EN  |  FR

19-NOR-testosteron varianten

Door Remco Tevreden en Rens van Kleij


Geachte NeCeDo,

Ik train nu bijna 4 jaar samen met een vriend van mij zo'n 3 keer in de week. Tot nu toe hebben we alleen voedingssupplementen gebruikt. Laatst stelde die vriend van mij echter voor om eens een kuurtje te proberen. Zijn broer doet dat al vaker. Hij wilde een lichte kuur doen met Deca. Nou moet ik toegeven dat ik best wel geïnteresseerd ben, maar het toch ook allemaal wel eng vind aangezien ik ook best wel veel enge verhalen over anabolen hoor. Wat ik eigenlijk wil weten is: Hoe gevaarlijk is Deca? Wat zijn de specifieke risico's? Moet ik er iets bij gebruiken om de bijwerkingen tegen te gaan? Of is Deca zo licht dat dat niet hoeft? Ik begrijp dat je het mij ten zeerste af zal raden om hiermee te beginnen en ik weet ook nog niet zeker of ik dit doe, maar als ik het doe wil ik het wel zo veilig mogelijk doen en mocht ik het niet doen, dan kan ik altijd mijn trainingspartner informeren.Dit bericht zou ik liever niet in de publiciteit terecht zien komen, maar als jullie dat wel willen vertrouw ik erop dat dat anoniem zal gebeuren.

Jan

Beste Jan,

Bedankt voor je e-mail. Op de allereerste plaats willen we duidelijk maken dat we alles vertrouwelijk behandelen vandaar dat we je maar Jan hebben genoemd. Aangezien we vaker vragen zoals die van jou krijgen, hebben we besloten deze uitvoerig te gaan bespreken.

Je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste die na een aantal jaren trainen toch gaat twijfelen over het gebruik van steroïden. Zeker wanneer je voor het eerst gaat kuren moet je echter een aantal zaken duidelijk voor ogen houden: Wat wil ik bereiken? Is dat te realiseren zonder bollen gebruik? Zo nee, waar moet ik op letten? Wij juichen het daarom toe dat je je goed laat informeren alvorens een besluit te nemen.

In voorgaande artikelen hebben we achtereenvolgens de anabole groepen testosteron esters, C17 varianten en de 5 a DHT  besproken. De vierde groep die we als laatste zullen behandelen zijn de 19-NOR testosteron varianten. In deze groep valt ook het steroïd Deca-Durabolin®, een middel dat niet alleen populair is in de bodybuilding sport.

Wat is 19-nortestosteron ?

Ook de anabolen uit de 19-nortestosteron groep zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. In hun geval is de ringstructuur van het testosteron molecuul bewerkt op positie 19 waar ze meteen hun naam aan te danken hebben. Een goede naam, want ze zijn geliefd onder gebruikers. De middelen uit de 19-nor groep zetten de eiwitsynthese een paar tandjes hoger tegen een androgene (vermannelijkende) component die door veel gebruikers acceptabel wordt geacht. Voordat je echter met je neus in de boter valt, vertellen we wat meer over enkele bekenden uit deze groep te weten Deca-Durabolin®, Finaject® en Parabolan®.

Deca-Durabolin® (Nandrolon decanoaat)

De populariteit van dit door Organon begin jaren 60 op de markt gebrachte product is ongekend. Het is met name de 'gunstige' verhouding tussen de anabole (spieropbouwende) en androgene  component die hier schuldig aan is. Daar waar beginnelingen met Deca beginnen, gebruiken ervaren gebruikers Deca als basis om op door te bouwen. Het werkzame bestanddeel Nandrolon Decanoaat leidt onmiskenbaar tot een toename van de vetvrije massa. Met name de borstpartij en de benen dijen goed uit bij het gebruik van nandrolon, de schouders en de armen opmerkelijk genoeg wat minder. Bijkomstig voordeel is dat Deca langwerkend is. Met het om de week zetten, kan prima worden volstaan.

Voordat je gaat denken dat het NeCeDo iedereen aan de Deca wilt hebben, maken we even een pas op de plaats. Deca mag dan wel relatief mild zijn, compleet onschuldig is het ook weer niet. Het blijft een anabool steroïd en dat zijn per definitie krachtige middelen met bijwerkingen. Zo zet Deca zeker bij langdurig gebruik je eigen hormoon huishouding onder druk, hetgeen kan leiden tot allerlei complicaties. Daarnaast zal de verstoorde hormoonbalans kunnen leiden tot gynaecomastie en het vasthouden van vocht.

Misschien nog wel het grootste probleem van Deca is zijn populariteit. Des te populairder bij atleten, des te populairder bij malafide handelaren. Deca is om die reden waarschijnlijk het meest vervalste steroïd dat er te krijgen is. Even een indicatie:

De omvang van de internationale illegale handel in doping is minstens 1,5 miljard gulden. Organon produceert jaarlijks voor 50 miljoen gulden aan Deca-DurabolinÒ wereldwijd. Stel nou dat Organon alles zou dumpen in het illegale circuit (voor alle goed gelovigen: " DAT DOEN ZE DUS NIET"), dan nog is dat maar zo'n 3% van de totale illegale handel in steroïden! Moraal van dit verhaal . . . achter elke Deca schuilt een FAKE. Of ze nu uit Griekenland komen of verpakt zitten in trekpotten met een gele dop . . . FAKE.

