EN  |  FR

Dopingautoriteit waarschuwt voor voedingssupplement Unstoppable (Dedicated)

De afgelopen maanden heeft de Dopingautoriteit meerdere meldingen ontvangen van sporters die serieuze gezondheidsklachten kregen na het gebruik van het pre-workout supplement Unstoppable (merk Dedicated). Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het product twee dopinggeduide stoffen bevat: nor-DMAA (niet gedeclareerd op het label) en higenamine (wel gedeclareerd).

De aard van de klachten is van dien aard dat de zaak inmiddels ook bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld is.

Nor-DMAA

Het is vooral het niet-gedeclareerde nor-DMAA dat kan leiden tot zware bijwerkingen. Het is een relatief nieuwe stof die nog niet eerder in voedingssupplementen is aangetroffen. De stof is een afgeleide van het eerder uit de markt gehaalde methylhexanamine (DMAA) en staat op de dopinglijst onder de categorie S6. Stimulantia. Andere namen die voor nor-DMAA worden gebruikt, zijn onder andere:

  • 2-amino-4-methyl-pentane (AMP)
  • 4-methylamylamine
  • 1,3 dimethylbutylamine

Higenamine

Higamine staat in tegenstelling tot nor-DMAA wel duidelijk vermeld op het label. Aan deze luchtwegverwijder zijn zover nu bekend geen harde gezondheidsrisico’s verbonden. Het staat - net als alle andere bèta-2 agonisten - op de dopinglijst onder de categorie S3. Bèta-2 agonisten. Alternatieve namen voor higenamine zijn:

  • Norcoclaurine (nor)
  • demethylcoclaurine

Waarschuwing

De aanwezigheid van nor-DMAA is vastgesteld nadat gebruikers zich meldden met ernstige bijwerkingen. De melding van deze zaak aan de NVWA - en de daaropvolgende conclusie van het laboratoriumonderzoek - gaven vervolgens aanleiding tot het schrijven van dit webbericht.

NZVT

Dit betekent dus nadrukkelijk niet dat Unstoppable het enige supplement is waar dopinggeduide stoffen in zijn verwerkt. De Dopingautoriteit waarschuwt al jaren voor de bewuste en onbewuste verwerking van dopinggeduide stoffen in voedingssupplementen en raadt sporters aan, die in aanraking kunnen komen met dopingcontroles, om alleen NZVT-goedgekeurde supplementen te nemen. Meer informatie over dit systeem kun je hier vinden.

Dossiers: