EN  |  FR

Aan het lijntje: de beroerde combinatie van cocaïne en anabolen

Door Hans Wassink en Bart Coumans


Hoi,

Een tijd geleden las ik in een Amerikaans bodybuildingmagazine dat veel wedstrijdbodybuilders in de top cocaïne ‘gebruiken’ om in shape te komen en de training aan te kunnen. Klopt dat? En breekt cocaïne dan geen spiermassa af omdat je er zo hyper van wordt? Of kunnen ze dat maken omdat ze ook testosteron en andere anabolen gebruiken?

P.

Beste P.,

Het is inderdaad waar dat er in de wedstrijdtop, zeker in de Amerikaanse, cocaïne wordt gebruikt. Helaas weten we, dat veel toppers maar een beperkt deel van het jaar echt in shape zijn. Bekend is bijvoorbeeld het geval van voormalige wedstrijdtopper Kevin Levrone, die slechts vier tot vijf maanden echt met bodybuilding bezig was. De rest van de tijd besteedde hij liever aan touren met zijn bandje. Een cultuur van het hele jaar door hard trainen, op je voeding letten, enzovoorts, ontbreekt bij nogal wat toppers, en in plaats daarvan vertrouwen ze op een chemische trucendoos die hen moet helpen op bepaalde tijden te pieken. Cocaïne is daarbij een van de vele middelen, naast het hele gamma anabolen, groeihormoon, insuline, schildklierhormoon, diuretica en bijwerkingenbestrijders, en wat er nog meer in de medicijnkast staat. Het wedstrijddieet, de zware training en de hele opgaaf van alles uit de kast moeten trekken voor een wedstrijd, is menigeen te veel. En als je dan toch de hele apotheek plundert, waarom dan ook geen cocaïne gebruiken, dat je helpt af te slanken, harder te trainen, minder pijn te voelen en je ook nog eens een gevoel geeft of je de hele wereld aan kunt. Ondertussen word je aan het lijntje gehouden, en ondermijn je lichaam en geest.

Cocaïne

Cocaïne is een alkaloïde die in grote hoeveelheden voorkomt in de bladeren van de Erythroxylon coca of cocaplant. Een alkaloïde is een stikstof bevattende plantenbase, die vaak een sterke fysiologische of farmacologische werking heeft, zoals ook de alkaloïden cafeïne, morfine en codeïne, een stof die vaak wordt gebruikt in hoestdrankjes. Bekend is het kauwen van cocabladeren, zoals in Zuid-Amerika door werkers op plantages, om de honger te dempen en langer te kunnen doorwerken. Een van de eersten die cocaïne voor medische doeleinden gebruikte, was de beroemde Oostenrijke psycholoog Sigmund Freud, die de stof inzette tegen opiumverslaving, een in zijn tijd veel voorkomende verslaving. Het middel werkte wonderwel, en had eigenlijk maar één nadeel: het zadelde je op met een cocaïneverslaving!
Cocaïne is een sterk verslavende stof die niet als geneesmiddel is geregistreerd. Het is een indirect werkend sympathicomimeticum dat de afgifte van noradrenaline stimuleert en de heropname van noradrenaline en dopamine remt. Een sympathicomimeticum is een middel dat een stimulerende werking heeft op het sympathisch zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat het lichaam voorbereidt op actie. Noradrenaline en dopamine zijn neurotransmitters die een sterk opwekkende werking kunnen hebben, en een rol spelen bij gevoelens als opgewondenheid, blijdschap maar ook angst. Neveneffecten van cocaïne zijn onder andere vernauwing van de bloedvaten, oververhitting en hartritmestoornissen.
Cocaïne is een harddrug die in verschillende vormen kan worden gebruikt. ‘Gewone’ cocaïne wordt voornamelijk gesnoven via een rietje of een opgerold bankbiljet of iets dergelijks. Cocaïne kan ook gespoten worden of gerookt, waardoor de stof nog sneller en heftiger werkt, maar het effect minder lang aanhoudt. In dit artikel gaat het vooral over het ‘snuiven’ van cocaïne.
Zoals gezegd stimuleert cocaïne het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en ademhaling en verhoogt de bloeddruk. In grote lijnen zijn de effecten als volgt: het uithoudingsvermogen neemt toe, gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen, pijn wordt minder snel gevoeld. De effecten zijn binnen een half uur verdwenen en als de gebruiker het gevoel terug wil krijgen, moet hij opnieuw cocaïne nemen.
Zwaardere gebruikers worden vaak rusteloos en raken snel geïrriteerd. Zelfvertrouwen kan doorslaan in overmoed. Daardoor bestaat er een grote kans dat de zware gebruiker in een schijnwereld terecht komt. Een wereld, waarin de contacten met anderen oppervlakkiger worden, veel drukte om niets lijkt te gaan, diepe gevoelens achteraf hol blijken te zijn, en risico’s ernstig worden onderschat. Gebruik van cocaïne zorgt eerder voor een geestelijke dan een lichamelijke verslaving.
Het hedendaagse cocaïnegebruik is begonnen in de jaren '60. En wel in trendy kringen die zich deze dure drug konden veroorloven: de reclame, de mode, de jetset. Tegenwoordig komt cocaïnegebruik in alle lagen van de bevolking voor. Het middel is de laatste tien jaren duidelijk populairder geworden in het uitgaansleven, maar zeker ook in de traditionele harddrugs-scene.

