EN  |  FR

Fake Roids. Alarmerend NeCeDo-rapport over anabolengebruik…

Door Willem Koert en Rens van Kleij


Geachte anabolenkenners,

Ik heb de afgelopen twee jaar lang niet meer op 'mijn' sportschool kunnen trainen. Ik had het druk, en trainde thuis, op zolder. Nu is het weer wat rustiger, en heb ik m'n oude sportschool opgezocht. Ik dacht: ik begin weer met een kuurtje. Tot mijn verbazing was er allemaal spul te verkrijgen waarvan ik of nog nooit gehoord had of waarvan ik dacht dat het nergens te krijgen was: injecteerbare Dianabol, bijvoorbeeld, of Biotropin. Nooit van gehoord. Parabolan en Masteron. Twee jaar geleden in mijn sportschool nauwelijks te krijgen, maar nu struikel je er praktisch over. Ik vertrouw die spullen niet. Kunnen jullie me iets meer vertellen? Heb ik tijdens mijn afwezigheid iets gemist?

Nico de G.

Dag krachtpatser,

Dit is nou zo'n vraag, waarbij je niet weet waar je moet beginnen met antwoorden. Je haalt wel wat overhoop, Nico… Laten we maar beginnen met de preparaten die je noemt. Biotropin staat bekend als 'Israëlisch' of 'Pools' groeihormoon. Verleden jaar hoorden we voor het eerst dat dit preparaat in Nederland werd verkocht. En eind vorig jaar hoorden we wat het onderzoek van enkele ingeleverde Biotropin-ampullen had opgeleverd: er zat helemaal niets in. Helemaal niks. Nada. Zelfs geen Pregnyl. En dat was, tussen twee haakjes, een pak van ons hart, omdat we hadden gehoord dat het om biologisch gewonnen groeihormoon zou gaan. Je weet wel, die anabole lekkernij die uit de hersens van lijken wordt geperst, en waardoor je de ziekte van CJ kunt krijgen...

Met het andere middel dat je noemt, Parabolan, is ook zoiets aan de hand. Inderdaad, je struikelt er tegenwoordig praktisch over. Midden jaren negentig schatten ingewijden de kans, dat je een echte 'Para' te pakken kon krijgen, op ongeveer één op de twintig. (Nu schijnt er zelfs helemaal niks meer uit 'Negma France' tevoorschijn te komen, omdat de produktie zou zijn stopgezet.) Maar op de zwarte markt merk je daar tegenwoordig niks van. Het sterft van de Para's, op het moment. Ik hoor het de minder slimme types al vragen: zijn die nou echt?
Nou Einsteins, waarschijnlijk niet. Op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er in de herfst van 1997 nog een ampul Parabolan ingeleverd, die na onderzoek helemaal niets bleek te bevatten. Een regelrechte 'fake' dus. En onze contacten in het hardcore circuit vertellen ons, dat dealers hun klanten adviseren Nolvadex onder de Para te zetten. En iedereen die niet heeft zitten maffen toen De Grote Van der Zon in de vorige afleveringen van S&F aan het woord was, weet dan meteen hoe de vork in de steel zit. Echte Parabolan aromatiseert niet in oestrogeen - en zet zelfs niet om in DHT - en hoeft dus nooit samen met een anti-oestrogeen gebruikt te worden. We hebben geen labtesten om het te bewijzen, en het blijft dus natte-vinger-werk, maar we houden het erop dat er gewoon testosteron in de Para's zit.

Masteron: hetzelfde verhaal. Je ziet er zoveel, dat ze met geen mogelijkheid allemaal echt kunnen zijn. Ik heb, terwijl ik dit schrijf, de uitslag van een testrapport voor me liggen, waarin uit de doeken wordt gedaan wat er in zo'n Masteron-ampul zit. Nandrolon decanoaat, alias Deca-Durabolin. Soms kun je het ook aan de verpakking zien, of je een echte of een valse Masteron te pakken hebt: de doosjes van de valse Masteron hebben iets fletsere kleuren dan de echte. Je kunt het verschil meestal alleen zien als je er een echt doosje naast hebt liggen.

Er is dus nogal wat rotzooi op de markt. Parabolan, Biotropin, injecteerbare D-bol - het is het bovenste topje van de ijsberg. Dat baarde minister Borst en staatssecretaris Terpstra ook al zorgen, en mede daarom gaven ze het NeCeDo opdracht om eens in kaart te brengen wat er allemaal op de zwarte markt aan de hand is. En als je wilt weten wat er de laatste jaren allemaal is veranderd in anabolenland, zou je dat onderzoeksverslag eigenlijk eens moeten lezen. Alles wat je elke gebruiker in Nederland over de 'zwarte markt' zou moeten weten, staat er zo ongeveer in, al zeggen we het zelf. Bijvoorbeeld, dat van alle pillen en ampullen die in Nederland verhandeld worden, ongeveer zestig tot zeventig procent vals is. Wat zit er in die vervalsingen? Soms helemaal niks, zoals dat bij Biotropin en die ampul Parabolan het geval was. Soms zit er iets anders in. Dan wordt een ampul met relatief goedkope nandrolon decanoaat verkocht als het wat duurdere drostanolonum of Masteron. Ronduit schandalig zijn de vervalsingen van het milde Oxandrin of oxandrolone (wat vroeger Anavar heette) en die in werkelijkheid het androgene Stromba of stanozolol bevatten. Dat spul is in het verleden aan nietsvermoedende vrouwelijke sporters verkocht. 'Ze hadden er eigenlijk meteen een scheerapparaat bij moeten geven', vertelde een slachtoffer. Soms zit er precies dezelfde stof in die je zou verwachten, maar dan veel minder. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek, dat er een tijdlang in Nederland een fabriekje actief is geweest, waarin ampullen echt groeihormoon werden opengebroken, het groeihormoon werd opgevangen, verdund met iets anders, en weer werd verpakt in andere ampullen. En je hebt natuurlijk ook vervalsingen waarin precies zit wat erin zou moeten zitten. De meeste Oxymetholone-preparaten die in Nederland worden verkocht zijn bijvoorbeeld waarschijnlijk niet echt, maar bevatten dikwijls wel 'the right stuff'. Niet altijd, natuurlijk. We hebben ook Oxy's binnen gekregen waarin helemaal geen werkzame bestanddelen zaten.

Natuurlijk is het gebruik van anabole steroïden en andere middelen niet zonder risico's - zeker als je alles, wat in boekjes als de World Anabolic Review staat, klakkeloos aanneemt. Ook als je geen vervalsingen gebruikt. Maar als je je realiseert, dat zestig tot zeventig procent van wat er nu verhandeld wordt, niet meer echt is, dan begrijp je dus dat anabolengebruik nog gevaarlijker is dan het al was.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat is er gebeurd? Allereerst moet je beseffen dat de meeste farmaceuten de produktie van dit soort middelen omlaag heeft geschroefd. Onze eigen Nederlandse Organon produceert bijvoorbeeld nog maar een paar muizekeuteltjes aan anabole steroïden per jaar. Nu komen er op het moment veel 'Organon-produkten' uit Griekenland naar Nederland. Vooral Deca's. Op het Internet is er bijvoorbeeld in de nieuwsgroep van 'Elitefitness' een handelaar actief, die zich 'Norma Hellas' noemt. Als je 'Norma Hellas' mag geloven, dan rijdt er elke dag een vrachtwagen bij hem naar binnen, regelrecht van de labs van Organon, barstensvol anabolen. Nu hebben wij dat bij de internationale directie van Organon gecheckt, en wat blijkt: Organon Griekenland heeft nog nooit van 'Norma Hellas' gehoord. In de boeken is geen spoor van leveranties aan Norma Hellas te vinden. Het zaakje stinkt dus. De meeste Organon-produkten op de zwarte markt komen dus niet van Organon. En dat geldt waarschijnlijk ook voor andere farmaceuten: Certa, CIBA-Geigy, Negma, Winthrop enzovoorts.

