EN  |  FR

Doping

Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Het was een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en workshops. Op het programma stonden onder meer het effect van social media op supplementen, doping en zelfbeeld, de grenzen van spierhypertrofie en twee intense workshops: Glute-training en Tiktaaliktraining. Ter versterking van de ‘inwendige mens’, werd een prima lunch geserveerd.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 11 december Van der Valk Utrecht

De Eigen Kracht-dag wordt dit jaar op zondag 11 december gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Opnieuw bieden we een aantrekkelijke mix van presentaties en actieve workshops waarmee de fanatieke fitnesser en fitnessprofessional aan het eind van de dag weer vooruit kunnen in kennis en kunde. Tevens serveren we een uitstekende lunch om de inwendige mens te versterken. Trekken dus die agenda, zorg dat je erbij bent en vergeet je sportkleding niet!

Lees meer

Social media, supplementen en doping II

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 2 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Social media, supplementen en doping

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 1 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: Warners wedstrijd

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. In deze aflevering draait het om de Natural Bodybuilding wedstrijd waaraan Warner heeft meegedaan.

Lees meer

Eigen Kracht pakt uit op FitFair 2022

En daar staan we dan, Hal 8, stand 12, met vijf man sterk, bezoekers van de FitFair 2022 te animeren met een speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld apparaat dat het uiterste vergt van fitnessbeoefenaars. Alles draait om behendigheid en beheersing. Er wordt progressief belast, dus steeds een schijfje erbij. Er valt van alles te winnen, prijzen, zelfrespect en volop waardevolle info. Als de sodeju dus naar stand 12 voor een stevige uitdaging.

Lees meer

INBA NK Natural Bodybuilding

INBA Netherlands ontwikkelt zich de laatste jaren als een podium voor fanatieke fitnessers en bodybuilders die best aan een wedstrijd mee zouden willen doen, maar dan wel op de gezonde maner; clean heet dat, in bodybuildingjargon. Voor Warner Broshuis, de deelnemer van de Eigen Kracht Challenge, waar vier sporters een half jaar lang begeleid worden bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld, is dat meedoen aan een natural bodybuildingwedstrijd.

Lees meer

Deense onderzoeker voor Eigen Kracht

Eigen Kracht is het programma van Dopingautoriteit voor fitness. Naast de website, het Eigen Kracht boek en de Supplementenwijzer App, geven we ook voorlichtingen, organiseren we Eigen Kracht dagen en zijn aanwezig op beurzen en fitnessevenementen. En nog zo het een en ander. Alles voor een schone sport, uiteraard. Dat is de opdracht van Dopingautoriteit en daarvoor staat Eigen Kracht. Promovendus Anders Schmidt Vinther, van Aarhus Universiteit verblijft vanaf morgen enkele maanden in Nederland om onderzoek te doen naar de redenen en omstandigheden waarom fitnessbeoefenaars niet tot gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen overgaan of hierover twijfelen. Anders wil graag met deze doelgroep in contact komen.

Lees meer

Eigen Kracht-dag: lichaamsbeelden in fitness

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar vanwege corona opgenomen in theater Zimihc in Utrecht. Het thema voor dit jaar: ‘Lichaamsbeelden in fitness’. Eigen Kracht richt zich met name op wat ‘de cosmetische sporter’ is gaan heten; die fitnessers die vooral trainen om slanker-strakker-gespierder te worden. Verschillende sprekers lieten voor deze dag vanuit eigen expertise hun licht schijnen over achterliggende lichaamsbeelden in fitness.

Lees meer

Eigen Kracht op Social Media

Het is zover! Eigen Kracht is te vinden op Facebook en Instagram. En dat met maar liefst 3 posts per week. Op de maandag met een grappig, maar toch ook leerzaam, kort bericht, en op de woensdag en vrijdag met twee langere webberichten, die ook op de website verschijnen. De wekelijkse posts op de social media zijn inhoudelijk herkenbaar aan diverse icoontjes. Nog niet gezien? Ga dan als de gesmeerde bliksem kijken, en deel het met je hele netwerk onder het motto ‘Eigen Kracht, dat zouden meer mensen …’!

