom mensen op om na het in praktijk brengen van het boek Body-for-LIFE deel te nemen aan een Body-for-LIFE challenge, een wedstrijd die louter winnaars kende. Degene die uit het diepste dal was gekomen tot de meest spectaculaire transformatie, won een Porsche. Niet de breedste, de scherpste, de mooiste won per definitie, maar die Jan of Truus die het niet bij lezen alleen gelaten had maar een transformatie had doorgemaakt die andere gewone mensen zou inspireren. Het zwaan-kleef-aan effect moest zorgen dat overal ter wereld mensen zich geroepen gingen voelen om in de drie maanden die het Body-for-LIFE programma duurde een transformatie te ondergaan en dat publiekelijk te tonen.

Het boek Body-for-LIFE is een inspirerend boek geworden, dat een totaalprogramma biedt voor drie maanden, waarin alle elementen van wat LSM doorgaans als ‘geïntegreerde training’ omschrijft, training, voeding, herstel en motivatie, aan bod komen. Om maximaal te kunnen profiteren van de 12 weken moet er natuurlijk wel gewerkt worden. Drie gewichttrainingen per week en drie cardio workouts moeten de deelnemer duidelijk maken dat het ernst is. Dat is gelijk de grote kracht en de kleine zwakte van het boek: het gaat niet om een beetje aandrollen op de hometrainer of met een paar dumbbelltjes wat hefjes doen, dus de rasechte en doorgewinterde luiaard zal er snel op afknappen. Maar wie wil, wordt vorstelijk beloond. In inspirerende verhalen van gewone mensen die zich uit een diep dal wisten te trekken en het boek gebruikte als keerpunt in hun leven, wordt de lezer opgewarmd voor het echte werk: een transformatie van lijf en leven.

Tot slot

Een recordaantal Nederlanders worstelt met overgewicht en vetzucht. Volgens het Centraal Bureau Statistiek (CBS) was in 1996 42% van de mannen te zwaar, en van de vrouwen meer dan 38%. Dat zijn heel wat mensen die iets met de boodschap van Bill Phillips zouden moeten doen. Daarom verzorgt EAS Benelux Body-for-LIFE wedstrijden in Nederland en België. Zie www.body-for-life.nl Het boek Body-for-LIFE: in twaalf weken een nieuw lijf en een ander leven is uitgegeven door Kosmos Z & K Uitgevers en kost 19.99 euro.

Dossier: