EN  |  FR

De PWO-gebruiker in het vizier

Terwijl de schandalen rondom gevaarlijke stoffen in pre-workoutsupplementen zich in snel tempo opvolgen, blijven PWO’s in gyms en fitnessstudio’s mateloos populair. Je zou vermoeden dat de gebruikers van PWO’s het prima vinden om linke farmacologische verbindingen te slikken. Maar de vork zit toch net even anders aan de steel, ontdekten Duitse onderzoekers.

Nee, nou niet gaan beweren dat PWO’s niet omstreden zijn. Op deze website hebben we geregeld bericht over amfetamineachtige stoffen in dit type supplementen. Soms omdat ze door laboratoria waren ontdekt, soms omdat ze sporters ziek maakten. Ze hebben namen als DMAA, DMBA, BMPEA en DMHA, ze zijn geproduceerd door de chemische industrie en ze horen niet in supplementen thuis. Geen twijfel over mogelijk. Bijna overal zijn overheden daar inmiddels van doordrongen, en zijn organisaties als de NNWA daarom de supplementenindustrie nauwlettender gaan volgen. 

Het onderzoek

De Duitse sportwetenschapper Matthias Dreher, verbonden aan de Johannes Gutenberg University Mainz, wilde meer weten over de gebruikers van deze groep supplementen. Hij stapte naar dertien krachthonken en fitnessstudio’s in de regio van Mainz, en vroeg daar 492 sporters het hemd van het gespierde lijf. Het resultaat van zijn onderzoek verscheen onlangs in Frontiers in Psychology.

De sporters die Dreher ondervroeg waren lang niet allemaal bodybuilders, zeggen we maar meteen. Nog geen tien procent van de mannen en vrouwen die meewerkten aan de studie omschreef zichzelf als ‘bodybuilder’. De grootste groep in Drehers studie deed naar eigen zeggen aan fitness, de op één na grootste groep aan ‘krachttraining’.

Zestig procent van de sporters gebruikte supplementen. De meest gebruikte supplementen waren de eiwitshakes en preparaten met vitamines en mineralen. Iets meer dan een kwart van de supplementengebruikers had wel eens PWO’s gebruikt, en iets meer dan 10 procent gebruikte PWO’s op het moment dat ze Drehers vragenlijst invulden. Daarbij zaten beduidend meer mannen dan vrouwen.

Net zo populair als creatine

De riskante PWO’s waren net zo populair als het oerdegelijke creatine, constateerde Dreher. Zowel creatine als PWO’s worden gebruikt omdat de gebruikers ervan overtuigd zijn dat ze er meer progressie door kunnen maken. Wat dat betreft bevestigt zijn onderzoek het beeld dat we al van PWO’s hadden.
Tachtig procent van alle ondervraagde supplementengebruikers was helemaal niet of nauwelijks bereid om de gezondheid in gevaar te brengen. De meeste supplementengebruikers willen dus helemaal geen farmacologische rommel in hun lichaam stoppen. En hoe raar dat misschien ook klinkt, dat beeld komt ook terug als je kijkt naar de PWO-gebruikers. De helft van hen koopt niet zomaar een formule, maar kijkt eerst naar samenstelling. Zien ze daar stoffen staan als cafeïne of bèta-alanine, waarvan ze weten dat die werken, dan kopen ze het product. 

Kiezen voor dope

Driekwart van deze ‘bewuste PWO-gebruikers’ vermijdt supplementen met verdachte en obscure stoffen, maar de overige 25 procent van de labellezende gebruikers doet precies het tegenovergestelde. Die groep gaat bewust op zoek naar formules met de omstreden, en vaak ook verboden, bestanddelen als DMAA en DMBA, ontdekte Dreher. 

In Nederland en andere EU-landen zijn veel PWO’s met die stoffen de laatste jaren uit de winkels verdwenen. Dat komt waarschijnlijk doordat de overheid er alerter op is, en ook omdat een heleboel supplementenbedrijven gewoon betrouwbare producten willen verkopen. Maar in webwinkels van verkooporganisaties buiten de EU is de situatie anders.

Gelukkig gaat het om een minderheid. We hebben het over een kwart van de PWO-gebruikers, en dat is ongeveer weer een paar procent van alle supplementengebruikers in het fitnesscircuit. Als je door alle vervelende berichtgeving het idee had gekregen dat supplementengebruikers in krachthonken, sportscholen en studio’s verkapte dopinggebruikers zijn, dan kun je opgelucht ademhalen. Dat idee klopt niet. De overweldigende meerderheid van hen moet helemaal niets van farmacologische troep hebben.

Een groter probleem dan de minderheid die willens en wetens foute PWO’s gebruikt, is de grote groep die PWO’s koopt zonder research te doen. Deze groep loopt natuurlijk extra kans om, zonder dat te willen, een supplement te gebruiken waarin een malafide producent een obscure amfetamine heeft verwerkt. Door de juiste informatie te bieden kan ook deze groep leren hoe belangrijk het is om eerst onderzoek te doen voordat je een supplement gebruikt. Die informatie kun je vinden op deze website en met behulp van onze Supplementenwijzer App

Dossiers: