EN  |  FR

Eiwit

Caseïne of wei-eiwit voor het slapengaan?

Eiwit nemen voor het slapengaan is een veel bediscussieerd onderwerp binnen en buiten de gym. Lang was het idee dat eiwit voor het slapengaan consumeren een must is. Daarna volgde een periode waarin die praktijk gerelativeerd werd. Toch is die eiwitslaapmuts weer terug van weggeweest en niet alleen nuttig voor krachtsporters maar ook duursporters. Maar of die ‘muts’ nu uit caseïne of wei-eiwit moet bestaan, lijkt niet veel uit te maken.

Lees meer

Voeding bij blessures

Hoewel krachttraining voor fitness en bodybuilding een laag blessurerisico kent, raken er jaarlijks toch veel sporters geblesseerd. Fitness kent nu eenmaal veel beoefenaars. Nu is een blessure natuurlijk de nachtmerrie van elke fanatieke sporter. Niemand zit te wachten op een negatieve verhouding spiermassa en vetmassa. Maar ook niet op een onnodig lang herstel. Extra aandacht voor voeding is dan meer dan ooit geboden. In plaats van je teleurstelling met hamburgers en alcohol te lijf te gaan, moet je investeren in je genezingsproces.

Lees meer

Eten voor spiermassa

Dat voeding belangrijk is voor een sporter, zullen de meeste bezoekers van fitnesscentra wel weten. Bodybuilders kijken daarbij vaak speciaal naar eiwit. Maar het gaat natuurlijk om het hele plaatje, zoals een bekende Nederlandse topbodybuilder in ruste ooit zo treffend wist te formuleren: ‘Bodybuilding is 50% training, 50% voeding en 50% herstel.’ Maar, uh, het hele plaatje is toch 100 procent? Gelukkig zochten Noorse wetenschappers het voor 1000 procent uit. Wij blij.

Lees meer

Vega versus omni

Aan het begin van deze eeuw was het in de fitnesswereld en bodybuilding nog simpel: om spieren op te bouwen had je eiwit nodig en dat eiwit haalde je uit dierlijke bronnen. Aangezien onze spieren ook gewoon vlees zijn, leek dit advies dan ook meer dan aannemelijk. Inmiddels zitten we in 2021 en is er steeds meer wetenschappelijke informatie beschikbaar over het effect van plantaardig vs dierlijk eiwit op spiergroei, al dan niet aangezwengeld door moderne termen als protein transition en sustainability. Lees hier maar gewoon ‘eiwitoverstap’ en ‘duurzaamheid’ voor, dat werkt even goed.

Lees meer

Dik door te weinig eiwitten

We zijn op onze website vaak vol lof over eiwit. Spieropbouwend, jaagt de stofwisseling aan, dempt de honger. Dat is de drietrapsraket die iedere rechtgeaarde fitnessfanaat hoog in het vaandel moet dragen. Helaas is niet iedereen zo verstandig. Junkfoodverslaafden eten natuurlijk junkfood omdat het ‘lekker’ zoet of vet of hartig is. Junkfood is vaak calorierijk maar arm aan eiwit. Enter, de eiwithefboomtheorie die zegt dat junkers onbewust maar door blijven junken om hun eiwitbehoefte te dekken. Als dat geen complot is!

Lees meer

Waarom met eiwit opgeleukte voedingsproducten kip en magere kwark niet kunnen vervangen

De eiwithype in de voedingsindustrie is nog maar net begonnen. Je hebt al eiwitbrood, eiwitcrackers, protein cookies en eiwitchocoladepudding, en in aantocht zijn eiwitcroissants, eiwitchips en eiwitijsjes. De eiwitbol, voorheen moorkop genoemd, wordt medio december verwacht. Klinkt reuze leuk allemaal, maar serieuze ijzermensen houden het beter bij kip, kwark, tahoe en de betere eiwitpoeders.

Lees meer

Sportvoedingcongres Papendal 2019

Vorige week vond de derde editie plaats van de TeamNL Leaders in Performance Conference: Sports Nutrition. De uitgebreide line-up van internationale sprekers gaf 300 bezoekers voldoende reden om af te reizen naar het nationaal trainingscentrum Papendal. De conferentie stond in het teken van het presenteren van de laatste wetenschappelijke inzichten en deze te vertalen naar toepassingen in de (top)sport. Een samenvatting van de belangrijkste punten voor de Eigen Kracht lezer.