Lees meer

Effect social media op lichaamsbeeld en supplement/dopinggebruik mannelijke fitnessbeoefenaars

De stormachtige ontwikkeling van social media platforms als Facebook en Instagram heeft het afgelopen decennium voor een ware vloedgolf aan beelden gezorgd die het perfecte lichaam verheerlijken. Het is de vraag in hoeverre die beelden gepaard gaan met onrealistische doelen en verwachtingen die leiden tot fanatiek supplementgebruik en mogelijk ook tot gebruik van dopingmiddelen. HAN Hogeschool en de Universiteit van Utrecht zijn bezig met een landelijk onderzoek.

Lees meer

Terug in balans

In de documentaire 'Terug in balans. De evolutie van damesbodybuilding' komen insiders en coaches aan het woord over de evolutie van hun sport en hoe er de afgelopen jaren aan gewerkt is om met nieuwe beoordelingscriteria en nieuwe klassen het ‘damesbodybuilding’ te transformeren. Vorm, balans en vrouwelijkheid spelen daarbij een belangrijker rol dan de mate van gespierdheid of superscherpte. Daarmee lijken de dames een nieuwe weg te zijn ingeslagen met hun sport.

Lees meer

De herontdekking van het Adoniscomplex

In 2002 schreef de Amerikaanse psychiater Harrison Pope ‘The Adonis Complex’, over de verborgen obsessie van jonge mannen met hun lichaam. Het boek maakte aanvankelijk veel los, maar geleidelijk aan ging het in de mainstream media toch weer voornamelijk over de traditionele worsteling van vrouwen met schoonheid en slankheid. De afgelopen 10 jaar is die druk op het uiterlijk onder invloed van social media sterk toegenomen. Een druk waarbij ook het mannenlijf opnieuw onder het vergrootglas kwam te liggen.

Lees meer

Ecdysteron, spierversterker uit spinazie

Er zijn niet zo verschrikkelijk veel ingrediënten in supplementen waarvan onomstotelijk vaststaat dat ze sporters gespierder en sterker maken, en er zijn eerlijk gezegd ook niet zoveel ingrediënten in supplementen die daar dicht tegen aanzitten. Dus als uit een onderzoek van het werelddopingagentschap WADA blijkt dat ecdysteron een anabole werking heeft, weten wij al over welk onderwerp we deze week een bericht voor Eigen Kracht gaan schrijven.

Lees meer

Eigen Kracht-dag op SAP CUP 2018

In het weekend van 8/9 december wordt in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de achtste editie gehouden van het Strength and Physique weekend, beter bekend als de S.A.P. Cup. Dit evenement, dat is uitgegroeid tot het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, gaat Eigen Kracht extra luister bijzetten doordat wij niet alleen met de Eigen Kracht-stand aanwezig zullen zijn, maar op de zondag ook een Eigen Kracht-middag organiseren, waar de nieuwe 3 editie van het bekende Eigen Kracht boek ten doop zal worden gehouden. Een middag met topsprekers, een actieve workshop waar de borst maximaal op de proef zal worden gesteld en een eiwitproef die je spieren zich nog lang zullen heugen. Dat mag U niet missen!

Lees meer

Zon, zee en dope

Jongens waren het. Dubbelgespierde jongens, eind jaren zestig, het perfecte uithangbord voor de Californische strandcultuur van vitaliteit en alle tijd van de wereld, tegen de achtergrond van een strak blauwe hemel. Wie achter de schermen kon kijken zag toch wel degelijk wolkjes en niet zelden ook een stevige depressie. Achter de zonnige strandcultuur verborg zich een drugscultuur, en Dave Draper, bodybuildingkampioen en filmster in de dop, ging er bijna aan onderdoor.

Lees meer

Arnold Schwarzenegger 70 jaar

Op 30 juli 2017 wordt Arnold Schwarzenegger 70 jaar. Een heuglijk feit waaraan we natuurlijk niet voorbij mogen gaan. Hij is het immers die het fitness – samen met uitgever Joe Weider – aan het grote publiek heeft weten te slijten. De enorme groei die fitness de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt is zonder dit duo moeilijk voorstelbaar. De bedenkelijke kanten van die groei stelde der Schwarz anderhalf jaar geleden eigenhandig aan de kaak. Een blik achteruit én vooruit.

Lees meer

Seminars op Eigen Kracht Slanker-strakker-sterker

Slanker-strakker-sterker, welke fitnesser wil dat nou niet? De lat ligt hoog. Dat betekent een behoorlijke belasting voor de fitnessinstructeur die de helpende hand moet bieden om aan de doelen en wensen van de bezoekers van het fitnesscentrum te kunnen voldoen. Dan heb je een stevige basis én meer nodig. De Eigen Kracht Seminars helpen je daarbij. Aan de hand van levensechte praktijkgevallen wordt de instructeur/trice bijgespijkerd over doping, training, voeding, supplementen en de psychologie van de begeleiding. Nodig, nuttig én er vallen 'credits' te verdienen. Inschrijven dus!

Lees meer

Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?

Op 10 september ging de documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ in première. In de documentaire laten insiders uit bodybuilding hun licht schijnen over een sport die al jaren worstelt met een slecht imago. Aansluitend was er discussie en een presentatie van endocrinoloog Pim de Ronde over de ‘HAARLEM-studie’, een lopende grote studie naar de effecten van anabole steroïden op de gezondheid van amateursporters. In de discussie werd, ondanks grote verschillen, breed de behoefte gevoeld om met name beginnende bodybuilders en fitnessers te beschermen tegen het gebruik van anabole steroïden en andere dopingmiddelen. De speciale middag, georganiseerd door EigenKracht, vond plaats in Lantarenvenster te Rotterdam.

Lees meer

De vloek van de jaren negentig

De nieren hadden het zwaar in de jaren negentig van de vorige eeuw. De eisen voor bodybuilding op het hoogste niveau werden steeds verder opgeschroefd: groter, harder, droger was het motto. Dat betekende meer verschillende middelen in almaar hogere doseringen en een fataal gegoochel met vochtafdrijvers. Er moesten wel slachtoffers vallen, en dat deden ze ook. Bodybuildinggoeroe en muscle reporter John Romano noemde die jaren ‘The Curse of the ‘90s’. Een van de slachtoffers viel in Nederland, na deelname aan de IFBB Grand Prix 1992 in Den Haag. Zijn naam was Mohammed Benaziza, hij werd 33 jaar. We doken in de archieven en vonden zeldzame beeldopnamen over het drama.

Lees meer

Documentaire over de toekomst van bodybuilding

Bodybuilding worstelt al jaren met een slecht imago. Dat heeft met het gebruik van anabole steroïden te maken, maar ook met het gebrek aan kennis over deze tak van sport. De reactie van de sporters op negatieve artikelen en televisiereportages is er steevast een van ontkenning en boosheid. Begrijpelijk wellicht, maar wordt het niet de hoogste tijd dat insiders en opinion leaders in bodybuilding zelf eens hun licht laten schijnen over de toekomst van hun sport? De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ wil aan die bewustwording een bijdrage leveren.

Lees meer

S.A.P. CUP 2015 nog groter

Vorig jaar trok de Flex Cup – inmiddels omgedoopt tot S.A.P Cup – in een weekend meer dan 6000 bezoekers, een unicum in de wereld van krachtsport. Komend weekend – van zaterdag 12 tot en met zondag 13 december – worden er over het hele weekend 7000 bezoekers verwacht. Met 405 deelnemers uit zes landen voor de bodybuildingshow, 550 atleten in zes andere sporten, waaronder nieuw het spectaculaire calisthenics. Plus 65 stands uit zes landen, met een uitbreiding van 1900 vierkante meter expoterrein. Daarmee is het grootste krachtsportevenement van de Benelux nog groter geworden. Komt dat zien!

Lees meer

“Rug recht en lachen!”

