EN  |  FR

C-17 varianten. Levergevaarlijke spierbevorderaars

Door Remco Tevreden en Rens van Kleij


In navolging op het vorige artikel dat ging over de Testosteron esters gaan we deze keer in op de tweede groep (van de 4) van de Anabole steroïden: de C-17 gealkyleerde varianten. De alkylering slaat op de synthetische bewerking van het testosteron molekuul. Hierbij heeft men aan de 17e positie van de 4-ringstructuur van het testosteronmolekuul 'geknutseld' om ervoor te zorgen dat de anabolen pas in de lever vrijkomen om aan het bloed te worden meegegeven en niet reeds in het maagdarmkanaal buiten werking worden gesteld. Uiteraard heeft men hierbij ook getracht de spieropbouwende (anabole) werking ten koste van de vermannelijkende (androgene) werking te versterken. Aan de hand van enkele bekende steroïden uit deze groep (Dianabol
® , Stromba® en Halotestin®) besteden we ditmaal aandacht aan het specifieke karakter van de C-17 varianten.

Dianabol ®

In de beginjaren 60, genoot Dianabol® (generieke naam methandrostenolone of methandienone) een ongekende populariteit. De kleine 5 mg tabletten stonden aan de wieg van menig sportprestatie en genoten bij sommige zelfs bekendheid als "The breakfast for champions". Naarmate de tijd verstreek, verstomde de lovende kritieken echter meer en meer. Dr. John Ziegler vervloekte zichzelf op zijn sterfbed dat hij het middel ooit had uitgevonden. Het goedje had niet alleen hem (hartproblemen) maar ook menig vriend van hem vroegtijdig de dood in gejaagd.

D-bol is een krachtig anabool steroïd, die te boek staat als massa bouwer. De bijwerkingen hakken er echter ook behoorlijk in. Zo zorgt een verstoring van het evenwicht van zouten in het bloed tot het vasthouden van extra vocht. Dit maakt Dianabol ® tot een afrader voor diegenen die bezig zijn met hun wedstrijdvoorbereiding. Dit laat onverlet dat het extra vocht zorgt voor een stijging van je bloeddruk. De omzetting van testosteron naar oestrogenen in het lichaam gaat ook vrij gemakkelijk bij gebruik van Dianabol ®. Er moet dan ook terdege rekening worden gehouden met vetafzetting op ondermeer de heupen en het ontstaan van 'bitchtits'. Ook de lever krijgt een grote klap te verwerken. De lever kan het slechte cholesterol niet goed meer wegzuiveren waardoor dit LDL-cholesterol zich aan de binnenkant van de bloedvaten gaat afzetten (verkalking). Je bloedvaten worden minder rekbaar en in het ergste geval kunnen deze barsten. Voor alle duidelijkheid, rood doorlopen ogen na het trainen zegt niets over hoe intensief je getraind hebt maar over hoeveel mazzel je gehad hebt dat er een adertje in je oog is gesprongen en niet in je hersenpan.

Naast de giftige werking op de lever wordt Dianabol® getypeerd door een zwaar androgene werking. Een sterke toename in agressie, een kalere schedel door haaruitval (alopécia) en prostaatvergroting horen allemaal tot de mogelijk optredende effecten. Tot slot legt Dianabol® je eigen testosteronproductie zo goed als plat. Dit verklaart ook de snelle terugval van massa en spierkracht na afloop van de kuur. De neerwaartse spiraal in je prestaties en lusteloosheid met dito humeur, bezorgen je gegarandeerd een klote gevoel wat ook aan je omgeving niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Dianabol® behoort zoals alle C-17 varianten tot de agressieve steroïden die al bij laag gedoseerd gebruik de nodig problemen op kunnen leveren. Wegens het wetenschappelijk aangetoond verband tussen Dianabol en leverkanker is het uit de handel genomen.

