EN  |  FR

GHB (Gamma Hydroxy Butyraat)

Door Willem Koert & Rens van Kleij

Het gebruik van 'smartdrug' GHB blijkt onder sportschoolbezoekers hand over hand toe te nemen. De één gebruikt het als alternatief voor anabole steroïden, de ander in aanvulling op een steroïdenkuur. In beide gevallen gaat men er vanuit dat GHB spieropbouwend werkt omdat het de afgifte van groeihormoon zou stimuleren. Het wordt dus tijd voor de feiten over GHB: Wat is GHB? Stimuleert GHB de afgifte van Groeihormoon? Is GHB riskant? Werkt GHB spieropbouwend?

Wat is GHB?

GHB is een afkorting voor Gamma Hydroxy Butyraat. GHB komt van nature in het lichaam voor: in de nieren, de hersenen, het spierweefsel en het 'bruine vetweefsel'. Wat het precies doet, is nog onbekend. Momenteel wordt onderzocht, of GHB misschien een neurotransmitter is. (Neurotransmitters kun je zien als de 'olie' van je zenuwen en hersenen. Net zoals olie in een motor ervoor zorgt dat het ding het doet, zorgen neurotransmitters ervoor dat je zenuwstelsel functioneert.)
GHB is een tijd op de markt geweest als een smartdrug. Het werd ondermeer verkocht onder de namen 'Liquid E' en 'Liquid Ecstasy'. Onterecht, wat het effect van GHB ligt zo'n beetje tussen alcohol en XTC in. Je raakt aangeschoten, kan niet erg helder meer denken en vindt tegelijkertijd alles en iedereen erg aardig. GHB is ook een tijdje gebruikt als sex-stimulerende drug, maar bleek de frustrerende bijwerking te hebben dat gebruikers er wel opgewonden van raakten, maar vaak niet meer tot een orgasme konden komen. Sinds dat enkele feestgangers met ernstige verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis werden opgenomen nadat ze GHB gebruikt hadden in combinatie met alcohol, is GHB officieel verboden. In het house-circuit was GHB toch al op z'n retour: GHB veroorzaakt namelijk gevoelens van misselijkheid, duizeligheid en benauwdheid. Niet bepaald effecten die je van een 'party-drug' op prijs stelt.
Het verhaal zou hiermee afgelopen zijn, als datzelfde GHB niet z'n kop had opgestoken in het sportschoolcircuit.

Stimuleert GHB de afgifte van groeihormoon?

Ooit is er een onderzoekje gedaan, waaruit bleek dat GHB inderdaad de afgifte van groeihormoon enigszins kon opvoeren - als er tenminste een flinke hoeveelheid GHB werd ingenomen. Het gevolg van een dergelijke hoge doses GHB is een snelle, acute slaap, die meer weg heeft van een coma, dan van gewone slaap. Tijdens deze coma-achtige slaap wordt, gedurende enkele uren, meer groeihormoon afgegeven. Daarbij moet je wel bedenken dat er sowieso meer groeihormoon wordt afgegeven tijdens je slaap, ongeacht of je nu wel of niet GHB gebruikt. Bovendien is GHB als slaapmiddel weinig effectief. Je valt wel als een blok in slaap, maar wordt meestal na een uur of drie alweer wakker.

Is GHB riskant?

Het probleem met GHB is, dat een kleine verandering in de dosis al meteen leidt tot totaal andere gevolgen. Licht gedoseerd werkt het als 'party-drug' of 'sex-drug'. Iets zwaarder gedoseerd werkt het als slaapmiddel en val je acuut in een coma-achtige slaap. Tijdens die coma wordt er meer groeihormoon afgegeven. Neem je nog iets meer, dan houdt je zenuwstelsel ermee op. Je hart stopt met slaan, en je houdt op met ademhalen. Je wordt NOOIT meer wakker!
Waar die grenzen precies liggen, wanneer er wat gebeurt, is voor iedereen verschillend. Er zijn gevallen bekend, waarin mensen wegraakten die een 'recreatieve dosis' genomen hadden. Er zijn mensen die bij de 'Groeihormoon-dosis' klaarwakker blijven. En er zijn mensen, die bij de 'Groeihormoon-dosis' in een diepe slaap wegzakken waaruit ze nooit meer wakker worden.
Als je aanleg hebt om psychotisch te worden, is er een grote kans dat je door GHB een totale kortsluiting in je hersenen veroorzaakt, en je met een acute psychose moet worden opgenomen. Epileptici kunnen er een aanval van epilepsie door krijgen. Ook mensen met hart- en vaataandoeningen kunnen ernstig in de moeilijkheden komen, omdat GHB bij de één een extreem hoge, en bij de ander een extreem lage bloeddruk kan veroorzaken. GHB is, ook wat dat betreft, een zeer onvoorspelbare drug. Kortom: het gebruik van GHB is uiterst riskant. Het zal je niet verbazen, dat er al mensen door het gebruik van GHB zijn overleden.
GHB wordt nog riskanter als het gebruik ervan wordt gecombineerd met alcohol, slaapmiddelen, anti-depressiva of drugs als hasj, XTC, speed en coke. De kans op een coma met fatale gevolgen is dan zeer groot. Ook het gebruik van GHB in combinatie met anabole steroïden wordt ten strengste afgeraden, omdat daardoor je neurotransmitters zeker verstoord zullen worden.

