EN  |  FR

De eeuwige strijd tussen Testo en Deca

Door Remco Tevreden en Rens van Kleij


Hallo, ik heb een vraagje,

Ik ben een beginnende bodybuilder die al 1 jaar traint en ik ben nu van plan een kuurtje te nemen. Nadat ik jullie 'facts' over anabolen heb gelezen ben ik toch niet zo zeker welk middel ik het beste kan kiezen. De middelen uit de groep 19-NOR varianten zijn minder schadelijk, maar daar zal ik dan ook niet zo hard van groeien. Nou ken ik verschillende mensen die anabolen verkopen, maar ze zeggen allemaal iets anders. Van de één hoor ik dat je het beste Deca kan gebruiken aangezien het een mild steroïd is. Ik moet er wel iets meer voor betalen, maar dat komt omdat het 50 mg Deca is en omdat het uit België komt. Van een andere dealer hoor ik verhalen dat je het beste middelen zoals Testex Leo® kan gebruiken die zo dicht mogelijk bij het natuurlijk hormoon testosteron liggen, aangezien het lichaam daar dan beter mee omgaat.
Hoe zit het nou precies en wie moet ik geloven? Ik hoef geen wedstrijden te draaien maar ik wil er wel goed uitzien in de zomer. Hoe lang moet ik kuren met welk middel om het veilig te houden? Ik wil een eerlijk en degelijk antwoord en alsjeblieft geen geblabla over 'niet doen' en blijf clean.

L.M.

Beste L.M,

Je vraagt ons om voor jouw een keuze te maken uit twee steroïden, Deca en Testex Leo®. Deze vraag kun je niet zomaar beantwoorden voordat je rekening houdt met een aantal algemene factoren (afgezien van de bijwerkingen). Als je onze artikelen hebt gelezen dan ben je zeker op de hoogte van de (schadelijke) effecten van steroïdengebruik. We zullen die dit maal niet volledig de revue laten passeren. De vraag die je stelt is terug te leiden naar een discussie die een groot aantal jaren geleden werd gevoerd tussenprofessor Gooren en huisarts Karsten. Karsten was voorstander van het gebruik van Deca-Durabolin® aangezien hij meende dat de bijwerkingen dan enigszins meevielen. Gooren daarentegen, meende dat als je dan toch anabole steroïden gaat gebruiken, je beter een steroïd kan gebruiken dat zo dicht mogelijk bij het natuurlijk hormoon testosteron ligt, aangezien het (mannelijk) lichaam daar beter mee kan omgaan. Alvorens in te gaan op de details tussen deze verschillende middelen gaan we eerst in op wat algemene factoren die van invloed zijn bij het gebruik van anabole steroïden. We willen je in ieder geval wel meegeven dat niemand (ook deze gestudeerde heren niet!) vooraf volledig kan voorspellen welk effect een bepaald steroïd zal hebben op een sporter. Er zijn verschillende redenen waarom niemand jouw kan voorspellen wat de effecten zullen zijn als je een steroïd gaat gebruiken. We noemen er een aantal.

Dosis

De mate waarin de effecten (en dus ook de bijwerkingen) zullen optreden is sterk afhankelijk van de dosis die je per dag (bij tabletten) of per week (injecties) gaat gebruiken. Dit lijkt een open deur, maar het blijkt dat er een groot aantal mensen zijn die hier niet bij stilstaan. Je hoort vaak mensen zeggen dat ze maar een hele zware kuur Deca (600 tot 1000 mg per week) pakken, aangezien het toch een mild steroïd is. Toch is de kans dan groot dat deze personen met behoorlijk schadelijke effecten te maken kunnen krijgen.
Om eens een vergelijking te maken: Wat is zwaarder ? Elke dag 20 glazen bier (een lichte vorm van alcohol) of een keer per dag een longdrink wodka (een zware vorm) ? Je zal in de praktijk zien dat ook 20 glazen bier per dag een grote aanslag op je lichaam (lever) is. De denkfout die velen hierbij maken is het vergelijken. Ga nou niet een hoge dosis Deca (licht steroïd) vergelijken met een lagere dosis Testex Leo® (zwaar agressief steroïd). Maar bekijk de middelen apart. Ga je dus een hoge dosis Deca pakken (bijvoorbeeld 900 mg per week) dan zal dat de nodige consequenties met zich meebrengen. Hoe hoger de dosis des te hoger het risico op schadelijke effecten op de gezondheid.

Het blijkt dat er eigenlijk nog nauwelijks doses worden gebruikt die onder de aanbevolen dosis zitten, zoals vermeld op de bijsluiter. De mogelijke bijwerkingen op de bijsluiter gelden echter alleen voor die desbetreffende dosis aangezien medici daar onderzoeken naar hebben gedaan. Ga je hoger zitten dan kunnen er andere effecten optreden. We horen je al denken: "Waarom hebben ze dan geen onderzoeken met hogere doses gedaan?". Nou, omdat het gewoon niet verantwoord is om proefpersonen aan zulke hoge doses bloot te stellen. Ga jij dus op een hogere dosis zitten dan op de bijsluiter vermeld staat, dan meen jij of je begeleider het blijkbaar beter te weten dan de gehele medische wereld. En of je nou wel of niet onder begeleiding kuurt, je kuur is dermate zwaar dat de effecten niet te voorspellen zijn.