Er zijn diverse vormen van Dianabol® in omloop (zie ook de tabel). Twee veel voorkomende zijn Anabol Tablets® (roze hexagonnetjes, 8 hoekig die ook bekend zijn als Thaibol) en Russische Nerobol® (rond, blauw met breukstreep). Het Indiase Pronabol® kom je ook nog wel eens tegen. Terug van weg geweest is ook weer het Roemeense Naposim®. Laat je niet wijsmaken dat Naposim® een onschuldige eiwitspaarder is. Het is 'gewoon' Dianabol® uit Roemenië met alle hierboven genoemde eigenschappen. Dat er een hoop nepperds op de markt zijn mag als vanzelfsprekend worden beschouwd, zeker gezien de toch niet gering populariteit die Dianabol® helaas nog steeds geniet.

Stromba® / Winstrol®

Stromba en Winstrol (generieke naam stanozolol) zijn beide verkrijgbaar in zowel tabletvorm als in injecteerbare vorm (ampullen). Correct beschouwd hoort stanozolol thuis in zowel de groep van C-17 varianten als in de groep van de 5 a DHT varianten. Laatst genoemde groep komt in de volgende uitgave van S&F ruim aan bod. 

Strombaject® / Winstrol Depot®

Bovenstaande namen duiden erop dat het om de injecteerbare stanozolol middelen gaat. Strombaject ® en Winstrol Depot® zijn beiden oplossingen op waterbasis, waardoor de steroïden sneller in het bloed komen en werkzaam zijn. De keerzijde is dat ze ook weer eerder zijn uitgewerkt en er dus met een grotere frequentie geïnjecteerd dient te worden. Op zijn beurt brengt dit een grotere kans op littekenweefsel op de bilspier met zich mee. Laat dit je echter nooit doen besluiten om dan maar in schouders of armen te gaan injecteren. Injecteren in de bilspier is het minst risicovol gezien het relatief geringe aantal zenuwen en bloedvaten in deze grote spier. Dit maakt het injecteren op andere plekken tot waanzin. Zeker voor die 'slimmeriken' die hierbij lokale effecten (een grotere bicep of kuit) verwachten. Nogmaals, anabolen hebben geen plaatselijk effect !

In het circuit zijn Strombaject ® en Winstrol Depot ® te boek als krachtmiddel zonder  dat er sprake is van een explosieve toename in spiermassa. Tegelijkertijd wordt het gebruikt om een 'hardere fysiek' te verkrijgen. Berucht is het echter voor de sterke androgene, vermannelijkende effecten. Het is dan ook absoluut 'not done' voor vrouwen. Een zwaardere stem en mannelijke lichaamsbeharing (denk aan schaamhaar dat doorloopt over de onderbuik, baardgroei en haargroei op de ledematen) Dames, je kunt er donder op zeggen.... Bij langdurig en/of zwaar gedoseerd gebruik gaan deze bijwerkingen nog veel verder. Dan moet je denken aan een verbrede onderkaak, een vergroot voorhoofd en kale inhammen bij de slapen. Het sterke androgene karakter kan bij mannen met name leiden tot prostaatproblemen. Alhoewel stanozolol theoretisch gezien niet makkelijk kan aromatiseren, wijst de praktijk anders uit. Het feit dat sommigen een Stromba-kuur eindigen met een verharding onder hun tepels, geeft blijk van het aantal Stromba-vervalsingen in omloop. Tot slot levert het androgene goedje ook de nodige problemen op voor je cholesterol huishouding. Uiteraard niet in positieve zin.

Winstrol® / Stromba ®

De tabletten (orale vorm van stanozolol) zijn ook erg populair. Met name de grijze doosjes van Zambon ® zijn terug te vinden in menig sporttas. Bovenop de hierboven genoemde effecten van Winstrol Depot ® en Strombaject ® dien je bij de orale varianten Winstrol ® en Stromba ® rekening te houden met een zware belasting van de lever, waarover zometeen meer. De relatief lage dosering van de 'roze snoepjes' (2 mg per tablet), doet menig gebruiker besluiten ze in grote getale naar binnen te sluizen. Je kan dan echter wel meteen je lever gaan reviseren want die haalt de eerst volgende APK-keuring niet meer. Zeker hoog gedoseerd zijn Stromba ® en Winstrol ® levergevaarlijk.