Lees meer

Krachttraining voor al uw afslankwensen

Om af te slanken grijpen dames klassiek naar twee middelen: hongerdiëten en cardio. Het resultaat is weliswaar gewichtsverlies, maar ook verlies van spiermassa en lichaamsvorm. Erger nog, ze bevinden zich in een neerwaartse spiraal van lagere ruststofwisseling, waardoor de calorieën nog verder beperkt moeten worden. Niet goed voor het humeur, slecht voor de relatie. Dat kan anders en moet anders, met behulp van krachttraining. Helaas worden dames die willen afslanken bij hun bezoek aan het fitnesscentrum steevast naar het cardiopark verwezen. Flesje water, handdoekje, handschoentjes…

Lees meer

Eiwitupdate voor de hard trainende Nederlander

Wie wel eens een krant leest of journaals bekijkt, weet dat er de laatste tijd veel geschreven en gesproken wordt over de ‘gewone, hardwerkende Nederlander’, en dat het de hoogste tijd wordt om die nu eindelijk eens te laten meeprofiteren van een gunstig economisch klimaat. Wij ondersteunen dit van harte, en menen er daarom goed aan te doen die gewone, ongetwijfeld ook hard trainende Nederlander te verblijden met een update over eiwit waaruit blijkt dat er best een forse bonus aan zit te komen. Laat maar wapperen, die driekleur!

Lees meer

Hoe nauw is het (w)eiwitgroeiraam?

Bodybuilders en fanatieke fitnessers hebben herstel hoog in het vaandel staan. Wie niet herstelt, groeit niet, vandaar dat ze voortdurend met bakjes en eiwitshakers in de weer zijn om het zogeheten ‘groeiraam’ niet te missen. De laatste dumbbell is nog niet koud in het rek, of het voederen van de beesten is begonnen. Een uur later zijn de kansen verkeken. Maar is dat groeiraam wel zo nauw? Kan dat raam niet een stukkie open voor wat frisse ideeën?

Lees meer

Eiwittiming uit de tijd?

Het is een ongeschreven regel geworden in het wetboek voor bodybuilders en een van de tien geboden van de bodybuildingbijbel; eet zo snel mogelijk na een training, in ieder geval binnen het uur een eiwitrijke snack, of nog liever, werk een shake weg die 20-25 gram wei-eiwit bevat. Doe je dat niet, dan sluit het ‘groeiraam’ zich onverbiddelijk en heb je die dag de boot gemist voor optimale spieropbouw. Maar wordt de soep echt zo heet gegeten of moet je dat ‘anabolic window of opportunity’ ruimer zien?

Lees meer

De achilleshiel van het paleodieet

Tienduizenden Nederlanders beschouwen melk niet als een voedingsmiddel, maar als vergif. Melk drinken is, als je het aan aanhangers van het paleodieet vraagt, net zo gevaarlijk als brood eten. Of melk en brood echt zo gevaarlijk zijn? De meeste voedingswetenschappers denken van niet. Maar over de veiligheid van het paleodieet zijn diezelfde voedingswetenschappers niet zo gerust. Australische wetenschappers publiceren binnenkort een onderzoek dat duidelijk maakt waarom.

Lees meer

Eiwit in de overdrive

We steken vaak de loftrompet over eiwit en volkomen terecht. Immers, eiwit dempt de honger, voorkomt spierafbraak, bouwt spiermassa op en zet ook nog eens de stofwisseling stevig aan het werk. Geen kwaad woord over onze bouwstenen dus. Steeds vaker valt er interessants te lezen over wat een hoge eiwitinname allemaal vermag. Niet in de laatste plaats voor wie extra spiermassa behoeft. Eiwit in de overdrive dus, niet direct een overval plegen op het zuivelrek bij de buurtsuper en zeker geen babyvoeding hamsteren. Eerst maar eens rustig lezen.

Lees meer

Silverback proteïne: het ideële eiwit

Eiwit is basic stuff voor sporters, en je vindt het in de sportvoedingswinkels en webshops in vele soorten en maten. In de regel is het eiwit van dierlijke oorsprong en bestaat er – zeker in fitness – een bepaald vooroordeel tegen plantaardig eiwit. Maar wat als dat eiwit zo hoogwaardig is dat het voor geen enkel dierlijk eiwit onderdoet? Een eiwit ook dat zich sterk maakt voor een van de troeteldieren van het bodybuilding: de silverback gorilla. Een ideëel eiwit dus, voor de goede zaak. Je zou het bijna ideaal noemen.

Lees meer

Is melk een witte sloper?

Als je een beetje trouwe volger van voedingsnieuws bent, kan het je bijna niet zijn ontgaan dat er nogal wat tegenstanders zijn van melk. Nu zijn er ook voorstanders en de tegenstrijdige berichten over melk kunnen voor behoorlijk wat verwarring zorgen. Niet alleen artsen en voedingskundigen met een echte opleiding en kennis duiken op deze materie, maar ook journaliste en voedselactiviste Alissa Hamilton wilde al het nieuws over melk tot op het bot uitzoeken en schreef er een boek over. We bekeken voor Eigen Kracht de vertaling, die onlangs verscheen onder de titel ‘Melk, de witte sloper’.

Lees meer

Hardcore herbivoor, ’t kan!

