EN  |  FR

Blasting & cruising

Altijd groot… en de prijs betaal je later

Nee, we hebben geen statistieken waarop we ons kunnen baseren. We moeten het doen met onze natte vinger, en informatie die we ontvangen van onze contacten. Maar op basis daarvan schatten we dat de helft van de anabolengebruikers niet meer aan ouderwetse kuurtjes doet. Het afwisselen van perioden waarin je anabole middelen gebruikt met perioden waarin je geen groeibevorderaars in je lichaam stopt, is een ding uit het verleden aan het worden. In plaats daarvan gebruiken steeds meer farmacologische bodybuilders, die geen wedstrijdambities hebben maar er gewoon grofgespierd willen uitzien, continu. Jarenlang, als het even kan.

Het idee achter het kuurconcept is voor een belangrijk deel gebaseerd op wetenschappelijke studies uit de vorige eeuw, die lieten zien dat door toediening van testosteron, nandrolon en andere anabole steroïden niet alleen spieren gaan groeien, maar in het lichaam ook minder mooie dingen gebeuren. De cholesterolhuishouding verslechtert, de bloeddruk stijgt, de lever maakt overuren en de lichaamseigen hormoonproductie gaat onderuit. De klassieke bijwerkingen van anabolica steken hun lelijke kop op.

Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws was dat die bijwerkingen grotendeels weer verdwenen als het anabolengebruik stopte. Dat nam meer tijd in beslag dan de paar maanden die de handleidingen voor anabolengebruikers noemen, maar dat is een ander verhaal. Voor nu is belangrijk dat bij periodiek anabolengebruik veel bijwerkingen meestal voor een groot deel reversibel zijn.

Maar tijdens die herstelperioden voelen anabolengebruikers zich doorgaans verschrikkelijk. Ze hebben weinig energie, voelen zich somber of zelfs depressief, en ze zien veel van de gewonnen spiermassa en kracht verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als de weken verstrijken en het lichaam zich herstelt vermindert de malaise, maar leuk is anders. Toch is het verstandig om op die manier te kuren, vond zelfs een verstokte gebruiker als de inmiddels overleden Rich Piana. “Je hebt die herstelperioden nodig als je gezond wilt blijven”, vertelde hij in één van zijn YouTube-video’s. “Na een kuur heb je een rustperiode nodig die op z’n minst net zo lang duurt als je kuur heeft geduurd. En nog beter is het om die herstelperiode langer te laten duren dan je kuur.” Niet het slechtste advies dat Piana heeft gegeven. Jammer dat hijzelf zich er waarschijnlijk niet aan heeft gehouden.

Constant kuren

Steeds meer anabolengebruikers gooien het over een andere boeg. Ze hebben geen afstand gedaan van het idee dat ze na een periode, waarin ze zichzelf hebben volgetankt met synthetische hormonen, moeten herstellen. Maar die ‘herstelperiode’ is niet een periode waarin ze de riskante spierversterkers laten staan. Voor deze groeiende groep gebruikers betekent een ‘herstelperiode’ dat ze tijdelijk minder gebruiken…

Een begrippenpaar dat de bodybuildingboards van stal halen als het gaat over dit onderwerp is ‘blasting and cruising’. ‘Blasting’ staat voor het gebruiken van anabole steroïden in hoge doseringen, zodat je extra spieren kunt opbouwen. Daarbij moet je al snel denken aan duizenden milligrammen steroïde hormonen per week. ‘Cruising’ staat voor het gebruik van lichtere doseringen in een periode waarin het lichaam zou moeten ‘herstellen’. Een ander woord voor ‘cruising’ is ‘bridging’.

