EN  |  FR

Eigen Kracht: a way of life

Door Hans Wassink & Bart Coumans


Hallo,

Ik loop al een tijdje mee in bodybuilding en nog steeds vind ik de klassieke fysieken van Steve Reeves en Bill Pearl inspirerender dan de massamonsters van tegenwoordig. Misschien is het nostalgie van iemand die al een eind in de veertig is, maar behalve fraaie lijnen straalde het ook zoveel gezondheid en plezier uit. Kom daar tegenwoordig nog eens om. Van mij mogen we terug, maar ik betwijfel of het kan.

Groeten van,

T.

Beste T.,

We zijn het helemaal met je eens, nog even afgezien van het feit dat beide mannen op latere leeftijd in interviews hebben toegegeven een aantal malen anabole steroïden gebruikt te hebben. Hun fysiek was zeer zeker gebaseerd op hard werken en liefde voor bodybuilding. Ze hadden gezondheid hoog in het vaandel, Bill Peal is al meer dan veertig jaar vegetariër en Reeves heeft zich decennia lang ingezet voor natural bodybuilding. Het goede nieuws is, dat bij Sport & Fitness steeds vaker verzoeken binnenkomen om meer aandacht te besteden aan Old School bodybuilding en training-, voeding en wedstrijdvoorbereidingsschema’s voor natural bodybuilders. Misschien is er sprake van een nieuwe lente, een nieuw geluid?

Helden die (niet) deugen

Hoogstwaarschijnlijk heeft je nostalgie ook te maken met het verlangen naar helden die deugen, naar voorbeelden die je kunnen inspireren bij je eigen training en misschien zelfs ook wel je leven. Toegegeven, die voorbeelden lijken tegenwoordig wel moeilijk te zoeken, als je bijvoorbeeld bedenkt hoe Amerika vorig jaar is geschokt door artikelen en documentaires, waaruit bleek dat allerlei sporthelden en filmsterren, die wereldwijde uithangborden van de Amerikaanse cultuur, ordinaire bedriegers bleken te zijn, die hun topprestaties en benijdenswaardige uiterlijk voor een groot deel te danken hebben aan het gebruik van anabole steroïden, groeihormoon en andere dopinggeduide middelen. Het zijn ‘helden’ die schaamteloos product X of Y aanbevelen zonder een seconde in de claims van het afslankproduct, het spieropbouwende supplement of het luchtje te geloven die ze aan de man moeten brengen. Het in stand houden van de schijn is hun core business. Hun leidsman is P.T. Barnum, de beroemde zwendelaar en circusdirecteur uit de 19e eeuw, met zijn levensmotto There’s a sucker born every minute. Het is niet zo gek, dat mensen er op een gegeven moment geen trek meer in hebben als ‘sucker’ behandeld te worden.
Dat was ook de graat in de keel van Chris Bell, amateur powerlifter en maker van de documentaire Bigger, Stronger, Faster (januari 2008) die vorig jaar een prijs won op het Sundance filmfestival. Hij en zijn broer groeiden op met Conan, Rocky, showworstelaar Hulk Hogan. ‘Het waren onze helden en helden bedriegen niet. Maar hun helden bedrogen hen wel, en hoe: ‘Toen we een jaar of 20 waren, begrepen we natuurlijk wel dat het worstelen nep was, gewoon theater waar die mannen een flink salaris voor vingen. Dat was aanvankelijk een schok, maar het hoorde bij het opgroeien, bij volwassen worden en de realiteit onder ogen zien. Een grotere schok dan te ontdekken dat Andre the Gigant en zijn aartsvijand Big John Studd in feite dikke vrienden waren, was het feit dat die mannen niet alleen anabolen gebruikten, maar ook coke en marihuana, plus allerlei uppers en downers, kortom, dat het gewoon hele gespierde drugsverslaafden waren. Maar als ze in allerlei talkshows verschenen en ze daarover vragen kregen, kwamen ze allemaal met hetzelfde excuus, ‘Ja, ik heb vroeger wel eens een paar keer anabolen gebruikt, maar dat is lang geleden en het is slecht voor je gezondheid.’ Dat gemakkelijke liegen begon me steeds meer te hinderen.’

