EN  |  FR

D-BOL. DIANABOL

Door Willem Koert & Rens van Kleij

Vraag:

Ik ben helemaal gek van bodybuilding. Al zolang ik me kan herinneren heb ik er net zo willen uitzien als de grote jongens. Toen ik nog een jochie was droomde ik ervan om net zo'n lichaam te hebben als Arnold. Wie niet? Ik weet ondertussen ook wel dat je niet zo'n lichaam krijgt zonder anabolen en andere middelen. Ik heb ondertussen de nodige ervaring met dat spul gehad. Ik ben er lelijk door in de problemen gekomen. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: Ik blijf gewoon hard doortrainen, maar ga niet meer aan de anabolen. De risico's zijn me te groot. Maar nu zei een vriend dat ik gerust Thaibol kon gebruiken."Taibol is hetzelfde als Dianabol", zei hij. "En Dianabol is het oudste anabool dat er is. Het wordt al jaren gebruikt. Dus kun je er wel van uitgaan dat het veilig is". Hij zei ook nog, dat ik er heel veel van moest gebruiken. 40 tabletten op een dag of zo. Dat had Arnold ook gedaan,zei hij. Je moest Dianabol lang en veel gebruiken om er wat van te merken want Dianabol werkt niet meteen. En toen vroeg hij of ik een van hem wilde kopen. Hij had een stel van die kleine potjes met van die roze hoekige tabletjes. Ik dacht: Ik denk er eerst over na voordat ik er weer instink. Toen zag ik in S&F jullie adres en telefoonnummer en dacht ik: Waarom vraag ik het niet aan jullie? Kunnen jullie me iets wijzer maken? Is Dianabol veilig?

Alvast bedankt, Leo S.

Antwoord:


Ha die Leo,

Je vriend heeft er wel verstand van, maar niet veel. De klok wel horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt, heet zoiets. Dianabol is inderdaad een oude anabole steroïde. Het werd aan het einde van de jaren vijftig, in de tijd van Bill Haley, the Platters en de betere Elvis, door de Amerikaans-Zwitserse farmaceut Ciba-Geigy op de markt gebracht. Ook wat je anabolenvriend over Arnold zegt, klopt maar gedeeltelijk. De populairste hartpatiënt aller tijden, Arnold Schwarzenegger, heeft volgens zijn biografen inderdaad veelvuldig Dianabol gebruikt.Toen Arnold op 14-jarige leeftijd begon te trainen begon hij vrijwel onmiddellijk Dianabol en Primobolan te gebruiken. In die tijd was men nog niet op de hoogte van de risico's die aan anabole steroïden kleefden. Ze waren in veel landen gewoon zonder recept in de apotheek te verkrijgen. Dokters schreven ze overal ter wereld aan krachtsporters voor. Tot zover heef je vriend dus gelijk. Voor de rest kletst hij uit z'n nek. Dianabol een veilig middel? Dianabol is één van de gevaarlijkste anabole steroïden. Alle anabole steroïden zijn potentieel gevaarlijk, maar samen met de testosteronesters en de super-androgene  middelen als Halotestin, Masteron, Oxymetholone en Methyltestosteron behoort Dianabol tot de gevaarlijkste groep binnen de anabole steroïden. Iemand als dokter Karsten, die tot voor kort sporters begeleidde met dopinggebruik, heeft zich altijd van het gebruik van dergelijke middelen gedistantieerd. De beroemde Haarlemmer heeft geen goed woord voor een middel als Dianabol over. De risico's van Dianabol (de wetenschappelijke naam is: methandrostenolone) lopen uiteen, en worden ernstiger naarmate je het spul langer en in hogere doseringen gebruikt.