Finaject® (trenbolon acetaat)

Finaject® is een injecteerbaar steroïd dat vroeger in de dierengeneeskunde werd gebruikt. Dit middel wordt al sinds 1987 NIET meer geproduceerd maar komt desondanks nog weleens op de markt voor. Dus voor diegenen die het nog steeds tegenkomen toch maar het volgende: Finaject® was een kortwerkend steroïd dat ook geliefd was bij de powerlifters mede omdat de toename in spierkracht al na korte tijd was waar te nemen en de minimale vochtvasthouding voordelig was voor de verschillende gewichtsklassen. Opvallend was echter de androgene werking, die in tegenstelling tot de andere 19 nor varianten zeer sterk was.

Opvallend bij het gebruik van Finaject® was een stekende pijn in de nieren in combinatie met een donkere kleur urine (hetgeen duidt op een nierbeschadiging). Dit effect  trad al snel op na hoge doseringen die meerdere malen per week werden toegediend. Daarnaast werd er ook weleens bloed in de urine waargenomen. Verder zul je al snel ruzie krijgen met een Finaject® gebruiker aangezien agressie ook een bijwerking van het middel is. Laat Finaject® maar lekker staan omdat het voor 100% een vervalsing is.

Parabolan® (trenbolon cyclohexylmethylcarbonaat)

Zoals je ziet heeft Parabolan® (gemaakt in Frankrijk) evenals Finaject® als werkende stof trenbolon, maar is hierbij het acetaat weggelaten. Nadat Finaject® van de markt werd gehaald stapten de liefhebbers ervan veelvuldig over op Parabolan®. Daarbij werd er ook gezegd dat er geen aromatisering (omzetting naar vrouwelijke hormonen) zou optreden. Voor een goede spierhardheid gingen wedstrijdbodybuilders Parabolan® injecteren. De aanwijzingen op de bijsluiter (gebruik eenmaal in de 14 dagen) werden hierbij totaal genegeerd zodat er in een aantal  gevallen meerdere keren per week Parabolan® werd toegediend. Fanatieke gebruikers werden netzo als bij Finaject® ook geconfronteerd met een donkerkleurige urine. Je kan er donder op zeggen dat de vermannelijkende werking snel om de hoek kwam kijken; denk dan bijvoorbeeld aan agressief gedrag en een grote sexuele aandrang. Vandaar dat het gebruik van Parabolan® ten strengste werd afgeraden aan beginners en vooral vrouwen. Ondanks dat het op sommige websites nog steeds wordt aanbeden wordt Parabolan® vandaag de dag niet meer geproduceerd.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van 19-nortestosteron varianten zijn in grote lijnen hetzelfde als van andere androgene anabole steroïden en dan met name de 5-a-DHT varianten. Toch zijn er enkele duidelijke verschillen door hun specifieke samenstelling.

Hormonale stelsel

De meest voorkomende bijwerkingen komen tot uiting in de geslachtshormonen. Door gebruik van 19-nor varianten wordt de aanmaak van het eigen testosteron door de teelballen onderdrukt. Bij de mannen holt de kwaliteit van de zaadproductie achteruit waardoor hij onvruchtbaar kan worden en waardoor vervolgens de teelballen kunnen krimpen. Het herstel van de eigen testosteron productie na de kuur kan vele maanden duren en is mede afhankelijk van de persoonlijke gevoeligheid voor steroïden. Middelen zoals Pregnyl®, Profasi® of Clomid® worden vaak gebruikt om dit herstel te bevorderen maar het beste kun je je lichaam gewoon op een natuurlijke manier weer in evenwicht laten komen.

Gynaecomastie

De 19-nor varianten stimuleren de borstontwikkeling niet alleen qua spiermassa maar zeker ook de vrouwelijke borstvorming. In het begin zul je pijn krijgen in je tepels en daarna zal er een verharding onder je tepels groeien. Deze verharding is alleen maar operatief te verwijderen. Tussen twee haakjes willen we ook nog mededelen dat gebruik van pro-hormonen (DHEA of androsteendion) ook gynaecomastie kan opleveren.

Dus Jan, om terug te komen op je e-mail. Deca-Durabolin® als onderdeel van de 19-nor varianten, is een van de mildere anabole steroïden. Het wel of niet te maken krijgen met schadelijke bijwerkingen is sterk afhankelijk van de dosering en je eigen lichaamsgevoeligheid. Zo kan jij helemaal geen last hebben van bijwerkingen en je vriend na een week al geconfronteerd worden met acne. Daarnaast treedt er vaak gedragsverandering op; je voelt je zelfvertrouwen enorm groeien hetgeen ook in agressie kan resulteren. Zelf merk je dit niet zo snel, maar je omgeving (bijvoorbeeld partner) zal dit wel opmerken. Het gelijktijdig gebruik van meerdere middelen, om bijvoorbeeld de terugval van de lichaamseigen aanmaak van testosteron tegen te gaan, is niet raadzaam. Laat je lichaam maar op een natuurlijke manier weer in evenwicht komen.

Remco & Rens

Merknaam             Generieke naam

Anadur®                   nandrolon hexyloxyphenylpropionaat
Deca-Durabolin®      nandrolon decanoaat
Durabolin®               nandrolon phenpropionaat
Finaject®                  trenbolon acetaat
Laurabolin®              nandrolon lauraat
Maxibolin®                ethylestrenol
Parabolan®               trenbolon cyclohexylmethylcarbonaat
Retabolin®                nandrolon decanoaat

Sport & Fitness 96, januari/februari, 2000