EN  |  FR

Makkelijk praten - de psychologie van prikken en slikken

Anabolengebruikers hebben allerlei psychologische technieken ontwikkeld waardoor ze niet onder ogen hoeven te zien dat er risico’s kleven aan het gebruik van anabolica. Dat is bedenkelijk, want daardoor kunnen ze moeilijker juiste afwegingen maken. In dit artikel stellen we je voor aan de vijf belangrijkste manieren waarop anabolengebruikers zichzelf een rad voor ogen draaien.

Als je actief bent in bodybuilding of fitness, dan kom je vroeg of laat in aanraking met anabole  steroïden en andere middelen. Je hoort er in ieder geval over praten, of je leert gebruikers kennen.  Misschien heb je zelf wel eens overwogen om de stap naar farmacologische middelen te zetten. Of misschien heb je die stap al genomen.

In al die gevallen ken je de vijf psychologische manoeuvres die we in de artikel bespreken. We hebben ze voornamelijk ontleend aan het werk van de Engelse sportpsycholoog Ian Boardley, die diepgravend onderzoek deed naar de manier waarop bodybuilders die anabolen gebruiken hun anabolengebruik voor zichzelf goedpraten. De hoop is dat Boardleys onderzoek ooit hulpverleners, artsen, voorlichters en sportorganisaties zal helpen om anabolengebruikers beter te begrijpen, maar wij denken dat het werk van deze psycholoog ook interessant is voor jou. 

#1

Ontkennen van de gevolgen

Wat is het? De meeste anabolengebruikers hebben zichzelf ervan overtuigd dat hun middelen niet gevaarlijk zijn. Al die verhalen over het gevaar van anabolen komen uit de dikke duim van verslaggevers, hoor je gebruikers vaak beweren. Of uit de mond van artsen die niet weten waarover ze het hebben. Maar als je er niet teveel van neemt, en je er van tevoren maar genoeg in verdiept, dan zijn de risico’s van anabole steroïden en verwante middelen minimaal. Want, zo zeggen de meeste anabolengebruikers te weten, er is nog nooit echt iemand overleden door anabolen.

Wat is er mis mee? In de media verschijnen inderdaad wel eens onjuiste berichten over anabolica, en veel artsen weten inderdaad weinig over anabolica. Maar die onjuistheden in de media hebben meestal te maken met details, die alleen relevant zijn voor de insiders. En dat artsen vaak weinig meer weten over anabolica komt doordat anabole steroïden verouderde medicijnen zijn, die artsen bijna niet meer gebruiken. Anabolica zijn in de laatste decennia van de vorige eeuw te gevaarlijk gebleken, en hun bijwerkingen behoorlijk onvoorspelbaar. En jazeker, er zijn wel degelijk mensen overleden door anabolica. Als je een weloverwogen beslissing wilt nemen over anabolen, dan kun je die feiten beter onder ogen zien dan ze verdringen. 

#2

Verdoezelend taalgebruik

Wat is het? Eén van de eerste dingen die je opvalt als je op internetfora informatie verzamelt over anabole steroïden en andere spierversterkers is de terminologie die de bezoekers gebruiken. Anabole steroïden en andere middelen heten ‘juice’ of ‘gear’, anabolengebruikers heten ‘juicers’. Kuurschema’s krijgen predicaten als ‘bread and butter’, en bijwerkingen heten ‘sides’.

Wat is er mis mee? Dit soort verhullend taalgebruik heeft een geruststellend effect. Het wekt de suggestie dat anabolengebruik normaal en onschuldig is, terwijl anabolengebruik toch heus met risico’s gepaard gaat. Het is beter om de dingen te zien zoals ze zijn. In die ampullen en trekflessen zit geen vruchtensap, maar – waarschijnlijk illegaal geproduceerde – anabole steroïden. En ze hebben bijwerkingen. Bij underground ‘gear’ krijg je er ook nog gratis bacteriën bij.

#3

Onheuse vergelijkingen

Wat zijn het? Volgens anabolengebruikers is al die ophef over anabolica hypocriet. Waarom doen we toch alsof anabole steroïden net zo erg zijn als harddrugs? Je hoort toch nooit dat anabolengebruikers die misdrijven plegen om hun kuren te betalen? En waarom anabolen verbieden als je sigaretten en alcohol gewoon kunt kopen? Alcohol en sigaretten maken meer slachtoffers dan anabolen.

Wat is er mis mee? Met dit soort vergelijkingen kun je natuurlijk elk gedrag goedpraten. Het heeft geen zin om auto’s milieuvriendelijker te maken als energiecentrales dagelijks nog tonnen zwaveldioxide uitstoten. Het is zinloos om moordenaars in de gevangenis te zetten als er duizend kilometer verderop elke dag door bombardementen tientallen mensen sterven. Met dit soort drogredenen verlies je uit het oog waar het werkelijk om gaat. Het gaat er niet om of anabolengebruikers gezonder zijn dan rokers. Het gaat er om of gezonde mannen en vrouwen die trainen met gewichten zonder anabolen langer gezond blijven dan gezonde mannen en vrouwen die trainen met gewichten mét anabolen.

#4

Ontkennen van verantwoordelijkheid

Wat is het? Als je serieus aan bodybuilding doet, dan horen de anabolen er gewoon bij, vertellen anabolengebruikers. Je ontkomt er niet aan. Je hebt geen keus. Gebruikers houden je voor dat iedereen die iets in deze sport voorstelt, anabolen gebruikt of heeft gebruikt.

Wat is er mis mee? Het is waar dat het gebruik van anabole middelen in bodybuilding schering en inslag is – en niet alleen in bodybuilding. Maar het is niet terecht om daarmee anabolengebruik te rechtvaardigen. Er is, ook in Nederland en België, een kleine, maar bloeiende naturalbeweging in bodybuilding. Er zijn gedreven coaches en trainers, die tegen de tijdgeest in kennis hebben verzameld over hoe je een lichaam kunt ontwikkelen zonder farmacologische middelen. Er zijn organisatoren en ondernemers, die het aandurven om wedstrijden te organiseren voor atleten met een natuurlijke ontwikkeling. Er zijn bodybuilders die een indrukwekkende fysiek hebben opgebouwd zonder farmacologie. Echt, er is een alternatief. 

#5

Vals zelfvertrouwen

Wat is het? Je struikelt in het anabolenmilieu over de zelfbenoemde experts, die naar eigen zeggen verschrikkelijk veel verstand hebben van anabolen. Dat zijn de goeroes, die in gyms en op het internet de discussies over anabolengebruik domineren. Ze hebben hun kennis verzameld op webfora, en door gesprekken met andere gebruikers. En ze hebben boeken gelezen. Natuurlijk. Ze hebben er thuis een hele stapel van liggen. En door die kennis weten ze niet alleen meer over anabolen dan alle artsen bij elkaar, maar zijn ze ook in staat om te kuren zonder dat ze last krijgen van bijwerkingen. Pardon: van ‘sides’.

Wat is er mis mee? Stel je voor dat je last hebt van je blindedarm. Het ding is ontstoken en moet er gewoon uit. En op het moment dat je wilt vertrekken naar het ziekenhuis, komt je buurman naar je toe. ‘Ik kan die blindedarm er ook wel voor je uithalen’, zegt de goede man. ‘Ik heb op internet verschrikkelijk veel over blindedarmoperaties gelezen, en ik heb er heel rijtje boeken over in m’n kast staan.’ En natuurlijk heeft je buurman ook met heel veel mensen over blindedarmoperaties gepraat.

We zullen je niet vragen of je op het voorstel van je buurman ingaat. Het antwoord ligt voor de hand. Maar een veel interessantere vraag is hoe je nou over je buurman denkt. Denk je dat hij echt de intelligente blindedarmexpert is die hij beweert te zijn? Of beschouw je hem als een gevaarlijke gek?

Tekst:: Eigenkracht.nl