Een manier van leven

Je hoort bodybuilders – en dat hoeven niet eens hardcore wedstrijdbodybuilders te zijn – nogal eens zeggen: ‘bodybuilding is a way of life’. Ze bedoelen dan dingen als: je lichaam vorm geven, je voeding afstemmen op je trainingsdoelen, met meer zelfvertrouwen in het leven staan, na de training met een voldaan gevoel naar huis gaan, trots kunnen zijn op wat je doet en hebt bereikt, respect krijgen voor waar je mee bezig bent. Allemaal prima motieven, wat dat betreft kunnen mensen nog een hoop van deze manier van leven leren. Maar voortdurend met pillen en spuiten in de weer moeten en daarover liegen is geen leven waar je echt trots op kan zijn.
Het leven van een drugsverslaafde is geen leven waar de klassieke Grieken erg trots op zouden zijn. En laten we wel zijn, bij de Grieken liggen toch de roots van bodybuilding (een gezonde geest in een gezond lichaam, en dat betekende voor de Grieken altijd ‘een getraind lichaam’). Sterker nog, ze zouden er niets dan verachting voor hebben, want een held is voor de oude Grieken niet iemand die helemaal doorslaat en roekeloos is in zijn handelen. Niet iemand met oogkleppen. Een held is iemand die het juiste midden houdt tussen angst hebben en de afmars maken en als een gek erop af gaan. Een echte held is dus voorzichtig, brengt zichzelf niet onnodig in gevaar. Hij heeft zichzelf onder controle en handelt overdacht, anders is hij een slaaf van zijn angsten en begeerten. De eigenschappen die een held dient te bezitten, hebben de romeinen later onder het woord ‘virtus’ gevangen, dat teruggaat tot het latijnse woord voor man, ‘vir’. Geleidelijk aan werd het woord virtus niet alleen maar gereserveerd voor helden die zich in de strijd hadden onderscheiden, maar ook voor wat we modern een ‘echte vent’ noemen. Iemand die rechtvaardig was, het juiste deed en eer-lijkheid  hoog in het vaandel had. Dat klinkt in moderne oren misschien padvinderachtig, maar het is wel waar een film als Gladiator, met Russell Crowe als generaal Maximus Decimus Meridius, over gaat. Old school bodybuilders als John Grimek en Steve Reeves noemden dat ‘manhood’, of mannelijkheid, en voelden zich met die traditie nog heel sterk verwant.

Eigen Kracht deugt

Eigen Kracht, de campagne van de Dopingautoriteit voor de Fitnessbranche, sluit in wezen aan op dat ‘ouderwetse’ vertrouwen op eigen kunnen, het belang van gezondheid en dat stukje discipline dat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Niet voor niets staat er op de nieuwe mannenposter boven het Eigen Kracht potje, ‘let op: niet voor watjes!’ Want daar gaat het natuurlijk ook wel om, dat je inzet toont, je ‘eigen kracht’ ontdekt. Je kunt op Eigen Kracht veel meer dan je denkt. Clean een behoorlijk gespierd lichaam opbouwen, bijvoorbeeld. Met een doordachte aanpak van voeding en training is het heel goed mogelijk om in vier, vijf jaar 12-15 kg spiermassa op te bouwen, en dat mag je rustig veel noemen. Als het goed is, heb je in die jaren ook eigenschappen ontwikkeld als discipline, zelfvertrouwen, karakter, heb je laten zien dat je niet iemand bent die niet opgeeft als het een beetje moeilijk wordt. Old school bodybuilders vertelden in interviews ook graag en vaak hoeveel ze aan bodybuilding voor de rest van hun leven hadden gehad. Voor hun werk, gezin, vriendschappen, incasseringsvermogen in moeilijke tijden. Kortom, ze trainden ook en misschien wel vooral om een ‘volwassen vent’ te worden waar hun omgeving ook nog wat aan had.

Aansprekende voorbeelden

Informatie over hoe je moet trainen en eten om je doelen te bereiken is erg belangrijk, maar inspiratie is minstens zo belangrijk, en niets is zo inspirerend als mensen die erin zijn geslaagd op ‘Eigen Kracht’ – zonder gebruik van allerlei pillen en injecties – een goed getraind, gezond lichaam op te bouwen. Op de website www.eigenkracht.nl zijn een aantal van die geloofwaardige en inspirerende voorbeelden te vinden. We hebben ze ‘Cleane Kneiters’ genoemd. Je kunt hun foto’s bekijken en verhalen lezen, en als je zelf een ‘Cleane Kneiter in de dop denkt te zijn, dan kun je je aansluiten (zie de button ‘Cleane Kneiters’ op de website). 
Spreekt de Eigen Kracht filosofie je aan, surf dan eens naar www.eigenkracht.nl. Vragen over training, voeding, supplementen en de Eigen Kracht campagne (zie op de website het potje met de tekst ‘Eigen Kracht, ‘n kwestie van klikken’) kun je mailen naar eigenkracht@dopingautoriteit.nl. Je kunt je ook abonneren op onze wekelijkse nieuwsflits, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de laatste stand van zaken over training, voeding en trends in fitness. Voor inspirerende ‘old school’ films waarin helden nog helden waren of er in ieder geval veel op leken, kun je terecht op www.allmovie.com. Tik je er Gladiator in, dan krijg je niet alleen de film die je zoekt, maar ook nog similar movies als ‘Spartacus’, ‘Qua Vadis’ en ‘Ben Hur’. Allemaal bekijken.

Sport & Fitness 150, januari/februari 2009