Eigen kracht spreekt Ton Bavelaar twee weken voor zijn eerste optreden op de SAP-Cup, voorheen Flex Cup. Een veteraan die de gouden jaren van het Nederlandse bodybuilding heeft meegemaakt, maar nu pas de stap naar het wedstrijdpodium durft te maken. Naast een nieuw gezin en een herwonnen liefde voor het ijzer, heeft hij nog een passie: fraai artwork maken van old school bodybuilders uit de jaren zeventig: Schwarzenegger, Zane, Beckles, Mentzer, dat soort mannen dus…

Lees meer

De rant van Romano

In hardcore spierenkringen is de Mexicaanse muscle reporter, sportschoolhouder en begeleider van bodybuildingkampioenen, John Romano, geen onbekende. Wanneer ‘de waarheid’ weer eens van stal moet worden gehaald, vraagt men Romano om ouderwets zijn ongezouten mening over een en ander te geven. Leven in de brouwerij is tenslotte hét survivalmechanisme van menig periodiek. Dit keer ging de ‘rant van Romano’ over nauwelijks getrainde mannen die zich een volledig krankjorume fysiek bij elkaar spuiten met behulp van het oliepreparaat Synthol. Achter de woede van Romano zit echter een flinke portie angst, zo blijkt.

Lees meer

Sebastiaan Walthuis predikt schone sport

Natural bodybuilders spreken zich de laatste jaren steeds meer uit en tonen wat er met een beetje enthousiasme en inzet valt te bereiken. Sebastiaan Walthuis (22) is zo’n sporter, geen berg is hem te hoog, reden ook dat hij voor hij door het ijzervirus werd gebeten, meerdere keren de Alpe d’Huez heeft beklommen, met de fiets én met de benenwagen in de derde versnelling. Daarnaast zet hij zich ook nog eens in voor de kankerbestrijding. We houden van die man…

Lees meer

Message in a bottle

Het rommelt in het land der dubbelgespierde fysieken. Een oude stammenstrijd leeft op. Steeds vaker wordt er ‘halt!’ geroepen. De bekendste spreekstalmeester van het wedstrijdbodybuilding, Arnold Schwarzenegger in hoogst eigen persoon, roept het hardst van allemaal: ‘Bodybuilding moet terug naar klassieke lijnen’, en hij vraagt mensen massaal hun mening te laten horen aan Jim Manion, hoofd van de afdeling professional bodybuilding van de IFBB.‘ In de jaren zestig en zeventig hadden bodybuilders nog een pleasing physique, met een fraaie V-shape. Tegenwoordig hebben ze allemaal een hangbuik, het is meer een bottle shape geworden. Dat is belachelijk en moet veranderen’, aldus Arnold. Over het bommetje dat Schwarzenegger onlangs op de Arnold Classic 2015 liet vallen.

Lees meer

NVWA roept op illegale verkoop afslankmiddelen met DNP te melden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft naar aanleiding van de waarschuwing van Interpol voor middelen met de verboden stof DNP (2.4-Dinitrophenol) de afgelopen dagen een screening uitgevoerd om te controleren of deze middelen op Nederlandse websites worden verkocht. Hierbij zijn geen Nederlandse (internet)verkopers aangetroffen. Maar omdat het hier gaat om handel die plaats zou vinden in het illegale circuit roept de NVWA consumenten op het te melden als zij weten waar middelen met de verboden stof DNP worden verkocht.

Lees meer

Miss Olympia - 1980-2014 - het einde van een wedstrijd

In 1980 werd de eerste Miss Olympia gehouden. Na 35 jaar heeft de International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB) besloten de stekker uit het profevenement te trekken. Het borrelde al jaren en de almaar gespierder dames werden steeds moeilijker te verkopen aan het grote publiek. Gegoochel met klassen en cosmetische ingrepen kon de neerwaartse spiraal niet tegenhouden. Nederland draaide vooral in de jaren tachtig op internationaal niveau mee en leverde diverse wereldkampioenen. In 2001 zelfs nog een heuse Miss Olympia. Twee blikken hier: een terug en een vooruit.

Lees meer

Symposium Doping: de nuchtere feiten

Op 19 september werd ons nieuwe dopingboek ‘Doping: de nuchtere feiten’ gepresenteerd. Rondom de boekpresentatie werd een symposium met dezelfde naam gehouden. Onder de genodigden waren docenten van fitnessopleidingen, personal trainers, opinion leaders in de wereld van fitness en sportgeneeskunde en een aantal ‘bijzondere relaties’, die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dopingautoriteit. Aan professor van Wimersma Greidanus, ‘man van het eerste uur’, werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt, door Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Symposium en boek werden goed ontvangen.