Dianabol en de lever

Dianabol breekt bijzonder moeilijk af in je lichaam. Die afbraak is de taak van je lever, en voor je lever is Dianabol een zwaar vergif. Daardoor kan je lever beschadigd raken, maar ook als het niet zover komt, loop je risico's. Je lever zorgt er namelijk ook voor, dat het 'slechte' cholesterol (het LDL-cholesterol) in je bloed als het ware wordt weggezuiverd. Als je lever als gevolg van Dianabol minder functioneert, schiet de hoeveelheid van dat 'slechte' cholesterol in je lichaam omhoog. Het cholesterol gaat zich afzetten aan de binnenkant van je bloedvaten. Na verloop van tijd verhardt dat cholesterol ('verkalking'). Je bloedvaten worden stug. Gezonde bloedvaten zijn altijd een beetje rekbaar, verkalkte vaten niet. Als je inspanning verricht, en je hart sneller gaat kloppen, stijgt je bloeddruk. Je hart pompt je bloed dan krachtig door je lichaam, en daardoor oefent je bloed druk uit op de vaatwanden waar het door stroomt. Gezonde, rekbare bloedvaten kunnen die druk opvangen. Ze zetten, net als een tuinslang waardoor water stroomt, een beetje uit. Verkalkte, stugge vaten kunnen dat dus niet meer. Als de druk te hoog wordt, springen ze. Er ontstaat een bloeding in je lichaam, en een stuk van je lichaam wordt niet langer voorzien van voedingsstoffen of zuurstof. Als dat stuk van je lichaam van levensbelang is (bijvoorbeeld je hartspier, die ook van voedingsstoffen en zuurstof moet worden voorzien, of een stuk van je hersenen) dan zit je dus in ernstige problemen. Misschien heb je geluk, een uitstekende verzekering en goede doktoren, en kun je op tijd geopereerd worden. Of misschien heb je pech.

Dianabol en vrouwelijke hormonen

Er zijn nog meer bijwerkingen bekend van Dianabol. Dianabol zet vrij gemakkelijk om in oestrogenen (vrouwelijke hormonen). In ieder lichaam komt het enzym 'aromatase' voor, dat het mannelijke geslachtshormoon testosteron of de synthetische versies daarvan (anabole steroïden ) omzet in oestrogeen. Als mannen meer oestrogeen in hun lichaam hebben dan goed voor ze is, heeft dat een aantal zeer vervelende gevolgen. Bepaald mooier word je daar nou niet van: je krijgt een opgeblazen ' varkenskop' omdat je wangen breder worden dan je voorhoofd, en je spieren zien er zacht en kneedbaar uit. Tegelijkertijd stijgt je bloeddruk, omdat je door de vochtretentie meer bloed in je bloedvaten hebt zitten. Zeker in combinatie met de aderverkalking is dat wel het laatste wat je wilt.
Een ander gevolg van die extra hoeveelheid oestrogenen is de vetafzetting op 'typisch vrouwelijke plaatsen'. Je krijgt vetafzettingen op je schouders, heupen en vooral rond je tepels. Inderdaad, je krijgt borsten (bodybuilders noemen het 'bitch tits', maar in het ziekenhuis spreekt men liever van 'gynaecomastie'). Gynaecomastie is het mooiste wat je kan overkomen, als je droomt van een carrière als gespierde transseksuele pornoster. Als dat niet het geval is kun je deze misvorming van je lichaam missen als kiespijn. Gynaecomastie moet overigens vrijwel altijd verwijderd worden door plastische chirurgie. En wat de middelen tegen gynaecomastie (Nolvadex of Proviron) betreft: Die hebben weer andere bijwerkingen ( lees de rubriek van Peter van der Zon in de vorige S&F er maar op na) en remmen de vorming van vrouwenborsten in de praktijk meestal alleen maar wat af… Een ander gevolg van het overschot aan oestrogenen is trouwens een verhoogde kans op depressies.

Andere bijwerkingen

Verder is Dianabol zwaar androgeen. Agressief gedrag, acne, haaruitval, vergroting (en misschien zelfs kanker) van je prostaat en een verhoogde kans op psychoses zijn daar weer het gevolg van. Tenslotte legt Dianabol de aanmaak van je testosteron zo goed als plat. Kuren met Dianabol worden dan ook vaak gevolgd door maanden waarin je dagelijks in kracht achteruit gaat, de ene kilo na de andere als sneeuw voor de zon verdwijnt, je vatbaar bent voor griep en verkoudheid en je je gewoon beroerd voelt.

