EN  |  FR

Kuurtje? Afwegingen bij het wel of niet gaan gebruiken

Door Bart Coumans en Rens van Kleij


Geacht NeCeDo,

Al een tijdje loop ik met het idee om een anabolenkuurtje te nemen. Ik train nu al ruim 4 jaar clean, maar ik ga nauwelijks meer vooruit. Om mij heen zie ik andere jongens die de stap wel maken en zij zijn in korte tijd flink gegroeid. Ik moet zeggen dat de verleiding steeds groter wordt om het ook een keer te proberen. Van één keertje ga je toch niet dood? Kunnen jullie me advies geven waar ik op moet letten en hoe ik dit het beste aan kan pakken? Zijn er milde middelen waarmee ik veilig kan beginnen?

Alvast bedankt voor het advies!

N.

Beste N.,

Jouw vraag krijgen we vaak te horen aan de Doping Infolijn. Allereerst is het heel verstandig om je goed en zo volledig mogelijk te laten informeren. Sommige jongens nemen zonder al te kritisch te zijn een middel en gaan er pas later over nadenken. Het is niet altijd eenvoudig om aan objectieve informatie te komen over het gebruik van anabolen. De een vertelt zus en een ander heeft ervaring zo. En degene die het spul verkoopt heeft er natuurlijk belang bij zodat het de vraag is of die je wel volledig en goed informeert. De voordelen van anabolengebruik worden vaak mooier voorgesteld en de nadelen vallen natuurlijk allemaal 'erg mee'. Aan de andere kant staan de voorlichters en doktoren die bij wijze van spreken meteen roepen dat je lever begint te pruttelen bij het eerste pilletje oxy. Vaak ontbreekt de wetenschappelijke kennis eenvoudigweg, omdat de gebruikte doseringen nooit legaal onderzocht mogen worden. Om je vraag serieus te kunnen beantwoorden is het goed om eens wat zaken in overweging te nemen en daar kunnen we je bij helpen. Uiteindelijk ben jij zelf degene die de keuze moet maken.

Anabolen werken

We draaien er niet om heen, anabolen werken wel degelijk. Althans dat geldt natuurlijk alleen als je ook voor de juiste voorwaarden zorgt, namelijk hard trainen en slim eten. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer sporters anabolen gebruiken ze sneller en meer spiermassa krijgen door een verhoogde eiwitopbouw en vooral door een verminderde eiwitafbraak. Ook herstellen ze vaak sneller tussen de trainingen door. Echter, de effecten worden nog wel eens overschat en vergis je niet dat je na een kuur ook weer terugvalt.

Milde anabolen en veilig gebruik bestaan niet

In je vraag praat je over milde anabolen en praat je over veilig gebruik, maar veilig kuren bestaat eenvoudigweg niet. Door die woorden te gebruiken wordt de suggestie gewekt dat de bijwerkingen jou niet zullen treffen. Anabolen zijn echter krachtige medicijnen en hebben - net als alle andere medicijnen - bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn merkbaar, zoals bijvoorbeeld acné, kaal worden, gynaecomastie, verkleinde testikels en vocht vasthouden. Anderen zijn onzichtbaar. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan hoge bloeddruk, leverstoornissen, grotere kans op hartafwijkingen, trombose en kanker, slechtere bloedvetspiegels, en hormonale ontregelingen. Natuurlijk, dat zal niet allemaal bij één kuurtje gebeuren, maar we willen je wel de feiten geven. Het valt van tevoren niet te voorspellen welke bijwerkingen jou zullen treffen, maar je loopt altijd het risico dat je reeds bij de eerste kuur tegen vervelende bijwerkingen aanloopt. In de praktijk doet men nogal makkelijk over de bijwerkingen. Realiseer je dat een gebruiker de slechtste voorlichter is, want die zal zijn je natuurlijk zeggen dat hij wel 30 kg vooruit is gegaan met bankdrukken en niet dat hij nu vaak agressieve buien heeft. Het is de mens eigen om de voordelen te benadrukken en de nadelen naar de achtergrond te duwen. De wens (om risicoloos te gebruiken) is ook vaak de vader van de gedachte. Zelfs medisch begeleid gebruik is geen gezond gebruik. Besef ook dat het soms een never ending story is, want de bijwerkingen worden vaak weer tegengegaan door bestrijders (bijv. oestrogeenremmers, diuretica, etc.) en die hebben ook weer bijwerkingen……

Je weet niet wat je in je handen hebt

Uit diverse studies en steekproeven blijkt keer op keer dat veel van de anabolen op de zwarte markt niet authentiek zijn. Met andere woorden: er is mee gerommeld. Het percentage vervalsingen valt tussen de 50 en 80%. Wat betekent dat dan? Er zal meestal minder en bij uitzondering meer van de stof inzitten. Er kan ook een ander anabool steroïd inzitten. Natuurlijk kan er ook precies in zitten wat erop staat, maar soms zit er helemaal niks in. En wat moet je dan met de bestaande kennis over doseringen als je niet eens weet wat erin zit?

Soms krijg je er gratis extra's bij

Doordat producten vervalst worden bestaat het risico dat ze bacteriologisch vervuild zijn. Dit is met name een probleem bij de injecteerbare spullen. Als je dan zorgdraagt dat je hygiënisch schoon injectiemateriaal hebt en zeker geen gebruikte spullen van een ander gebruikt (denk aan het risico op hepatitis B, hepatitis C, HIV en andere bloedoverdraagbare aandoeningen) dan krijg je alsnog via vuile bollen de bacteriën naar binnen. Maar ook daar groei je van. Het is dan geen spiermassa, maar pus. Bacteriologische vervuiling is waarschijnlijk een onderschat probleem bij gebruikers.

Slechts één kuurtje?

"Ik wil maar één kuurtje gebruiken en niet meer." Dat is vooraf natuurlijk makkelijk gezegd. Maar als je gaat gebruiken en je bent superenergiek, je kunt trainen als een beest, je voelt je na iedere training letterlijk groeien, je steeds weer snel hersteld bent en je gaat in korte tijd geweldig vooruit……hou je het dan bij één kuurtje? Want na je kuurtje zak je weer terug, want je stopt met anabolen en je eigen testosteronproductie is nog niet goed op gang gekomen. Het trainen gaat veel minder lekker, je raakt een flink deel van je opgebouwde massa weer kwijt. Niet alleen fysiek maar ook mentaal is dat moeilijk te verkroppen. Wat denk je dan, zal een volgende kuur niet snel nabij zijn? Je hebt de eerste stap gezet. Dacht men voorheen dat anabolen niet echt verslavend konden zijn, steeds meer onderzoeken wijzen uit dat steroïden invloed hebben op de hersenen en wel degelijk verslavend kunnen werken. Ondanks alle goede voornemens zie je in de praktijk dat men verder afglijdt in gebruik tot het moment dat men daadwerkelijk een knal (depressie, hartinfarct, psychose) krijgt. Vaak heeft die rotsport het dan gedaan en keert men die de rug toe.

Effecten op mentale gezondheid

Uit het vorige stukje mocht al blijken dat anabolen invloed hebben op mentale aspecten. Ook hersenencellen hebben receptoren voor anabolen. Eén van de mogelijke effecten op je gedrag is dat de agressie toe kan nemen, met name wanneer je geprovoceerd wordt. Er bestaat een verband tussen de hoeveelheid androgenen in je bloed en de mate van agressie. Het is niet zo dat als je meer anabolen in je bloed hebt je per se agressiever wordt, maar de kans erop wordt wel degelijk groter. Ook is sprake van individuele gevoeligheid. De een reageert er veel sterker op dan de ander. Er zijn heel wat relaties in de problemen gekomen en zelfs stuk gelopen vanwege de toegenomen agressie en andere veranderingen van gedrag. Andere mogelijke mentale effecten zijn een toename van depressieve klachten en achterdocht. Zoals in de vorige alinea gezegd leiden anabolen tot hypomania. Dit is een deftig woord voor een lichte vorm van manie (een (te) opgewekte stemming). Na een kuur kun je een terugslag krijgen en sommigen belanden zelfs in een depressie. Als je ook nog aanleg hebt voor psychische klachten dan is het helemaal oppassen geblazen.

Clean af

Nu geef je aan dat je al jaren clean traint. Kortom, alles wat je hebt opgebouwd heb je op eigen kracht gedaan. Hard trainen, constant op je voeding letten en op tijd je rust en herstel pakken. Alles wat je in die jaren zelf clean opgebouwd hebt gooi je ineens 'weg' met een kuurtje. Je kunt nu niet meer zeggen dat je het allemaal zelf hebt gedaan. De meeste mensen hebben meer respect voor iemand die het jaren geheel op eigen kracht heeft gedaan. Het zet je wel aan het denken als in bodybuilding het gebruik van synthol beschouwd wordt als bedrog, terwijl anabolen en andere middelen er voor gebruikers gewoon 'bij horen'. Wat vind jij eigenlijk?

Ervaringen van ex-gebruikers

Het geldt natuurlijk niet voor alle ex-gebruikers, maar sommigen kunnen je schrijnende verhalen vertellen. Af en toe krijgen wij ex-gebruikers aan de Doping Infolijn die hun ervaringen graag kwijt willen. Als ze terugkijken op die periode hebben de meesten spijt van het gebruik. Zoals eerder gezegd hebben enkelen een  of meerdere mislukte relaties achter de rug. We geven toe dat gestrande relaties natuurlijk vaker voorkomen, maar men legt de link wel naar het gebruik. Een aantal is in de financiële schulden geraakt, heeft psychische klachten ondervonden en/of problemen tijdens studie of werk. Een enkeling is er door in de WAO terecht gekomen. Sommige van deze bellers willen zich inzetten om hun verhaal aan jeugdige fitnessers of bodybuilders kwijt te kunnen. Als we vragen "Zouden jullie het je eigen kids aanraden om te gaan gebruiken?" dan kun je het antwoord wel raden.

Reacties van anderen

Bij veel mensen is gebruik 'not done' en dat kan een hoop gedoe geven. Zo kan je partner er niet van gediend zijn, nog los van veranderingen in je gedrag die door de anabolen kunnen ontstaan en die je relatie onder druk kunnen zetten. Ook ouders zien hun kids niet graag snoepen van de anabolen en daarom vindt het meestal in het geniep plaats. Wanneer dat wel bekend wordt bij ouders, zeker bij toeval, dan kan dat een gespannen toestand geven omdat ouders zich dan 'bedrogen' voelen. In de meeste fitnesscentra is het absoluut 'not done' te gebruiken, zeker als dat openlijk plaatsvindt. Dat kan betekenen dat daar opmerkingen over worden gemaakt en/of dat je zelfs uit het fitnesscentrum wordt gezet.

Ben jij sterker dan anabolen?

Wees eerlijk ten opzichte van jezelf en vraag je af waarom je anabolen wilt gebruiken. Wat zijn nu precies je motieven en beweegredenen? Wellicht zul je zeggen dat je groot, gespierd en sterk wilt worden. Maar waarom eigenlijk? Om aantrekkelijker gevonden te worden door vrouwen? Veel vrouwen vallen niet op geweldig gespierde mannen. Natuurlijk is een strak en gespierd lijf niet verkeerd, maar dat kan prima naturel. Je zult versteld staan wat je naturel kunt bereiken. Velen geven dat niet eens een kans en kiezen voor de 'makkelijke' weg. Doe je het omdat je vrienden en trainingsmaten ook gebruiken? Waarom doen die dat eigenlijk? We geven toe dat je sterk in je schoenen moet staan om druk uit je omgeving te weerstaan.

Eigen werk of van het pilletje?

Bodybuilding, fitness, krachttraining, etc. zijn prachtige sporten en trainingsvormen. Proberen het maximale uit je lijf te halen is een mooie uitdaging. En dit kan heel goed op eigen kracht. Ook naturel kun je een heel end komen, alleen zal dat langer duren. Het feit dat je qua groei stagneert kan doorbroken worden door anders te gaan trainen en meer accent op herstel te leggen. Het voordeel van naturel is wel - naast het ontbreken van gezondheidsklachten - dat je niet steeds terugvalt waardoor je gemotiveerder kunt doortrainen. Laat je dus niet opjutten door de mooie plaatjes in de fitnessbladen. Tegenwoordig heerst nogal de "I want it all and I want it now!!"-mentaliteit. Uiteindelijk loop je altijd wel tegen grenzen aan. Nu wil je groter worden door anabolen te gaan gebruiken. Maar ook al gebruik je anabolen dan nog zijn er grenzen aan je progressie. Je zult zien dat je na een kuur nog weer groter wilt worden. Anabolen lossen jouw probleem dus niet op. Als je een auto wilt hebben kun je gaan sparen totdat je het bedrag bij elkaar hebt of je kunt lenen en het vervolgens terugbetalen. Iedereen snapt dat een auto jatten sneller 'werkt', maar niet de juiste keuze is. Een ……wie zal het meest trots zijn op de auto?
Uiteindelijk moet je zelf de keuze maken. In dit artikel hebben we een aantal feiten en overwegingen op een rij gezet, zodat jij die keuze beter kunt maken. Wij houden van sport op eigen kracht, want dat is sport zoals sport bedoeld is.

Sport & Fitness 114, januari/februari, 2003