EN  |  FR

Dode dopinggoeroes

Hoe bodybuilders hun anabole steroïden, antioestrogenen, groeihormoon en andere clandestiene middelen moeten gebruiken. Dat is, kort gezegd, het domein van de anabolengoeroes. Vaak hebben ze geen medische opleiding, buitensporig veel zelfvertrouwen en een opmerkelijk korte levensduur. 

Tekst: EigenKracht.nl

Author L. Rea is niet meer. Rea [spreek uit: Ree], die eigenlijk Scott Jensen heette, overleed op 8 oktober 2016 in zijn Californische woonplaats Oak View. Hij was toen al zes jaar ernstig ziek. Zijn nieren waren afgestorven, en moest om in leven te blijven dagelijks zijn aangesloten op apparatuur die zijn bloed zuiverde. Een bacterie, die waarschijnlijk via die apparatuur zijn lichaam binnenkwam, betekende het einde van zijn leven.

Author L. Rea was een begrip in het anabolenmilieu. Honderdduizenden gebruikers zagen hem als een autoriteit, ondanks het feit dat hij een verleden had als cocaïnedealer en een celstraf van twaalf jaar had uitgezeten. Massaal lazen ze op het internet zijn artikelen over chemische middelen die de spiergroei versnelden, de werking van vrouwelijke hormonen of stresshormonen blokkeerden of het herstel van de hormoonhuishouding na een kuur versnelden. En anders lazen ze zijn boeken, zoals het door hem in de gevangenis op WC-papier geschreven Chemical Muscle Enhancement en Building The Perfect Beast, waarin Rea systematisch uit de doeken welke farmacologische methoden bodybuilders kunnen gebruiken om spiermassa en kracht op te bouwen en vetmassa te verliezen.

Van alle middelen die Rea besprak was 95 procent illegaal. Anabole steroïden, groeihormoon, insulines, diuretica, injecteerbare peptiden en al die andere middelen mogen in de meeste landen op deze planeet niet vrij worden verhandeld. De risico's zijn te groot, hebben artsen en beleidsmakers besloten. Maar Rea behoorde tot het slag mensen dat zich aan de oordelen of beslissingen van artsen en of overheden weinig gelegen laat liggen. 

Verstopt in supplementen

Rea was er zo stellig van overtuigd dat de vermeende risico's van anabolica en andere farmacologische hulpmiddelen in de sport verwaarloosbaar klein waren, dat hij ze graag in zijn supplementen verstopte. Die zette hij op de markt via zijn bedrijf Author L. Rea Industries, meestal afgekort tot ALRI, dat daardoor al snel een kwalijke reputatie verwierf. Rea kreeg ruzie met de Amerikaanse overheid toen laboratoria fikse hoeveelheden verboden amfetamineachtige stoffen als sibutramine en methylsynefrine in zijn afslank- en preworkoutsupplementen ontdekten. Duitse biochemici vonden in 2011 in ALRI’s bodybuildingsupplement Jungle Warfare een onbekend anabool: het in de jaren zestig door Winthrop ontwikkelde delta-6-methyltestosteron. Rea had de anabole  steroïde, die tussen twee haakjes nooit was getest op mensen, ontdekt in oude patenten of chemische literatuur. De tienduizenden sporters die Jungle Warfare gebruikten kregen, zonder dat ze het hadden kunnen weten, met elke capsule 12 milligram van de obscure steroïde binnen. Met alle gevolgen van dien.

Zelf gebruikte Rea anabolica in ruime hoeveelheden, en wist daardoor een imposante fysiek op te bouwen. Het is niet onmogelijk dat Rea’s gebruik zijn dood op betrekkelijk jonge leeftijd veroorzaakte. Volgens dierstudies en een klein, doch groeiend stapeltje humaan onderzoek hebben anabolica een funest effect op de nieren en het immuunsysteem. 

