EN  |  FR

Gevaarlijk sibutramine aangetroffen in afslankmiddelen

afbeelding bij Gevaarlijk sibutramine aangetroffen in afslankmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de stof sibutramine in afslankproducten. Deze stof kan ernstige bijwerkingen veroorzaken. Het is aangetroffen in de preparaten IREM Naturel, Dream-tox en Form soupe.

Hartklachten

Deze afslankproducten worden – onder wisselende, nieuwe merknamen – op Facebook en Instagram aangeboden als natuurlijk afslankproduct. Sibutramine is een werkzame stof die niet is toegestaan in voedingssupplementen of andere levensmiddelen. De naam van deze stof is niet vermeld op de aangetroffen afslankproducten. Mensen die deze producten gebruiken hebben kans op ernstige bijwerkingen, zoals hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid.

Informeer NVWA

De NVWA adviseert consumenten deze middelen niet te gebruiken en de NVWA te informeren als zij de producten hebben gekocht of zien dat deze te koop worden aangeboden. De NVWA heeft in 2016 en 2017 voor soortgelijke producten met gevaarlijke stoffen een publiekswaarschuwing uitgedaan. In mei 2017 heeft de NVWA bevindingen uit een onderzoek naar farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen gepubliceerd.

Bron: NVWA

Dossiers: