EN  |  FR

5 alpha DHT middelen: de androgenen.

Door Remco Tevreden en Rens van Kleij


Anabolen kun je niet allemaal over een kam scheren. Je kan ze op basis van chemische overeenkomsten in 4 groepen onderverdelen; te weten: de testosteron esters, de C17 varianten, de 5 alpha DHT groep en de 19 NOR varianten. Maar zelfs dan nog zijn er middelen die weer overeenkomsten hebben van 2 of meer verschillende groepen (denk aan de mengvormen methyltestosteron, Stromba® of Sustanon®). Evenals er bij voetbal miljoenen bondscoaches zijn, zijn er in de bodybuilding- en fitnessport een hoop mensen die specialist menen te zijn op het gebied van steroïden en deze maken je dan ook van alles wijs vooral denkend aan de massa-opbouwende werking van hun eigen portemonnee. Als tegenhanger van dit veelvoorkomend verschijnsel vertellen we je hier de  waarheid over de verschillende groepen steroïden zonder winst in het achterhoofd. Dit keer de 5 alpha DHT groep.

De 5a DHT groep staat vooral bekend om de androgene werking en worden in het circuit ook wel  androgenen genoemd. 5a di hydrotestosteron is het mannelijk hormoon dat zorgt voor verlaging van de stem, baardgroei en andere kenmerken die je vooral ziet tijdens de puberteit bij jongens.

In het lichaam wordt testosteron naar dihydrotestosteron omgezet door het enzym 5 alpha reductase. Dit enzym komt echter nauwelijks in de spieren voor. Het lichaam heeft veel receptoren (ontvangers/ magneetjes) voor 5 alpha DHT in de mannelijke geslachtsorganen, huid, hart en hersenen. Di hydrotestosteron heeft een binding welke vele malen hoger is dan die van testosteron. Ga je van buitenaf DHT middelen toedienen dan gaat het 5 alpha DHT hormoon door die sterke binding op andere receptoren zitten zoals die van testosteron, oestrogeen en corticosteroïden.

Primobolan tablets®/Primobolan Depot® methenolonacetaat/methenolonenanthaat

De tabletten waren oorspronkelijk in verschillende sterktes te vinden: 5, 25 en 50 mg. Ondertussen zijn de 5 mg (Duitsland) en 50 mg tabletten (Frankrijk) al uit de handel gehaald. Een grote fout die sporters met deze tabletten maakten, is dat ze de middelen sublinguaal tot zich namen (onder de tong laten smelten). Dit was te wijten aan de ongelukkig gekozen term "buccale inname" op de bijsluiter. In het Frans betekent dit oraal maar in het Duits en Engels sublinguaal. Primo wordt ook wel als een mild anabool gezien vandaar dat het vaak verkocht wordt aan de "maagdelijken" onder de krachtsporters. Deze sporters grijpen al snel naar zwaardere middelen of voeren de doseringen op omdat de resultaten tegevallen. Bij Primo is dit echter funest daar het addertje onder het gras de androgene werking is. Primobolan mag dan wel je lever in enige mate ontzien omdat het niet C17 gealkyleerd is, zijn sterk androgene karakter zal echter niet je prostaat ongemoeid laten.

Primo-pasta?

In een bekend ondergronds steroïdenboek staat de volgende methode beschreven om plaatselijk vet weg te krijgen. Steroïdenkoning Duchaine schijnt het volgende bedacht te hebben: Door de tabletten fijn te stampen en te mengen met een gel en water, krijg je een soort zalfje, dat je dan op je middel of andere lokale plaatsen kan smeren waar naar jouw mening teveel vet zit. Primo zou dan via de huid in het bloed komen en vervolgens het vet verbranden. Maar als het in het bloed terecht komt, dan gaat het toch het hele lichaam door en is de plaatselijke vetverbranding toch minimaal ? Dan ben je toch dat zogenaamde lokale effect kwijt ? Helaas wordt er hier verder geen woord over gerept. Wel wordt er aangeraden om indien je de tabletten niet fijn krijgt de achterkant van een mes te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook altijd de tabletten in het potje laten zitten en een moker gebruiken.....

Masteron® drostanolonpropionaat

Dit is een synthetische afstammeling van dihydrotestosteron en heeft als eigenschap dat het in geen enkele hoeveelheid aromatiseert. Het lichaam breekt de stof drostanolonpropionaat echter zeer snel af wat betekent dat er vaak en in grote hoeveelheden geïnjecteerd wordt. Waar je echt op kunt rekenen bij intensief gebruik van Mastron® is acne en haaruitval.

Proviron® mesterolon

Proviron® is zeer androgeen en heeft daarbij een minimale anabole (spieropbouwende) werking.  Deze pillen gebruiken de sporters als anti oestrogeen, tegen gynaecomastie (vervrouwelijkingsverschijnselen) dus. Het werkt als een anti-aromatase (aromatase is het enzym dat voor de omzetting naar oestrogenen zorgt). Het komt er dus op neer dat je een middel slikt tegen de bijwerkingen van een ander middel ("drugs tegen drugs"), zo is het einde natuurlijk een beetje zoek. Hoe kun je die gynaecomastie dan voorkomen ? Dat kan dus niet, als je gevoelig bent voor de toename van de vrouwelijke hormonen dan loop je ook bij een lage dosering kans op verschijnselen.

Door de bezetting van androgene receptoren door Proviron® hebben de andere androgene hormonen (die je nodig hebt voor spiergroei) minder receptoren beschikbaar hetgeen een beperkte  spiergroei betekent. Wat voorstanders van Proviron® hoogstwaarschijnlijk niet weten is dat het gewenste effect van anabolen tegengegaan wordt. Het vasthouden van kracht en spiermassa na een kuur zal met Proviron® niet gegarandeerd zijn. Daarnaast wordt Proviron® ook wel ingenomen om de gedaalde lichaamseigen testosteronproductie weer op gang te zetten. Laten we weer een fabeltje uit de wereld helpen: "Proviron® heeft géén invloed op het herstel van de testosteron productie !". Het enige dat je kunt verwachten is een minimale opwekking van sexuele interesse (libido). Dat daar leukere en effectievere methoden voor zijn hoeven we je toch niet te vertellen ?!

Anavar® oxandrolon

Anavar® zijn tabletten die de C17 alkylering hebben ondergaan om de afbrekende werking van het maagdarmkanaal tegen te gaan. Anavar® hoort dus zowel tot de C17 varianten als tot de 5 alpha DHT groep. Sinds 1964 bestaat dit middel in de USA. Dit middel werd (als een van de weinige) op de eerst plaats gebruikt voor stimulatie van de groei bij kinderen en bij vrouwen ter voorkoming van afbraak van het beenweefsel (osteoporose). Er treedt een toename van spierkracht op (niet van massa) door stimulatie van de creatine phosphaat synthese. Je eetlust daalt hetgeen je een opgeblazen gevoel kan geven; hieraan gelieerd kan misselijkheid optreden en soms ook wel diarree. Ga je langdurig Anavar® gebruiken dan is dit weer schadelijk voor de lever, hetgeen puur ligt aan de alkylering.

Enige tijd geleden is de productie van Anavar® gestaakt. Dit moet je toch te denken geven als je het nu nog steeds op je sportschool tegenkomt. Aangezien het zelf NIET spieropbouwend werkt maar het effect van andere anabolen kan versterken, zie je 'sporters' hiernaast ook andere middelen tot zich nemen. Hoge doses steroïden in tabletvorm zullen zeker een grote klap voor je lever betekenen !

In het algemeen kun je er dus van op aan dat alle DHT middelen een zeer androgene (mannelijke) werking hebben. Deze werking kenmerkt zich op de eerste plaats door de binding van (in dit geval) dihydrotestosteron aan de androgene receptoren. Organen zoals huid en prostaat, vertonen een grote gevoeligheid voor androgenen. In die organen zul je dan ook zien dat de meeste bijwerkingen optreden..

Hieronder volgt een gedetailleerdere beschrijving van de bijwerkingen die specifiek bij de 5 alpha DHT horen.