De meeste anabole steroïden worden dan ook gemaakt in illegale fabrieken. Soms in 'plants', waarin ook straatdrugs als amfetaminen worden gemaakt. Soms in wat beter uitgeruste fabrieken. En soms in fabrieken, die waarschijnlijk niet voor die van onze eigen Organon onderdoen. Joost mag weten wat voor rotzooi er in die illegaal geproduceerde spullen zit. Bij de produktie van anabole steroïden worden namelijk allerlei gevaarlijke stoffen gebruikt, die na afloop weer moeten worden weggezuiverd. Of er worden stoffen gevormd, die moeten worden verwijderd. En er moet steriel worden geproduceerd - zeker als het gaat om spullen die geïnjecteerd moeten worden. De zuivering van medicijnen, en het zorgen voor steriele omstandigheden, zijn dikwijls de grootste kostenpost in de farmaceutische industrie. (De onderzoekskosten niet meegerekend, maar dat is een ander verhaal…) De industrie staat dan ook onder een strenge controle van allerlei instanties. Je kunt op je vingers uittellen, dat die controle in een amfetamine-lab in de bossen of in een loods, ergens op een industrieterrein, afwezig is. En je kunt nagaan, dat het voor deze illegale producenten zeer verleidelijk is, om op de kosten te bezuinigen door de peperdure zuivering maar achterwege te laten. Met alle risico's voor de gebruikers van dien.

Goed. Wat nog meer? Een derde verandering heeft te maken met de handelaren in de dopingbizz. De 'goede' handelaren, van de oude stempel, die zelf ook trainden of getraind hadden, en waarschijnlijk meer kennis over doping bezaten dan het hele NeCeDo bij elkaar, hebben concurrentie gekregen. Er is een nieuw soort handelaar in het anabolenland. Een soort handelaar, dat desnoods over lijken gaat. Een soort handelaar, dat vroeger alleen actief was in 'wit' en 'bruin', maar nu de anabolen heeft ontdekt. Een gedeelte van de dopinghandelaren komt tegenwoordig uit het drugsmilieu. De jongens van de Centrale Recherche Informatie (CRI) hebben speciaal voor het NeCeDo gekeken wat er behalve Duke Nukem nog meer op hun harde schijven stond. En raad eens waar ze mee gekomen zijn? Iets meer dan 70 procent van alle anabolengevallen stond ook geregistreerd als handelaar in verdovende middelen. Waarschijnlijk is deze groep handelaren niet representatief voor alle handelaren in Nederland, maar het zet je toch aan het denken, nietwaar? De handel in doping begint toch al steeds meer een criminele aangelegenheid te worden. Er zijn minstens al een stuk of tien afrekeningen geweest in het anabolenmilieu - en eentje daarvan was dodelijk. Een andere afrekening had te maken met een internationaal opererende organisatie, die actief is in de anabolenhandel. De organisatie zou opdracht hebben gegeven om een Nederlands staatsburger de benen te breken. Het slachtoffer zou de politie hebben willen inlichten over de activiteiten van de organisatie.

Wat hebben we? Een markt, overvoerd met vervalsingen. Fabrieken, die steeds minder anabolen produceren. Een verschuiving van de produktie naar de criminele sfeer. Drugshandelaren, die in toenemende mate actief zijn in de dopinghandel. Geweld onder handelaren - en in minstens één geval zelfs dodelijk geweld. Vergissen we ons, of is er alle reden om je zorgen te maken?

Uiteraard is dit allemaal al veel langer aan de gang. Onze contacten in Organon vertellen ons bijvoorbeeld, dat dit bedrijf al sinds de jaren zeventig met vervalste anabolenpreparaten wordt geconfronteerd. We kunnen wel zeggen, dat het einde van de jaren tachtig ongeveer een omslagpunt is geweest. Tien jaar geleden was er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Het meeste spul op de markt was echt. De meeste handelaren kwamen zelf uit de sport, hadden veel ervaringskennis, en gebruikten vaak zelf wat ze ook aan hun klanten verkochten. Als je de handelaren 'oude stijl' vergelijkt met de handelaren 'nieuwe stijl' kun je ze niet echt 'misdadigers' noemen. Maar nu, anno 1998, staan de zaken er anders voor. Dus, beste Nico, als je straks de (anabolen)boer op gaat, dan weet je nu in wat voor kringen je je gaat begeven. En welke risico's je gaat lopen. Ons advies? Blijf clean. En als je nu nog niet weet waarom je met je tengels van het spul af moet blijven, lees dan het rapport. Dan weet je het.

Willem Koert
Rens van Kleij

Sport & Fitness 86, mei/juni, 1998