EN  |  FR

Koolhydraten

Voedingsmythes: zij leven lang, héél lang

Neerlands bekendste voedingsprofessor, Martijn Katan, heeft weer een voedingsboek geschreven. Het gaat over voedingsmythes en mochten mythes al de naam hebben lang te leven, dan hebben die over voeding toch wel het allerlangste leven. Kwestie van goed kauwen, dat het goed in je bloed komt. Gelukkig mag Katan mythes graag doorprikken. De eerste 70 zijn in het nieuwe boek netjes op een rijtje gezet, en hij heeft al laten weten dat er een verse stapel mythes op zijn bureau ligt. We gaan ons abonneren.

Lees meer

Opzouten!

Van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten, hebben koolhydraten de afgelopen jaren weer stevig een ‘bad rap’ gekregen. Ten onrechte lieten we eerder weten. Als er dan toch kritiek geleverd moet worden, kunnen we de schijnwerper beter op natriumchloride zetten, beter bekend als ‘keukenzout’. Niet best voor de bloeddruk, nieren en hart- en vaten, maar een zoute hap maakt ook dat je maar blijft dooreten. Kortom, weer een webbericht dat je beter niet met een korreltje zout kunt nemen.

Lees meer

Rondje koolhydraten

Koolhydraten hebben de afgelopen jaren een behoorlijk imagoprobleem opgebouwd. Je zou er dik van worden en de kans op suikerziekte vergroten. En het is slecht voor je tandjes, natuurlijk. Maar iemand die intensief aan sport doet kan best een koolhydraatje consumeren, sterker nog: moet voor voldoende koolhydraten zorgen. In ‘rondje koolhydraten’ zetten we vier redenen op een rijtje waarom koolhydraten broodnodig zijn. Never mind de ‘gluten!’ gillende keukenmeiden, de carbofobe voedselbloggers, de kruidenvrouwtjes en nerveuze quinoa-knabbelaars.

Lees meer

Zon, zee en calorieën

Cleane Kneiter Maurits Brunings is een jongen van het goede leven. Wie hem op facebook volgt ziet ‘m de ene keer als een action hero op een jetski over de golven scheren, dan weer op een motor racend door smalle bospaden, en ja, tegen een tropische vakantie met hoeladames zegt hij ook geen nee. Dan moet je als je thuis komt wel de cojones hebben om die vetcellen weer een beetje leeg te laten lopen. Dat heeft Brunings dan ook gedaan. We laten hem hier verder zelf aan het woord. Over die hoeladames overigens verder geen woord. Vinden we toch gek. 

Lees meer

Met kennis aan de keukentafel

Voeding is een populair maar lastig onderwerp. Wat het algemene publiek weet over voeding lijkt uit de bladen, de dieetboeken, de televisieprogramma’s over obesitas en van internet te komen. Dat zijn niet altijd de meest degelijke bronnen. Voedingshoogleraar Frans Kok schreef ‘uit verontwaardiging en verwondering over de vele dieetboeken die verschijnen’ samen met wetenschapsjournalist Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten. Gewoon doen: goede voeding volgens de wetenschap’. Ze willen dat je met een beetje kennis aan tafel gaat. Gelijk hebben ze. 

Lees meer

Vechten met voeding & vocht

Bijna alle vechtsporten op wedstrijdniveau hanteren een gewichtsklassensysteem. Dat is wel zo eerlijk, want een oud spreekwoord in boksen zegt ‘Een goeie grote wint altijd van een goeie kleine’. Op de hardcore fans van Bruce Lee na, onderschrijven de meeste sporters deze waarheid als een koe wel. Daarom wordt er ook zo vaak gegoocheld met de kilo’s, om in de gewichtklasse waarin men uitkomt een zo ‘gunstig mogelijk gewicht’ te hebben. Dat levert niet altijd winst op. 

Lees meer

Houd je pijlers in de peiling

Je surft op het wereldwijde web en probeert de krenten uit de pap te vissen om je fitnessdoelen (slanker-strakker-sterker) te ondersteunen. Dat is een hell of a job, want voor je het weet loop je vast tussen de onzedelijke afbeeldingen en de nieuwste aflevering van serie X of Y, met risico op virussen, hardnekkige pop ups, commerciële bagger en goedbedoelende doe-het- zelvers die apetrots het knip en plakwerk op hun eigenste website presenteren als state of the art info. Komen de bits je dan langzamerhand uit de neusgaten, dan is het de allerhoogste tijd om je pijlers weer eens goed in de peiling te nemen.

Lees meer

Zestien ijzersterke (en niet zo sterke) afslanktips

Volgens enquêtes begint bijna de helft van alle volwassenen het nieuwe jaar met goede voornemens, en is het meest populaire voornemen om voor eens en altijd af te vallen. Op basis van de gegevens uit voorgaande jaren schatten we dat ongeveer twee miljoen Nederlanders met dat goede voornemen 2013 zijn ingegaan. Speciaal voor hen doken we in de Eigen Kracht-bibliotheek en verzamelden we zestien degelijke en wat minder degelijke afslanktips.

Lees meer

Nieuwe Cola voor Machomannen

Willen de producten die je in de markt zet ook goed verkocht worden, dan moet je als fabrikant rekening houden met hun … eh… ‘uitstraling’. Dat geldt niet alleen voor een auto of een motorfiets, maar ook voor bier en frisdranken. Machomannen blijken bijvoorbeeld moeite te hebben met ‘cola light’ (in het Engels ‘Diet Coke’), want op je lijn letten is voor vrouwen en voor mietjes. Een ernstig misverstand, natuurlijk, maar in de reclame gaat het allang niet meer over smaak. Het gaat om de beleving.

Lees meer

Slanker en gespierder met langzame koolhydraten

Krachtsporters die hun voeding willen optimaliseren denken vooral aan hun eiwitten, en pas in de tweede of derde plaats aan hun koolhydraten. Vaak komen koolhydraten alleen om de hoek kijken in de vorm van extra energiegevende suikers voor en tijdens de training. Toch zijn er aanwijzingen dat krachtsporters erop vooruitgaan als ze ook op andere momenten kiezen voor het juiste type koolhydraten. De langzaam opneembare, om precies te zijn.

Lees meer

Gaan met die banaan?

Dat we om te sporten onze energievoorraden op peil moeten houden, mag bij iedere krachtsporter als bekend worden verondersteld. We weten ook dat koolhydraten hiervoor onmisbaar zijn. De banaan is na trainingen bijna clichématig populair. Tegelijkertijd zijn er steeds meer bodybuilders die juist fruit van hun menu schrappen. Dat zou dik maken. Heeft de ‘herstelbanaan’ zijn langste tijd gehad? Of kunnen die vruchteloze bodybuilders hun voedingsstrategie beter herzien?

Lees meer