Halotestin®

Fluoxymesterone, dat in het circuit bekendheid geniet onder de merknaam Halotestin®, wordt in de reguliere geneeskunde nog gebruikt voor bepaalde symptomen van borstkanker of borstpijnen na een bevalling en de behandeling van psychoses. Hierbij wordt nadrukkelijk een intensieve begeleiding door medici en andere deskundigen aangeraden. In de bodybuildingwereld staat het ook wel te boek als paardemiddel. Het orale goedje wordt voornamelijk gebruikt voor de opbouw van een hardere vasculair fysiek. De toename in spiermassa is hierbij echter minimaal. Met uitzondering van bodybuilders in de wedstrijdvoorbereiding, is Halotestin® niet bijster populair. Dit komt puur door de neveneffecten die zijn reputatie als agressieveling eer aan doen.

Naast de verhoogde androgene effecten zoals een sterke toename van de prikkelbaarheid en agressiviteit (het 'lopende-tijdbom-effect'), spontane, langdurige en pijnlijke erecties (priapisme) is ook Halo berucht om zijn leverschade. Het is één van de weinige steroïden die in verband wordt gebracht met leverbloedingen (met bloed gevulde holtes in de lever; peliósis hépatis). Daarnaast kunnen er ook andere lichamelijke klachten optreden: acne, nasale (neus) bloedingen, maagkrampen, hoofdpijn en een verlaagde eigen hormoon produktie zijn eerder regel dan uitzondering. Tot slot kan Halo ondanks een uiterst beperkte conversie naar oestrogeen wel degelijk leiden tot borstvorming.

Laten we er geen doekjes omwinden, Halotestin® behoort samen met methyltestosteron tot de meest agressieve middelen.

Lang leve je lever

De lever is een uiterst vernuftig orgaan in je lijf. Het is het beste te vergelijken met een thermostaat die niet alleen de temperatuur constant houdt maar tevens de concentratie van ondermeer aminozuren vetten en cholesterol. Al deze functies vervult de regelneef met een groot aantal enzymen. Het zijn nu juist deze enzymen die in hun werk gestoord worden door alle steroïden in het algemeen maar door de C-17 varianten dubbel en dwars. Dit verklaart ondermeer de verslechterde cholesterolhuishouding die tot een vervetting van je bloedvaten leidt.

Naast de hierboven genoemde taken  zorgt de lever tevens voor de afvoer van afvalstoffen die in vet oplosbaar zijn. Hiertoe heeft de lever de beschikking over een ingenieus systeem van galkanalen. Het gebruik van anabolen uit de groep van de C-17 varianten leidt tot het afknellen van deze galkanalen. Het gevolg is dat de afvalstoffen niet of niet goed kunnen worden afgevoerd en zich ophopen in de lever. Deze vorm van leververgiftiging staat te boek als geelzucht. Tot slot kan een hoog gedoseerd of langdurig gebruik van C-17 varianten leiden tot het afknellen van bloedvaten in je lever. Hierdoor ontstaan met bloed gevulde holtes (cysten) in je lever die vroeg of laat een keer knappen en een acute ziekenhuisopname noodzakelijk maken om te voorkomen dat deze inwendige bloeding niet fataal wordt. Het moge duidelijk zijn waarom we C-17 varianten bestempelen als levergevaarlijk.

Enkele C-17 varianten

Merknaam                        Werkzaam bestanddeel

Anabol Tablets (Thaibol)  methandrostenolone
Dianabol ®                       methandrostenolone
Halotestin ®                      fluoxymesteron
Myagen ®                         bolasteron
Naposim ®                        methandrostenolone
Nerobol ®                         methandrostenolone
Oranabol ®                       oxymesterone
Ora-testryl ®                     fluoxymesteron
Pronabol ®                       methandrostenolone
Stromba ®                        stanozolol
Ultandren ®                      fluoxymesteron
Winstrol ®                        stanozolol

Sport & Fitness 94, september/oktober, 1999