EN  |  FR

Wat niemand je vertelt over MK-677

DE VERZWEGEN BIJWERKINGEN VAN EEN ORALE GROEIHORMOONBOOSTER

Het kan echt. Je groeihormoonspiegel met pilletjes verhogen, zonder injecties. Het spul heet MK-677, en een potje kost in webwinkels, waar experimenteel ingestelde bodybuilders hun spullen kopen, slechts een paar tientjes. Serieuze bijwerkingen? Die zijn er niet, concludeer je na een dagje zoeken op internet. Maar als je een beetje dieper graaft…

Vroeger was farmacologische bodybuilding nog overzichtelijk. Bodybuilders die zichzelf wilden opvoeren gebruikten klassieke middelen als anabole steroïden, amfetamines of hCG. Riskante middelen, dat wel, maar je wist in ieder geval wat de risico’s waren. Elke arts kon het je vertellen, en in medisch handboeken stonden ze keurig omschreven. Die situatie is met de komst van het internet drastisch veranderd. Naast de klassieke middelen – die steeds meer uit underground labs komen -hebben SARM’s, legio obscure designer-drugs en allerhande peptiden hun intrede gedaan. Goed getest op mensen zijn al die nieuwe middelen vrijwel nooit, en hun bijwerkingen zijn meestal onbekend.

Slimme maar onverantwoordelijke chemici vinden die onbekende middelen in patenten of de wetenschappelijke literatuur, waar in staat dat die stoffen muizen grotere spieren of dunnere vetlagen geven. Als die chemici ook nog een Aziatische leverancier vinden die bereid is om die stoffen te produceren, dan kun je er donder op zeggen dat de bewuste verbinding binnen de kortste keren in een webwinkel ligt. En als zo’n nieuw middel dan ook nog positief wordt besproken op een forum of in een bodybuildingmagazine, dan wordt zo’n middel ook nog eens een succes.

Groeihormoon in een pilletje

MK-677 of ibutamoren is zo’n middel. Het is in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld door de farmaceutische onderneming Merck, die er een potentiële kassakraker in zag. Een dagelijkse dosis van 25 milligram, die probleemloos past in een tablet of een capsule, verhoogde bij mensen de concentratie groeihormoon in het bloed met een factor vijf tot acht. Dat effect is natuurlijk razend interessant, realiseerde Merck zich. Tot dan was er eigenlijk maar één manier om de concentratie groeihormoon in het lichaam flink te verhogen: je moest synthetisch groeihormoon dagelijks injecteren. En da’s natuurlijk een heel gedoe. Slikken is makkelijker.

Bij Merck hoorden ze de kassa al rinkelen. En dat geluid klonk nog duidelijker nadat het bedrijf ontdekte dat het nieuwe middel spiermassa en botmassa opbouwde. In trials die enkele maanden duurden wonnen oudere en inactieve mannen en vrouwen, die bezig waren spieren en botweefsel te verliezen, een paar kilootjes vetvrije massa. Groeihormoon breekt soms ook dikwijls een beetje vet af, maar dat deed MK-677 niet, ontdekten de onderzoekers. Dat kwam waarschijnlijk omdat MK-677 de eetlust vergroot.

Hongerhormoon

Dat is niet zo raar. MK-677 imiteert in het lichaam de werking van het hormoon ghreline. Ghreline is een ‘hongerhormoon’, dat wordt aangemaakt door de spijsverteringsorganen als je een periode niet hebt gegeten. In de hersenen stimuleert ghreline het hongergevoel, maar tegelijkertijd ook de aanmaak van groeihormoon. Het gros van het groeihormoon dat in het lichaam circuleert wordt ’s nachts aangemaakt, als na enkele uren vasten de spijsverteringsorganen ghreline in het bloed pompen.

Merck hoopte dat MK-677 interessant kon zijn voor ouderen, die door hun hoge leeftijd spiermassa of botmassa verliezen. De farmacologische bodybuilders die MK-677 nu gebruiken hopen vooral dat het spul ze helpt om meer spiermassa op te bouwen, al dan niet in combinatie met anabole steroïden of SARM’s. Soms gebruiken ze MK-677 om sneller te herstellen van blessures.

Gebruikers liepen al snel tegen een paar bijwerkingen aan die niet in de wetenschappelijke literatuur stonden vermeld. De onderzoekers van Merck lieten hun proefpersonen bijvoorbeeld ’s ochtends hun dosis innemen, maar farmacologische bodybuilders merkten dat ze daardoor overdag slaperig en duf werden. Om die reden gingen ze het ’s avonds gebruiken.

Ernstige bijwerkingen

Zo ongeveer alles wat je op het web over bijwerkingen leest is van hetzelfde kaliber. MK-677 laat je dieper slapen dan normaal, en het duurt soms even voordat je daaraan gewend bent. MK-677 laat het lichaam meer vocht vasthouden, en af en toe krijgen gebruikers een tintelend gevoel in hun handen of armen, waarschijnlijk omdat door het vasthouden van vocht ergens weefsels opzwellen en zenuwbanen afklemmen. Maar al die bijwerkingen verdwijnen als het gebruik wordt gestaakt. Echt ernstig kun je dat niet noemen, toch? Al met al is MK-677 dus prima spul. Waarom zou je het niet nemen?

Da’s een goede vraag. En nu we toch goede vragen aan het stellen zijn, wij hebben er ook eentje. Waarom heeft Merck zelf dat prima spul niet op de markt gezet? Waarom moet je het kopen in groezelige webwinkels, die opereren in het grijze - of misschien zelfs illegale - circuit?

Het antwoord staat in een studie die vijf jaar geleden verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Gerontology and Geriatrics. Het was een grote studie met enkele honderden oudere proefpersonen, waarvan een deel een half jaar elke dag 25 milligram MK-677 slikte. Merck verrichtte dat onderzoek om te laten zien dat MK-677 veilig en effectief was, zodat artsen het konden gaan voorschrijven. Maar zover kwam het niet. Nog voordat het onderzoek was afgelopen zette Merck de studie stop, nadat enkele gebruikers van het experimentele middel last kregen van hartfalen en overleden. Hun hartspier kon niet meer genoeg bloed rondpompen.

Sommige onderzoekers waren daar stiekem al bang voor geweest. Een flinke verhoging van de groeihormoonspiegel kan de hartspier laten vergroeien. In 2003 publiceerden Finse onderzoekers een studie waarin ze die hartafwijking zagen ontstaan bij krachtsporters die anabole steroïden en groeihormoon. Artsen vinden die afwijking ook opvallend vaak bij groeihormoongebruikers met een hogere bloeddruk dan normaal.

Na die teleurstellende studie zette Merck het onderzoek naar de orale groeihormoonbooster stop, en sindsdien zijn er geen humane studies meer verschenen. Daaruit kun je afleiden dat de kans op bijwerkingen mogelijk groter is dan de studie in Archives of Gerontology and Geriatrics doet vermoeden. Farmaceuten schetsen in hun studies vaak een te positief beeld van hun eigen medicijnen, en zijn bijzonder bedreven in het wegpoetsen van sterfgevallen en gevaarlijke bijwerkingen uit onderzoeksverslagen.

Het staken van het onderzoek door Merck heeft bij webshops, dopinggoeroes en handelaren weinig indruk gemaakt. Ze hebben het door Merck afgedankte MK-677 omarmd en prijzen het nu aan als een ‘highly effective oral growth hormone booster’, met een ‘outstanding safety profile’. Onder het motto: wat niet veilig genoeg is voor Merck, dat is veilig genoeg voor onze klanten. Als je dat geen discutabele redenering vindt, dan kun je MK-677 misschien beter links laten liggen.

Tekst: Eigen Kracht