Cholesterol

Een gevaarlijke bijwerking van DHT is van negatieve invloed op de cholesterolhuishouding. De totale hoeveelheid wordt niet zozeer veranderd, maar de samenstelling wel zeker. Cholesterol is opgebouwd uit Low Density Lipoprotein en High Density Lipoprotein. Vetten worden door het LDL-cholesterol naar je bloedvaten toegevoerd, waarna het HDL cholesterol vetafzettingen in de bloedvaten afvoert naar de lever om afgebroken te worden. Vandaar dat het HDL cholesterol ook wel het goede cholesterol wordt genoemd. Gebruik van 5 alpha DHT middelen zorgen voor een daling van het HDL-cholesterol. Hierdoor zal het vet in veel mindere mate uit het bloed worden gefilterd. Je begrijpt wel dat als de kransslagaderen (die het hart van zuurstof voorzien) door vet dichtslibben dit vergaande gevolgen heeft (hartinfarcten). Na een kuur duurt het ook zeker een aantal maanden voordat het evenwicht tussen de lipoproteinen weer hersteld is. Dit is een van de redenen waarom een onderhoudskuur (het gebruik van anabolen tussen de kuren door) of het continu gebruiken van anabolen zo gevaarlijk is. Het lichaam kan zich dan helemaal niet meer herstellen ! Mocht je familieleden hebben die al van nature een verstoorde cholesterolhuishouding hebben, dan loop je extra risico bij het gebruik van 5 alpha DHT middelen.

Prostaat

De prostaat is erg gevoelig voor di hydrotestosteron. Er zal in de meeste gevallen wel sprake zijn van hypertrofie (verdikking). De opgezette prostaat kan een zodanige druk op de urinebuis uitoefenen dat het urineren bemoeilijkt wordt. In ernstige gevallen van vernauwde urinebuizen wordt er gesproken van 'anurie'. Dan kan er alleen nog maar via een catheter geurineerd worden; door het inbrengen van een slangetje in de urinebuis kan de urine (eindelijk) naar buiten. Je kan je wel voorstellen dat dit erg pijnlijk is.
De groei van de eventueel in de prostaat aanwezige kankergezwellen wordt gestimuleerd, hou daar dus rekening mee als kanker in je familie voorkomt. Er staat niet voor niks op de bijsluiter van Primobolan Depot® dat het mannen wordt aanbevolen regelmatig de prostaat te laten onderzoeken.

Acne  

De huid bevat talgklieren die o.a. door Masteron® meer sebum gaan afgeven. Sebum is een vetachtige stof ook wel met huidsmeer aangeduid. Hierdoor worden de hoorncellen in de huid op elkaar gedrukt en treedt vernauwing van de follikels op waardoor de afvoer van sebum belemmerd wordt. Het resultaat ?? juist ja, puisten ! Mannen krijgen acne vaak op de rug, schouders of de borst terwijl bij vrouwen hoofdzakelijk het gezicht in aanmerking komt. Je moet er ook terdege rekening mee houden dat acne een bekende bijwerking is die snel in verband wordt gebracht met gebruik. Er zullen al snel dingen gefluisterd worden, iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Haaruitval, -groei

De 5 alpha DHT middelen hebben een schadelijke invloed op de haarzakjes. Ook hierbij treedt er een verhoogde sebum afscheiding op. Daardoor treedt er haaruitval op vanuit de slapen waarbij erfelijkheid het proces ook kan bespoedigen.

Vrouwen

Het gebruik van 5 alpha DHT middelen door vrouwen is met uitzondering van die exemplaren die van geslacht willen wisselen simpelweg 'not done'. Met 'regulier' gebruik van anabolen dienen vrouwen al hun op de hoede te zijn voor mogelijke vermannelijkende bijwerkingen, met het gebruik van 5 alpha DHT middelen is deze vermannelijking bijna een voldongen feit. Een zware stem die zich in eerste instantie manifesteert als een hese (verkouden ?!?) stem ten gevolge van het groeien van het strottehoofd, wordt met het gebruik van anabolen uit deze groep al snel realiteit. Ook een drastische toename van de lichaamsbeharing op armen, kaken (baardgroei),rug en zelfs onderbuik, wordt vaak geconstateerd. In meer extreme gevallen moet zelfs rekening worden gehouden met het groeien van de clitoris en een vermannelijking van het gelaat. Laten we hier duidelijk over zijn: "Dames, 5 alpha DHT middelen maken een vent van je!"

Merknaam                                                Generieke naam

Masteron® Permastril® (franse variant)   drostanolonpropionaat
Proviron®                                                 mesterolon
Stromba®/ Winstrol®                                stanozolol
Anavar®                                                   oxandrolon
Oxandrolone Spa®                                   oxandrolon
Primobolan Tablets                                  methenolonacetaat
Primobolan Depot®                                  methenolonenantaat
Synasteron®                                            oxymetholon
Anapolon®                                               oxymetholon
Oxitosane®                                              oxymetholon
Anadrol®                                                 drostanolon
Halotestin®                                              fluoxymesteron
Ultadren®                                                fluoxymesteron

Sport & Fitness 95, november/december, 1999