Cocaïne: algemene risico’s gebruik

Voor we ingaan op de specifieke combinatie cocaïne en testosteron, en waarom dit gecombineerd gebruik in bodybuilding voor nog een aantal extra risico’s zorgt, zetten we eerst de algemene risico’s van het gebruik op een rijtje, en dat zijn, naast afhankelijkheid van de stof, het volgende:

- Wie regelmatig en veel cocaïne gebruikt, verliest eetlust, vermagert en doet een aanslag op de lichamelijke conditie. De weerstand tegen infecties neemt af, er doen zich trillingen, bewegingstoornissen en verstoringen van het hartritme voor.
- Cocaïne neemt vermoeidheidsgevoelens weg. De gebruiker kan daardoor energie gaan gebruiken ten koste van zijn reserves omdat hij de natuurlijke grens niet meer voelt. Samen met slapeloosheid leidt dat tot uitputting: voor een deel van de gebruikers een reden om opnieuw te gaan gebruiken (voortdurend lijntjes snuiven).
- Dat risico speelt extra bij de combinatie cocaïne-alcohol. De alcohol verdooft en maakt dronken, de cocaïne pept weer op. Dat lijkt een welkome combinatie voor lekker lang doorzakken in het uitgaanscircuit, maar gezond is anders: het is extra belastend voor het hart en de lever en de kater is navenant groot.
- Zwaar gebruik kan leiden tot waanvoorstellingen, die weer tot gevoelens van angst en paniek kunnen leiden. Ook kan de gebruiker achterdochtig worden en zich bedreigd voelen, wat kan omslaan in agressie.
- Wie vaak cocaïne gebruikt, kan het gevoel krijgen dat er beestjes onder zijn huid zitten (zogenaamde ‘coke-bugs’) en kan tot bloedens toe gaan krabben.
- Door het snuiven van cocaïne trekken de bloedvaten in de neus samen. Bij frequent gebruik kan het slijmvlies in de neus hierdoor beschadigen. Dat geeft een heftige pijn in de neus. Als cocaïne bij het snuiven in de voorhoofdsholte terechtkomt, kan het daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.
- Gebruik van cocaïne werkt zelfoverschatting en egocentrisch gedrag (de wereld draait alleen om mij) sterk in de hand.