Ziegler's vloek

Het ergste is nog, dat zeker in het geval van Dianabol het verhaaltje van "allen als je idioot veel gebruikt, loop je risico's" niet opgaat. Al bij een dosering van net iets meer dan 2 tabletten van 5 mg per dag takelt je lever bijvoorbeeld al af. In Dianabol zijn dus ongeveer alle slechte eigenschappen van anabole steroïden verenigd. De man die aan de wieg stond van de uitvinding van Dianabol, de gewichtheffer en coach dr. John Ziegler, heeft zichzelf en 'zijn' uitvinding op z'n sterfbed vervloekt. Dr Ziegler was destijds naar Ciba-Geigy gegaan met het idee een kunstmatig testosteron te ontwikkelen. De firma zag wel iets in het plan van Ziegler, en stelde een onderzoeksteam samen, dat enkele jaren later kon melden dat het een orale versie van testosteron had ontwikkeld. Daarop begon Ziegler met het nieuwe middel te experimenteren op zichzelf en op de gewichtheffers van zijn team. Met succes. De prestaties van de gewichtheffers verbeterden zienderogen. In 1960 kwam Dianabol op de markt. Het vond aftrek onder bodybuilders en andere krachtsporters. En niet snel daarna kwamen de bijwerkingen aan het licht. De ene na de andere sporter raakte in de problemen, inclusief Ziegler zelf. Ziegler kreeg het aan z'n hart, net als zoveel andere D-bol-gebruikers van het eerste uur. Of ze kregen prostaatkanker. Of ze draaiden door en moesten worden opgenomen. Toen Ziegler op sterven lag, waren de meeste van zijn sportvrienden die via hem aan Dianabol waren gekomen, op jonge leeftijd overleden. Als hij het allemaal over had kunnen doen, zei hij, was hij er nooit aan begonnen.

Vervalsingen

Voordat je nu gedeprimeerd begint te raken: Kop op! Het kan nog erger. Na Ziegler's dood in de herfst van 1983, verslechterde de situatie. Ciba-Geigy had Dianabol een jaar eerder van de markt gehaald om ethische redenen. Voor welke ziekte artsen Dianabol ook voorschreven, het middel bleek altijd erger dan de kwaal. Dianabol bleek te moeten worden bijgeschreven in het rijtje van DES, Rohypnol en lonamin. Onder bodybuilders en andere sporters bleef het middel echter onverminderd populair.Vervalsers zagen brood in valse Dianabol (en niet alleen in valse Dianabol, maar dat is een ander verhaal) en begonnen het spul in steeds grotere hoeveelheden te produceren. In de jaren die zouden komen, zou de markt voor anabole steroïden overstroomd worden met vervalsingen. De terugkeer van Dianabol in de vorm van Thaibol (officieel: Anabol Tablets 1000) verbeterde daar niks aan. De vervalsers brachten gewoon ook valse Thaibol op de markt. Een fraai voorbeeld daarvan zijn de kleine potjes Thaibol die overal circuleren. Deze potjes bevatten op het oog dezelfde roze hexagoonnetjes die ook in de grote potten van 1000 pillen zitten. Alle potjes die wij onder ogen kregen, waren echter vals. In dit geval betekende dat, ze geen werkzame stoffen bevatten. Ondertussen zijn er ook al enkele grote potten Thaibol gesignaleerd, die gevuld zijn met vervalsingen.

