EN  |  FR

Kennis is best wel vet

Nu je waarschijnlijk het goede voornemen hebt gemaakt om die vakantiepondjes er snel weer af te bewegen, is het verstandig je even te verdiepen in het fenomeen vet. Het ene vet is namelijk het ander niet en de kans is groot dat je zonder dat je het weet verborgen vetten inneemt. Bovendien bepaalt het soort vet dat je inneemt hoe gevaarlijk het afvallen is. Overgewicht verhoogt de kans op voortijdig sterven, maar, zo blijkt uit een recent Fins onderzoek, afvallen kan die kans ook vergroten.

Je hebt verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Klaarblijkelijk weten veel mensen niet welke van de twee je beter kunt mijden, dus heeft het onvolprezen Voedingscentrum een ezelsbruggetje bedacht. Het is geen stijlbloempje waarmee je de handen op elkaar krijgt, maar als het werkt, werkt het. Onthoud dus Verzadigd Vet is Verkeerd, Onverzadigd Vet is Oké. Daarna was “de creatieve” waarschijnlijk door zijn inspiratie heen, want nog gevaarlijker dan Verkeerde Verzadigde vetten zijn transvetten die bijvoorbeeld in koekjes of zuivel zitten. Onthoud dus ook nog even het volgende ezelsbruggetje: Transvet is Tragisch.

Verborgen vetten

Wat vaak wordt vergeten bij vetten, is dat vet een noodzakelijke voedingsstof is. Niet alleen omdat het veel energie bevat, maar ook omdat het een belangrijke bron is voor bepaalde vitamines en vetzuren. Helemaal zonder vet is dus niet goed voor je. Het is een lastige klus te ontdekken welke voedingsmiddelen veel Verkeerde Verzadigde en welke voedingsmiddelen veel OOnverzadigde vetten bevatten. Verkeerde Verzadigde vetten zitten vaak verborgen in producten die je in eerste instantie niet associeert met vet. De volgende keer dat je wat hagelslag op je bammetje wilt strooien, moet je meteen denken: Verkeerd Verzadigd vet. En komt je jarige collega trakteren op een heerlijke appelcarré, hef dan streng je vingertje en zeg op lijzige toon: Verkeerd Verzadigd vet. En mocht het alsnog gaan zomeren en je smacht naar een ijsje… Verkeerd Verzadigd vet. Het onvolprezen Voedingscentrum zou niet het onvolprezen Voedingscentrum zijn als ze niet een didactisch verantwoorde Vetwijzer hadden ontwikkeld. Hier kun je ‘m (het is geen vormgeving waarmee je de handen op elkaar krijgt) voor nop downen.

Afvallen is Alarmerend

Dacht je zeker te weten dat afvallen tot een gezond gewicht een nobele zaak was, waardoor je meer jaren aan die dure nieuwe zorgverzekering kunt blijven betalen, halen een stelletje Finse wetenschappers die zekerheid even onderuit. Print dus die Vetwijzer uit en graaf diep in je geheugen als je wilt gaan afvallen. Heb je de afgelopen jaren teveel Verkeerde Verzadigde vetten of Tragische Transvetten gegeten, dan kan afvallen wel eens verkeerd uitvallen. Het onderzoek is gepubliceerd in een Frans wetenschappelijk tijdschrift, maar er is al veel op gereageerd. Dit is bijvoorbeeld wat professor Michael Müller van de afdeling Humane Voeding van Universiteit Wageningen in WB ondermeer over dat onderzoek zegt. ‘Het soort vetten dat je hebt gegeten toen je aankwam is waarschijnlijk een factor die de metabole stress van het afvallen meebepaalt. At je veel gezonde onverzadigde vetzuren, zoals in vis of plantaardige olie, dan zitten die ook in je vetcellen. Als die vetzuren vrijkomen veroorzaken ze minder schade dan verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren die vrijkomen laten beschermende genen in cellen harder werken. Bovendien maken ze cellen gevoeliger voor insuline. Verzadigde vetten doen dat niet.’ Het volledige commentaar vind je hier