Meer doden

De voortijdige dood van Rea staat niet op zichzelf. Veel, heel veel bekende en onbekende anabolengoeroes in het dopingmilieu sterven op verdacht jonge leeftijd. In 2001 overleed bijvoorbeeld de Engelse bodybuilder, ondernemer en dopinggoeroe Paul Borreson op 38-jarige leeftijd. Borreson adviseerde bodybuilders over verboden middelen, en verwierf bekendheid in de beginjaren van het internet door zijn artikelen over wonderbaarlijke cocktails van riskante middelen - zoals, om maar wat te noemen, anabole steroïden, antihistamines en DNP.

Of neem Trevor Smith, een Amerikaanse anabolengoeroe en zakenpartner van Borresen, die experimenteerde met injecties van cocktails van olie en anabolica, en daarover schreef in zijn eigen tijdschrift Gear UZR Magazine. Hij spoot en slikte zichzelf naar een onwaarschijnlijke musculaire 190 kilo - en werd in 2004 op 33-jarige leeftijd dood in zijn huis gevonden. Een hersenbloeding was hem fataal geworden.

Aartsvader van de anabolengoeroes

Nee, anabolengoeroes worden in de regel niet oud. Dat gold ook al voor de aartsvader en het rolmodel van de moderne anabolengoeroes, Daniel Duchaine. Duchaine werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw wereldberoemd door zijn Underground Steroid Handbook, een handleiding voor het gebruik van anabole steroïden en verwante middelen. Duchaine, zelf een wedstrijdbodybuilder en anabolenhandelaar, schreef dat boek in eerste instantie voor zijn klanten. Nadat hij in 1987 tegen de lamp liep, en enkele jaren achter tralies verdween, groeide Duchaine door zijn boeken, nieuwsbrieven en artikelen in bodybuildingmagazines over verboden middelen uit tot een beroemdheid in de bodybuildingfarmacologie. Vet verliezen op moeilijke plekken? Ongekend veel lichaamsvet verliezen in een korte periode? Gyno’s voorkomen terwijl je megadoses testosteron gebruikt? Duchaine vond er manieren voor. Hij leek in de biomedische literatuur overal een farmacologische oplossing voor te kunnen vinden, die wetenschappers en artsen over het hoofd hadden gezien.

Duchaine stak niet onder stoel of banken dat hij neerkeek op artsen. “Ik zou artsen niet als competent willen betitelen”, schreef hij in zijn Underground Steroid Handbook. Dat artsen vonden dat anabolen riskant waren, en dat het gebruik moest worden teruggedrongen, bewees alleen maar dat ze niet wisten waarover ze het hadden, vond Duchaine.

Duchaine overleed in 2000 op 48-jarige leeftijd. Een vriend, die ongerust was geworden omdat Duchaine al geruime tijd niets meer van zich had laten horen, vond hem op 13 januari in zijn woning. Duchaine had zich al geruime tijd niet goed gevoeld. Hij had koorts en verloor snel gewicht. Zijn vrienden vonden dat hij een arts moest raadplegen, maar in plaats daarvan behandelde Duchaine zijn probleem liever zelf. Bij de autopsie werd duidelijk dat de anabolengoeroe was overleden aan de gevolgen van een ernstige nierziekte.

Mensen als Dan Duchaine, Trevor Smith, Paul Borresen en Author Rea drukken hun stempel op de bodybuildingfarmacologie. Met hun niet te ontkennen wetenschappelijke creativiteit, charisma en schrijftalent zijn ze er in geslaagd om miljoenen farmacologische bodybuilders en andere sporters ervan te overtuigen dat artsen geen jota verstand hebben van anabolica en dat alles wat artsen vertellen over de risico’s van anabolica grote onzin is. Je kunt veel van Duchaine en zijn navolgers zeggen, maar niet dat ze niet ondernemend waren. Ze geloofden in wat ze zeiden, en handelden daarnaar. Anders hadden ze nu misschien nog geleefd.