Persoonlijke gevoeligheid

Het is een feit dat ieder persoon anders reageert op middelen. Dit geldt voor alcohol, drugs, aspirine en dus ook voor steroïden. Geloof NOOIT verhalen van gebruikers die zeggen dat een bepaalde dosis voor jou goed werkt, omdat die dosis op hun ook goed heeft gewerkt. Het blijkt dat als je twee personen (A en B) allebei hetzelfde steroïd in dezelfde dosis geeft, dat persoon A sneller met bijwerkingen te maken kan krijgen dan persoon B. Dus ook de persoonlijke gevoeligheid is een reden waarom wij (en niemand) je een bepaald anabool steroïd kunnen aanraden.

Betrouwbaarheid dealer

Ook uit jouw vraag blijkt maar weer dat er veel geruchten rondgaan waarbij de 'harde feiten over doping' steeds meer worden verdraaid. Het is toch vreemd dat de verkoper/ dealer op zijn (of haar) woord wordt geloofd. Bij het kopen van een auto of een mobiele telefoon geloof je de verkoper toch ook niet meteen?
Daarnaast blijken de dealers niet altijd betrouwbare middelen te krijgen van de grotere dealer. Sterker nog, we willen er nogmaals op wijzen dat van alle (illegaal) verhandelde steroïden, de helft zeker niet authentiek is. Dat betekent dat de samenstelling van het middel dat je gekocht hebt niet klopt met de officiële samenstelling zoals beschreven op de bijsluiter; als die er nog bij zit … Als er helemaal niets inzit dan valt de schade nog mee; je bent je geld kwijt en merkt verder helemaal niets. Maar als er schadelijke (niet steriele) stoffen aan het steroïd zijn toegevoegd dan ben je verder van huis. Dan kunnen er effecten optreden waar je slapeloze nachten van zult krijgen.

Vandaag de dag kun je NIET meer met het blote oog de echte steroïden van de fake-producten onderscheiden. Dit geldt niet alleen voor gebruikers maar ook bijvoorbeeld voor producenten. Er is zo'n enorme vraag naar steroïden (zeker in deze periode van het jaar) dat de illegale producenten van steroïden de meest vernuftige high-tech aparatuur hebben, om de etiketten, doosjes en ampullen perfect na te kunnen maken. Dealers kunnen nog zo hard roepen dat zij wel echte steroïden hebben, je zal een steroïd toch echt naar een laboratorium moeten sturen om de samenstelling ervan te achterhalen. Dus of je nou plaatjes met vervalsingen uit het boek "Anabolika 2001" hebt of dat je nog steeds de verhalen uit de "WAR 1996" gelooft, hou er rekening mee!

Stacken van middelen

Wil je tegenwoordig gebruikers spreken die slechts één middel tegelijk gebruiken, dan moet je goed zoeken. Er wordt steeds meer gesproken van combinaties (stacks) als Deca-Durabolin® en Dianabol® of bijvoorbeeld Winstrol® en Sustanon®. Je bent als je middelen gaat combineren niet alleen méér geld kwijt, maar bij (korte) positieve effecten weet je niet van welk middel dat nou komt. Op deze manier laat je je bedonderen, want je weet zo nooit welk middel nou fake en welk middel nou echt was.

Deca versus Testex

Deca-durabolin® is ongelofelijk populair bij steroïdengebruikers. Ondanks de milde werking van het middel dien je toch rekening te houden met bijwerkingen als aromatisering. Dit is de omzetting van het steroïd naar vrouwelijke hormonen waardoor je lichaam uiteindelijk meer vet en vocht gaat vasthouden. In ergere gevallen kunnen er verhardingen onder de tepels ontstaan. Naast de populariteit bij gebruikers is het automatisch ook enorm populair bij vervalsers door de enorme vraag. Geloof ons, Deca is het meest vervalst steroïd dat je op dit moment kan vinden! Van Testex Leo® kunnen we je vertellen dat het naast dat het heel erg lijkt op het natuurlijk hormoon testosteron in ieder geval zorgt voor een enorme daling van de lichaamseigen productie van testosteron. Na je kuur zal je dit merken aan onder andere je humeur en de zin in sex. Je gaat bij gebruik van Testex Leo® ook vocht vasthouden, iets wat je snel in je gezicht ziet en je wordt er agressief van.

Kijkend naar voorgaande aspecten gaan wij in ieder geval geen keuze voor je maken. Het is kiezen tussen twee kwaden, iets wat je toch zelf voor je rekening moet nemen. Zoals je ziet, moet je voordat je gaat kuren naast de soort steroïden en de bijwerkingen, die je beide kan voorspellen, ook rekening houden met andere aspecten. Maar gebruikers (of twijfelaars) dienen ook te denken aan aspecten als de dosis, de persoonlijke gevoeligheid, de betrouwbaarheid van de dealer en het stacken van middelen. Je had schijnbaar geen zin in geblabla over de lichamelijke klachten, maar hoe je het wendt of keert, je kunt NIET draaien om de risico's voor de gezondheid. Neem lekker je verantwoordelijkheid en hou het bij de neutrale informatie die je kan krijgen voordat je gaat kiezen. Mocht je als lezer toch iets meer willen weten over de bijwerkingen of andere aspecten van gebruik, dan vertellen we je dat graag op onderstaand telefoonnummer.

Doping Infolijn: 0900 -2001 000
(elke werkdag van 13.00-16.00 uur; € 0,10/min)

Sport & Fitness 105, juli/augustus, 2001