In Europa gebruiken nogal wat bodybuilders tijdens hun ‘bridge’ 20 milligram oxandrolone per dag. Bij die dosering, denken gebruikers, is oxandrolone betrekkelijk mild. Veel schade aan het lichaam treedt dus niet op, beredeneren de ‘bridgers’, en dus kan het lichaam herstellen. De lever, het hart en de bloedvaten en de lichaamseigen hormoonproductie kunnen normaliseren. En de enorme klap die anabolengebruikers normaliter na een anabolenkuur moeten incasseren blijft achterwege. Denken de gebruikers. Maar al in 1999, nog voordat ‘blasting & cruising’ normaal werd, publiceerde de Amerikaanse endocrinologe Melinda Sheffield een studie waaruit iets heel anders blijkt.

Sheffield gaf gezonde jonge mannen, die nog nooit in hun leven hadden gekuurd, vijf dagen lang elke dag 15 milligram oxandrolone. In die periode nam de hoeveelheid testosteron in het bloed van de mannen af met 40 procent. Kun je nagaan wat er gebeurt met de lichaamseigen testosteronaanmaak van mannen die maandenlang zwaar hebben gekuurd.

Een andere ‘cruising’-methode, op dit moment in de Verenigde Staten in zwang, is dat bodybuilders zichzelf door een arts testosterone replacement therapy (TRT) laten voorschrijven, en zichzelf wekelijks met ongeveer 150 milligram van een langwerkende testosteronvariant injecteren. Tijdens hun ‘blasting’-periode nemen ze daar dan nog het één en ander bij, en tijdens hun ‘cruising’-periode beperken ze zich tot hun TRT-regime.

Vermeend herstel

Ook die aanpak vijlt op de korte termijn de scherpe randjes van de ‘herstelperiode’ weg. De diepe malaise, de seksuele desinteresse, het aanzienlijke spierverlies en al die andere symptomen blijven binnen de perken. Maar ook in dit geval laten wetenschappelijke studies zien dat het ‘herstel’ niets om het lijf heeft. Zweedse endocrinologen vertelden in 2014 in het tijdschrift Substance Abuse and Rehabilitation dat bij een dosis van 150 milligram testosteron de concentratie LH, het belangrijkste hormoon dat de testosteronproductie stimuleert en controleert, al binnen een paar dagen met 65 procent is verminderd. Zes weken nadat gezonde mannen één injectie testosteron hebben gehad, is volgens de Zweden de lichaamseigen aanmaak van testosteron nog steeds niet terug op het oude niveau.

Herstel tijdens een ‘cruising’- of ‘bridging’-periode? Dat gaat niet gebeuren. En de chemische atleten die het idee hebben ontwikkeld wisten dat heel goed. “Bridging komt uit de hoogste niveaus van het professionele wedstrijdbodybuilding”, schreef de journalist en blogger Nelson Montana nog niet zo lang geleden. “Het is bedacht door atleten die zoveel middelen gebruiken dat ze niet meer kunnen herstellen.” En die manier van anabolengebruik wordt nu overgenomen door grote groepen sporters zonder enige wedstrijdambitie.

Het is duidelijk zdat ‘bridging’ anabolengebruik nog riskanter maakt dan het al is. Niet alleen de schade aan lichaamseigen hormoonhuishouding krijgt epische proporties, ook de kans op alle andere bijwerkingen neemt exponentieel toe. En als de leverziekten, beroertes, infarcten en psychiatrische aandoeningen door een samenspel van genen en bovenmenselijke bofkonterij achterwege blijven, dan nog zal er een moment komen waarop die gebruikers een punt zullen zetten achter hun hormoongebruik. Er zal een moment komen waarop het continugebruik vanwege medische, financiële of persoonlijke redenen niet meer mogelijk is. En dan zal de klap alsnog komen. Onvermijdelijk en onverbiddelijk.

Op het internet verschijnen geregeld foto’s van beroemde bodybuilders, die tijdens hun gloriedagen een formidabele maar overduidelijk farmacologische fysiek hebben neergezet, en daarna een ongelofelijke transformatie hebben ondergaan. Niets, helemaal niets, van hun fysiek heeft de tand des tijds kunnen doorstaan. Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe dat mogelijk is?

Nu weet je het.

Tekst: EigenKracht.nl