EN  |  FR

Anabole steroiden

Anabole steroïden zijn afgeleid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, een hormoon dat het lichaam zelf maakt. Volwassen mannen produceren zo’n 7 milligram testosteron per dag en vrouwen zo’n 0,5 milligram per dag. Testosteron zorgt voor een meer mannelijk uiterlijk en meer spieren. Het heeft vermannelijkende (androgene) en spieropbouwende (anabole) effecten.

Deze effecten zijn heel duidelijk te merken bij jongens in de puberteit als hun natuurlijke testosteronproductie stijgt. Ze krijgen een zware stem, schaamhaar, borstharen, moeten zich gaan scheren en krijgen ook meer spiermassa. Bijna al die effecten vallen onder de noemer van de androgene of vermannelijkende effecten van testosteron. Het laatstgenoemde effect niet; dat noemen wetenschappers de anabole werking van testosteron. Het gebruik van anabole steroïden kan ook leiden tot vervrouwelijkende effecten, waaronder borstvorming (gynaecomastie) of in bodybuildingjargon 'bitch tits'. Hieronder zetten we drie basiseffecten van androgene anabole steroïden (AAS) met behulp van een illustratie uiteen.

Afhankelijk van het soort anabole steroïd dat je gebruikt, de combinatie en/of de duur van de kuur, treden drie effecten op. 1) anabole effecten (spiermassa neemt toe), 2) het enzym 5-alfa-reductase zet een deel van het anabool steroïd om tot dihydrotestosteron (DHT), dat vooral androgene (vermannenlijkende) effecten heeft. Als door toediening van synthetisch testosteron de concentratie DHT hoog oploopt, kunnen mannen onder meer last krijgen van kaalheid of vergroting van de prostaat. 3) het enzym aromatase zet een deel van het anabool steroïd om in estradiol, het vrouwelijk geslachtshormoon. Daardoor kan bij mannen borstvorming (gynaecomastie), vochtretentie en stemmingswisselingen ontstaan. 

In de tweede helft van de vorige eeuw hebben chemici allerlei stoffen gemaakt die lijken op testosteron en ongeveer dezelfde spierversterkende werking hebben, maar niet meer kunnen omzetten in estradiol of DHT. Samen met de varianten van synthetisch testosteron heten die stoffen officieel androgene anabole steroïden. De chemici die al die stoffen bedachten waren opzoek naar stoffen, die wel de gewenste eigenschappen van testosteron hadden, maar niet hun bijwerkingen. Die zoektocht naar het perfecte anabole steroid is nu wel afgelopen. We kunnen daarom met zekerheid zeggen dat die zoektocht is mislukt. Er zijn geen anabole steroïden ontwikkeld die geen bijwerkingen hebben.