Werkt GHB spieropbouwend?

GHB bevordert niet alleen de afgifte van groeihormoon, maar bevordert eveneens de afgifte van cortisol. Cortisol kun je beschouwen als de tegenhanger van groeihormoon en testosteron: Groeihormoon en testosteron bouwen op, cortisol breekt af. Cortisol wordt ook wel het 'stresshormoon' genoemd. Het komt vrij, als je lichaam denkt dat het over zoveel mogelijk energie moet beschikken. Cortisol vernietigt je spierweefsels, zodat ze kunnen worden omgezet in energie. De sterke toename van de hoeveelheid cortisol in je lichaam tijdens het gebruik van GHB maakt het praktisch onmogelijk dat je groeit.
Veel gebruikers vertellen, dat ze na een 'GHB-coma' barsten van de energie. Ze schrijven dat toe aan de afgifte van groeihormoon. Ze gaan er in de sportschool dan ook weer flink tegenaan. Al die energie komt echter uit afgebroken spierweefsels als gevolg van de toegenomen cortisol-afgifte tijdens de 'GHB-coma'.
Kortom: Je kunt beter een ouderwets uiltje knappen om de afgifte van groeihormoon te stimuleren.

Work-Out

De contrastmethode - van hoog naar laag, van laag naar hoog…

Trainingsschema's verliezen het grootste gedeelte van hun werking na 6-8 weken. Het lichaam is eraan gewend geraakt, en de groeiprikkel die van de training uitgaat vermindert. De oplossing: Een ander schema. Bijvoorbeeld: De contrastmethode. Je kunt alle spiergroepen gedurende 6-8 weken volgens deze methode trainen.

Wat is contrasttraining?

Contrasttraining ziet er als volgt uit: Na een warming-up doe je de volgende, hieronder omschreven setjes. De belasting moet zoveel mogelijk overeenkomen met de hieronder genoemde percentages van je maximale kracht (je 'top') en het aantal herhalingen moet gehaald worden. Als je meer herhalingen kunt doen, dan moet je er uiteraard ook meer doen. Als je er echter niet in slaagt het gegeven aantal herhalingen te maken, moet je spotter - de vent die achter je staat - je ermee helpen. Het aantal herhalingen en de voorgeschreven gewichten zijn het werkzame bestanddeel van deze trainingsvorm. Je streeft ernaar uiteindelijk alle sets alleen te kunnen afronden. Als je bij alle sets meer dan het aangegeven herhalingen alleen kunt maken, kun je de gewichten iets verhogen.
 

Set

Belasting
(% van max)

Minimaal aantal
herhalingen

1

60

10

2

95

2

3

65

10

4

90

3

5

70

8

6

85

4

Doordat de opbouw van je belasting volledig anders is, verras je je spieren en dwing je ze om te groeien.

Voorbeeld

Stel: Je gaat je schouders trainen volgens de contrastmethode. Je kiest daarvoor de basisoefening voor de schouderspieren, de neck-press. Van tevoren heb je je top bepaald: Die is, laten we zeggen, 70 kilo. Je begint uiteraard met een uitgebreide warming-up. Je kunt bijvoorbeeld 4 opwarmsets 'laterals' doen, gevolgd door 2 opwarmsets 'neckpress', met oplopend gewicht. Houd daarbij wel in het achterhoofd, dat deze sets bedoeld zijn om op te warmen, en niet om de spieren te prikkelen. Daarna doe je de volgende 4 intensieve sets zoals vermeld in de tabel. Doe niet meer sets. Het maximaal aantal intensieve sets voor de schouders is ongeveer 4. Voor wat betreft het totale aantal sets per spiergroep verwijzen we naar de Sport & Fitness van mei/juni. De aantallen die we daar genoemd hebben, gelden ook voor de contrastmethode.

Set

Belasting
(kilogram)

Minimaal aantal
herhalingen

1

42

10

2

66½

2

3

45½

10

4

63

3

Sport & Fitness, 82, september/oktober, 1997