We vermoeden dat jouw vriend deze rommel ook verkoopt. Zeker omdat hij vertelt, dat je veertig tabletten op een dag moet slikken. Veertig tabletten! Gebruikers die de tijd hebben meegemaakt dat de echte D-bol nog op de markt was vertellen dat ze het vrijwel meteen konden merken als ze D-bol hadden geslikt. En wat de doseringen betreft - die waren veel en veel lager dan de achterlijke dosering die jouw vriend je aanraadt. Als jouw vriend je zegt dat je A: lang moet gebruiken voordat het aanslaat en B: dat je imbeciele doseringen van veertig tabletten moet gebruiken, dan betekent dat waarschijnlijk dat hij gewoon weet dat hij nepbol verkoopt. Hij wil gewoon geld aan je verdienen, dat is alles.
.
Eén ding kunnen we in het voordeel van je 'vriend' zeggen: Er lopen nog grotere rotzakken rond dan hij. De spullen van je 'vriend' bevatten waarschijnlijk helemaal niks. Er circuleren ook valse Thaibol-tabletten waar andere stoffen zitten. De meest goedaardige zijn de roze zeshoekjes die stampvol cafeïne zitten en verder niks. Die cafeïne is waarschijnlijk toegevoegd om de wat meer ervaren gebruikers te misleiden. Anders dan de meeste andere orale anabolen merk je namelijk vrijwel onmiddellijk aan jezelf dat je D-bol geslikt hebt. Je voelt je energieker en hebt het idee dat je de hele wereld aankan. Veel gebruikers van D-bol hebben ook meer moeite om in slaap te komen vanwege dit oppeppende effect. Door cafeïne in een tablet te stoppen, zorgden de vervalsers ervoor dat de gebruikers inderdaad iets 'voelden'. Cafeïne is immers een pepmiddel. Stop cafeïne in een roze zeshoek, en het duurt nog even voordat de kopers in de gaten krijgen dat ze bedonderd zijn. Tijd genoeg voor de vervalsers om zich uit de voeten te maken.

Er circuleren in Nederland ondertussen ook vervalste Taibol-tabletten die mogelijk zeer gevaarlijk kunnen zijn. Ze bevatten methyltestosteron en clenbuterol. Methyltestosteron is één van de goedkoopste steroïden, zeer  androgeen, en lijkt qua bijwerkingen sterk op D-bol (al zijn de bijwerkingen van methyltestosteron meestal net iets serieuzer). Er zijn in ieder geval 3 bodybuilders in grote problemen gekomen die deze vervalsingen hadden geslikt. In het voorjaar van 1997 lieten ze zich opnemen in verschillende ziekenhuizen in de regio van Rotterdam. Ze waren duizelig, moesten overgeven, trilden, klaagden over een drukkende pijn op de borst, hadden een sterke verhoging van de lichaamstemperatuur, hartritmestoornissen en een extreem hoge bloeddruk. De klachten werden veroorzaakt door de clenbuterol. Een tablet bevatte 30 ug clenbuterol, en de zieke bodybuilders hadden er 5 op een dag genomen. De pechvogels hebben het dankzij tijdig ingrijpen gelukkig allemaal overleefd. Maar het heeft bij sommigen van hen niet veel gescheeld.(Bron: P.H. v.d. Kuy, A. Stegeman, B.J. Looij jr., P.M. Hooyman. 'Falsification of  Tai Dianabol'. In: Pharmacy World & Science,vol. 19, no. 4. Augustus 1997, blz. 208/209.)

Een ander D-bol preparaat dat in Nederland op het moment zeer populair is, is de 'Russische Dianabol'. Daar is echter hetzelfde mee aan de hand als met Thaibol. De markt wordt overspoeld met valse Russische D-bol tabletten, die niets, bijna niets, of methyltestosteron bevatten.

Dus, beste Leo, je ziet het D-bol is niet het oude vertrouwde veilige middel waar je zonder problemen groot mee kunt worden. Als er al zo'n middel zou bestaan, dan kun je er zeker van zijn dat het dus niet Dianabol is. D-bol is zonder twijfel een gevaarlijk middel. Als je dan ook nog bedenkt wat voor criminele toestanden zich afspelen op de zwarte markt, dan weet je meteen dat het slikken en spuiten van anabole steroïden steeds meer begint te lijken op tapdansen in een Bosnisch mijnenveld. De middelen zelf zijn al riskant, maar tegenwoordig kun je dus niet meer zeker weten wat je allemaal in je lichaam stopt, en in welke doseringen. Je hebt een goede beslissing genomen door je voor te nemen de anabolen te laten staan. Doe jezelf een groot plezier, en blijf bij je beslissing.

Met vriendelijke groet,
Willem Koert
Rens van Kleij

Sport & Fitness 85, maart/april, 1998