Cocaïne en anabolen

Dat cocaïne en anabolen een beroerde combinatie is komt omdat ze elkaars ongewenste bijverschijnselen versterken. Bijvoorbeeld op het hart. Anabolen zorgen voor een vergroting van de linker ventrikel. Het linker ventrikel stuwt zuurstofrijk en kooldioxidearm bloed het lichaam in en is verantwoordelijk voor de bovendruk van de bloeddruk, en een vergroting van de linkerventrikel kan een goed functioneren ervan verstoren. Anabolen dragen op termijn bij tot een vernauwing van de vaten en verminderen daardoor de zuurstofopname in het lichaam, een effect dat ook optreedt bij gebruik van cocaïne. Anabolen kunnen klontering van de bloedplaatjes veroorzaken, cocaïne ook en samen gebruikt doen ze er nog een schepje bovenop. Australisch en Italiaans onderzoek onderschrijft de negatieve werking van gecombineerd gebruik van cocaïne en anabolen. Meer over het effect van anabolen op hart en bloedvaten vind je hier.
Cocaïne en anabolen versterker ieder op zich agressief gedrag, maar vormen samen wel een heel explosief duo, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Meer over anabolen en agressie vind je hier en hier.
Ook werken zowel anabole steroïden als cocaïne bloeddrukverhogend en daarmee neemt ook de belasting van de nieren toe. Hoge bloeddruk verhoogt de kans op herseninfarcten en langdurige hoge bloeddruk maakt de nieren kapot, het laatste een effect dat je pas in de gaten hebt als de nieren meer dan de helft van hun normale capaciteit hebben verloren. In de artikelen Nieren in het nauw  en Under Pressure krijg je meer informatie over hoe anabolen de nieren de bloeddruk onder hoge druk zetten.
Een ander belangrijk punt is de ‘rebound’ waarmee gebruik van anabole steroïden en cocaïne gepaard gaan. Die leveren een behoorlijk diep dal op, die de kans vergroten dat je opnieuw naar de middelen grijpt. Over het verslavingsaspect van anabolen vind je meer in het artikel Kun je verslaafd raken aan anabolen?

Cocaïne is typisch zo’n harddrug die je de illusie geeft de hele wereld aan te kunnen. Dat maakt dat je risico’s onderschat en allerlei waarschuwingssignalen van je lichaam lang niet opmerkt. Omdat cocaïne vermoeidheid maskeert, de honger dempt en de stofwisseling opjaagt, is het op zich begrijpelijk dat wedstrijdbodybuilders die opzien tegen een wedstrijddieet, loeizware training en de verdere stress waarmee wedstrijden gepaard gaan (zelfverzekerd het podium opklimmen, bijvoorbeeld) naar cocaïne grijpen. Het maakt echter dat ze hun voeding gaan verwaarlozen, pijn minder voelen waardoor het risico op blessures fors toeneemt en in de algehele overschatting van hun kunnen en de roes waarin ze leven ook alle voorzichtigheid met betrekking tot gebruik van allerhande middelen uit het oog verliezen. Je mag dan in de spiegel wel groot en droog lijken, maar ondertussen ben je hard op weg lichaam en geest stevig te ondermijnen. En is een wedstrijdvoorbereiding op zich al een onderneming waar je sociale omgeving een paar forse schokdempers voor moet hebben, de combinatie met een middel als cocaïne, die egocentrisch gedrag enorm versterkt, vormt een waar mijnenveld voor partner, vrienden en familie.
Uit onderzoek is gebleken dat gebruikers van anabole steroïden het zelden houden bij anabolen alleen, maar vaak ook naar andere middelen, zoals bijvoorbeeld cocaïne, grijpen, zo blijkt uit twee TNO-studies (Vogels, 1994 en Detmar e.a., 2003) Op alle fronten echter, blijkt de combinatie van anabole steroïden en cocaïne, je binnen te leiden tot een schijnwereld waarin gezondheid en een gezond sociaal leven op de laagste sporten van je prioriteitenlijstje behoren. Tot de lijn knapt en de kater compleet is.

Sport & Fitness 148, september/oktober 2008