Lees meer

Het hangt weer in de lucht…

Nederland wordt steeds dikker en afslanken is lastig, dus groeit de markt voor supplementen en dubieuze pillen die op de zwarte markt zijn te bekomen. Een smulrol of reëel overgewicht op die manier aanpakken is niet geheel zonder risico. Met enige regelmaat is er in de bladen of op televisie aandacht voor die risico’s. En altijd weer die verbazing dat je de ‘handel’ zo makkelijk kan krijgen. Recent hadden de programma’s Spuiten & Slikken van BNN en Undercover in Nederland, van SBS6, met de onverschrokken Alberto Stegeman, items over ‘afslankpillen’. 

Lees meer

Makram Cherif: een man met een droom

Hij staat op het punt op de Juliette Bergmann Cup te winnen in de Men’s Athletic Physique klasse. In deze recent opgezette categorie draait het om de atletische fysiek, waarbij ook het totale plaatje (lees: uiterlijk) een rol speelt. Maar Makram heeft nog meer ijzers in het vuur: op zijn prikbord staan een eigen sportschool, vrouw en kind, een levenslange ontwikkeling van zijn vak als personal trainer en fysiotherapeut, plus een fors gevulde prijzenkast. Je moet wel durven dromen, zeg maar. Volgens Makram begint het juist daar: dromen, geloven en realiseren. 

Lees meer

Veiligheidswaarschuwing voor afvallers en sporters: slik geen Dexaprine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor afslankpillen met de naam Dexaprine en adviseert hen direct met het middel te stoppen. Dexaprine is een product dat wordt gebruikt door sporters en mensen die willen afvallen. Het wordt in Nederland via webshops verkocht. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van UMC Utrecht en de NVWA zijn in totaal 11 ernstige klachten binnengekomen van mensen die Dexaprine gebruiken als afslankmiddel.

Lees meer

Gezondheidsraad publiceert rapport over dopinggebruik

De Gezondheidsraad heeft dinsdag 13 april het rapport “Dopinggebruik in de ongeorganiseerde sport” aangeboden aan de heer Bart Zijlstra, Directeur Sport van het Ministerie van VWS. De Gezondheidsraad concludeert in haar rapport dat het gebruik van dopingmiddelen in de ongeorganiseerde sport aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. De Gezondheidsraad doet aanbevelingen tot het uitvoeren van nader onderzoek en doet voorstellen om ernstige individuele gezondheidsschade van de gebruiker zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Lees meer

Doping in het museum?

Musea zijn er in soorten en maten. Van groots opgezette rijksmusea als in Amsterdam tot regionale musea, zoals het Groninger museum, tot kleinere gemeentelijke of particuliere musea. In de laatste categorie wordt op 3 december in museum Gouda de tentoonstelling ‘Doping!’ geopend. Het is een initiatief van het Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan, in nauwe samenwerking met de Dopingautoriteit. In de drie maanden durende tentoonstelling wordt een breed overzicht gegeven van de geschiedenis en praktijk van doping. Ook worden er diverse lezingen gegeven. Komt dat zien én horen!

Lees meer

Leefstijl fitnessbeoefenaars in kaart gebracht

Circa twee miljoen mensen fitnessen in Nederland. Negen op de tien fitnessbeoefenaars voelen zich gezond tot zeer gezond, zowel fysiek als mentaal. Een deel van de sporters gebruikt met name middelen om af te vallen, en minder vaak om spiermassa op te bouwen. Eén op de twintig fitnessbeoefenaars gebruikt stimulerende middelen om extra vetmassa te verliezen. Eén op de honderd gebruikt spieropbouwende middelen zoals anabole steroïden. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO en de Universiteit Utrecht naar de gezondheid en leefstijl van fitnessbeoefenaars.

Lees meer

Dopinggebruik onder mannen stijgt in Nederland

Vandaag zijn de conclusies bekend gemaakt van het derde nationale prevalentieonderzoek middelengebruik, uitgevoerd door het IVO in opdracht van het Ministerie van VWS. Één van de meest opvallende conclusies van dit representatieve onderzoek is dat het gebruik van prestatiebevorderende middelen tussen 2001 en 2005 aanmerkelijk is toegenomen. De groei lijkt over de periode 1997-2001 meer voor te komen bij jonge mannen in de steden. De cijfers over 2001-2005 zijn des te opvallender omdat in de periode 1997-2001 het dopinggebruik juist daalde.

Lees meer