EN  |  FR

Clenbuterol "trillend op mijn benen…"

Door Remco Tevreden en Rens van Kleij


Geachte NeCeDo,
 
Ik wil snel van mijn vet en vocht af. Nu sta ik op het punt om bij een jongen op de sportschool Clenbuterol te kopen. Hij zegt dat de enige bijwerking nervositeit kan zijn en dat je er scherp van wordt en dat je huid strak om je spieren trekt. Kunt u mij er wat meer over vertellen? Bij voorbaat dank.
 
Groetjes van E.

Beste E.

Over clenbuterol worden de meest fantastische verhalen verteld: "Je spiermassa neemt toe, je vetmassa vermindert - en dat allemaal zonder dat je vocht vasthoudt. Bijwerkingen? Die zijn er niet, want clenbuterol is geen hormoon. In 4 weken tijd, 5 kilo spiermassa aankomen en tegelijk 5 kilo vet verliezen? Als je clenbuterol gebruikt is het de normaalste zaak van de wereld." Is clenbuterol werkelijk een wondermiddel? Vergeet het maar!

Clenbuterol geen hormoon?

Inderdaad, clenbuterol is geen hormoon. Het is evenmin een chemische variant van een hormoon, zoals anabole steroïden van het hormoon testosteron zijn. Clenbuterol is de stofnaam van bijvoorbeeld Spiropent®, Monores® of Broncoterol®. Deze stof werkt in op het autonome zenuwstelsel, dat alle automatische processen in het lichaam regelt. Het autonome zenuwstelstel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gaat hijgen als je inspanningen verricht, en je hartslag stijgt. Zulke dingen gaan automatisch, zonder dat je erbij hoeft na te denken.

Clenbuterol is een zogeheten 'beta-2-agonist'. Beta-2-agonisten zijn een speciale groep stoffen die met elkaar gemeen hebben dat ze aangrijpen op de beta-2-receptoren van je autonome zenuwstelsel. Beta-2-agonisten kun je zien als rondzwervende sleutels, beta-2-sleutels, die in je lichaam op zoek zijn naar passende beta-2-sloten. Hebben ze eenmaal zo'n slot gevonden, dan gaat de sleutel in het slot en wordt er een keten van reacties opgestart, net zoals met anabolen. Het gaat hier echter wel om een totaal ander soort sleutels en sloten, en dus totaal andere reacties.

Astma

Clenbuterol en andere beta-2-agonisten (stoffen zoals salbutamol en terbutaline) brengen een hele reeks effecten in je lichaam op gang. Voor medische doeleinden is het effect op je luchtwegen wel het voornaamste: de luchtwegen worden ruimer als beta-2-sleutels passende sloten vinden. Daarom worden beta-2-agonisten gebruikt door astmapatiënten. Bij een astma-aanval wordt, meestal door middel van een inhaler, een kleine hoeveelheid beta-2-agonisten ingenomen waardoor de luchtwegen ruimer worden en de patiënt beter kan ademen.

Spiergroei

Tot op heden kan niemand je precies vertellen hoe clenbuterol de spiergroei stimuleert. Dat het de spiergroei stimuleert, is aangetoond bij dieren. Hoe dat precies gebeurt, is tot op de dag van vandaag niet geheel duidelijk.

Wel is bekend dat spieren ook beschikken over beta-2-receptoren. Bovendien is bekend dat clenbuterol niet zozeer anabool (spieropbouwend) als wel antikatabool is. Kennelijk gaat clenbuterol de afbraak van spiereiwitten tegen, waardoor de proefdieren uiteindelijk meer massa opbouwden. Bij proefdieren nam bij gebruik al na twee dagen de spiermassa toe. Deze toename was na 8 dagen gebruik maximaal en nam na 14 dagen alweer af. De toename in spiermassa kwam geheel voor rekening van het dikker worden van bestaande spiervezels (hypertrofie). Nogmaals: Bij dieren zijn deze effecten gevonden. Over de effecten van clenbuterol op menselijke spieren is niks bekend!

Vetreductie

Beta-2-agonisten reduceren je vetmassa op twee verschillende manieren. Allereerst zetten ze je natuurlijke thermostaat een paar standjes hoger. Als beta-2-agonisten inwerken op je autonome zenuwstelsel, neemt je lichaamstemperatuur toe. Je gaat meer calorieën verbranden. Het gevolg hiervan is dat je vetmassa in verhoogd tempo wordt afgebroken. Ten tweede werkt clenbuterol ook in op andere receptoren dan de beta-2-receptoren bijvoorbeeld de beta-1-receptoren. Onze vetreserves beschikken over die beta-1-sloten. Als clenbuterol op een beta-1-receptor aanhecht, wordt de omzetting van vet gestimuleerd, waardoor de energieverbranding ook gestimuleerd wordt.

Clenbuterol, zwaar en lomp!

Voordat je gaat denken dat clenbuterol inderdaad een wondermiddel is (een onschuldig middel voor astmapatiënten, dat de spiermassa doet toenemen en de vetmassa afbreekt) zullen we je de rest van het verhaal vertellen. Clenbuterol is geen wondermiddel maar is lomp en zwaar. Zo zwaar, dat Nederlandse artsen het niet aan personen mogen voorschrijven. Ook al zitten je luchtwegen potdicht, geen arts zal het je toedienen. In andere landen, waar clenbuterol nog wel door mensen mag worden gebruikt, mag het alleen in acute noodsituaties, als er werkelijk geen andere oplossing mogelijk is, éénmalig worden toegediend.

Clenbuterol is een zwaar medicijn: 100 maal zwaarder dan bijvoorbeeld het medicijn Ventolin® (met de stof salbutamol tegen astma-aanvallen). Bovendien kent clenbuterol een halfwaardetijd van maar liefst 35 uur. De ene pil Spiropent® is dus nog niet uitgewerkt, voordat je de volgende alweer slikt. De totale hoeveelheid clenbuterol die in het lichaam aanwezig is, neemt hierdoor voortdurend toe. Het gebruik van clenbuterol wordt hierdoor al vrij snel een overgedoseerd gebruik.

Clenbuterol is een lomp medicijn: het doet niet alleen wat het behoort te doen, maar nog veel meer. Clenbuterol is namelijk geen "echte" beta-2-agonist. Zoals gezegd, past het ook op beta-1-sloten - en die beta-1-sloten zitten niet alleen in je vetreserves, maar ook in je hersenen. We zullen je een ingewikkeld verhaal besparen, maar doordat clenbuterol zowel op je autonome zenuwstelsel als op je hersenen inwerkt, stijgt, als je clenbuterol gebruikt, je hartslag voortdurend, en gaat je hart met meer kracht het bloed de bloedbaan insturen. Je hart raakt van slag.

Je hart gedraagt zich niet anders dan je andere spieren. Clenbuterol stimuleert de zenuwen in je spieren zo sterk, dat je je handen niet meer stil kan houden. Gebruikers staan daarom vaak continu te trillen (tremor). Vergeet echter niet dat je hart ook een spier is en dus ook gaat trillen.
 
Ondertussen maakt de clenbuterol je bloedvaten steeds ruimer, waardoor het bloed steeds gemakkelijker door je lichaam gaat stromen. Ook de bloedvaten van je hart verruimen. Je rode bloedcellen krijgen steeds minder kans om hun zuurstof af te geven, terwijl je op hol geslagen hart juist meer zuurstof nodig heeft... Je hart krijgt onvoldoende zuurstof en geeft de pijp aan Maarten,  het stopt met kloppen. Menige hond, konijn of rat die in het kader van een experiment clenbuterol kreeg toegediend, werd dan ook, van de één dag op de andere, dood in zijn kooi gevonden.

Vanwege zijn specifieke chemische structuur, is clenbuterol in staat de hersen-bloed-barrière te passeren en ook in je hersenen allerlei processen op te starten. Het gevolg: Chronische hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, angst- en paniekaanvallen en onverklaarbare woede-uitbarstingen.

Beste E,

Zoals je ziet is clenbuterol geen onschuldig middel om de spiergroei te bevorderen of om af te vallen of; je wordt er meer dan alleen nerveus van. Clenbuterol werkt in op het autonome (automatische) zenuwstelsel. Het kan in geringe mate de spiergroei bevorderen doordat het de afbraak van spiereiwit tegengaat. De lichaamstemperatuur en de afbraak van vetten wordt verhoogd. Het gebruik ervan gaat gepaard met chronische hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, angst- en paniekaanvallen, het continu trillen van de spieren, hartritmestoornissen en krachtigere hartcontracties. Deze laatste twee effecten kunnen, in combinatie met het wijder worden van de bloedvaten door clenbuterolgebruik ernstige complicaties tot gevolg hebben. Hopelijk kun je naar aanleiding van bovenstaande informatie je keus om clenbuterol wel of niet te nemen beter onderbouwen.

NeCeDo

Middelen die clenbuterol bevatten:

Merknaam  

Broncoterol®  
Cesbron®  
Clenasma®  
Contrasmina®
Contraspasmin®  
Monores®  
Prontovent®  
Spiropent®  
Spasmo-Muscosolvan®  

Sport & Fitness 98, mei/juni, 2000