Een bodybuilder die recent overstapte op vegetarische voeding, verloor flink wat kilo’s spiermassa. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. We legden zijn hulpvraag om voedingsadvies voor aan Jurgen Verweijen, Cleane Kneiter en al jaren een fanatiek pleitbezorger voor vegetarische voeding. Want, beter voor mens, dier en milieu. In zijn bijzijn laten we het onbeschaamd kluiven dan ook achterwege en kiezen wijselijk voor de vegaburger. Lees en leer...

Lees meer

Met kennis aan de keukentafel

Voeding is een populair maar lastig onderwerp. Wat het algemene publiek weet over voeding lijkt uit de bladen, de dieetboeken, de televisieprogramma’s over obesitas en van internet te komen. Dat zijn niet altijd de meest degelijke bronnen. Voedingshoogleraar Frans Kok schreef ‘uit verontwaardiging en verwondering over de vele dieetboeken die verschijnen’ samen met wetenschapsjournalist Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten. Gewoon doen: goede voeding volgens de wetenschap’. Ze willen dat je met een beetje kennis aan tafel gaat. Gelijk hebben ze. 

Lees meer

Houd je pijlers in de peiling

Je surft op het wereldwijde web en probeert de krenten uit de pap te vissen om je fitnessdoelen (slanker-strakker-sterker) te ondersteunen. Dat is een hell of a job, want voor je het weet loop je vast tussen de onzedelijke afbeeldingen en de nieuwste aflevering van serie X of Y, met risico op virussen, hardnekkige pop ups, commerciële bagger en goedbedoelende doe-het- zelvers die apetrots het knip en plakwerk op hun eigenste website presenteren als state of the art info. Komen de bits je dan langzamerhand uit de neusgaten, dan is het de allerhoogste tijd om je pijlers weer eens goed in de peiling te nemen.

Lees meer

De vier fitnessfundamenten van eiwit

Als trouwe lezer van Eigen Kracht wist je natuurlijk al dat eiwit een belangrijke voedingsstof is voor sporters. Het zorgt voor minder honger, hogere verbranding, opbouw van spieren en het remt de afbraak ervan als je je eiwitinname slim inzet. Onlangs werd daarnaast steeds duidelijker dat een eiwitrijke voeding ook bloeddrukverlagend kan werken. Dat is goed nieuws. Tijd om alle info over eiwit weer eens op een rijtje te zetten, plus een overzicht van wat gevarieerde eiwitbronnen. 

Lees meer

Krachtig afslanken

We hebben op Eigen Kracht vaak de lof gezongen van krachttraining, en terecht. Daarom willen we dat in deze moeilijke tijden nog eens extra doen. Krachttraining helpt immers spiermassa opbouwen, voorkomt dat je op dieet spiermassa verliest, verhoogt je verbranding en geeft ook nog eens vorm aan je lijf. Kortom, naast voeding is trainen met gewichten gewoon het belangrijkste instrument om weer ‘lekker in je vel’ te zitten. Want dat waren we haast vergeten: de weldadige effecten op je psyche, je relatie, je studie, je werk, je kijk op het leven, enzovoorts…

Lees meer

Zestien ijzersterke (en niet zo sterke) afslanktips

Volgens enquêtes begint bijna de helft van alle volwassenen het nieuwe jaar met goede voornemens, en is het meest populaire voornemen om voor eens en altijd af te vallen. Op basis van de gegevens uit voorgaande jaren schatten we dat ongeveer twee miljoen Nederlanders met dat goede voornemen 2013 zijn ingegaan. Speciaal voor hen doken we in de Eigen Kracht-bibliotheek en verzamelden we zestien degelijke en wat minder degelijke afslanktips.

Lees meer

Eten concentreren is makkelijker afvallen

Je kent ons. Onafgebroken op zoek naar onderbouwde en bruikbare tips voor al die honderdduizenden Nederlanders die worstelen met hun ‘fysiek’. En verhip,  we denken dat we er weer eentje hebben gevonden, zo'n tip. In een fundamenteel onderzoek van het prestigieuze Salk Institute for Biological Studies uit de VS, om precies te zijn. Mochten de Amerikanen het bij het rechte eind hebben, dan kun je makkelijker afvallen als je het aantal uren dat je per etmaal eet vermindert. Bij muizen werkt het subiet.

Lees meer

Het vlees is zwak?

Vlees is vaak volop in het nieuws. Meestal in verband met hoe gezond vlees eten nu eigenlijk is en of het voor milieu, mens en dier niet beter zou zijn om minder of helemaal geen vlees meer te eten. Ook zouden vleeseters dominant, onzeker en hufterig zijn. Bodybuilders en fitnessers – die doorgaans ruim in hun eiwitconsumptie zitten – voelden zich mogelijk aangesproken, misschien zelfs… iets onzeker. Een draadje over vlees dat recent voor flink wat opschudding zorgde.

Lees meer

Soja-eiwit zonder zorgen

Een eiwitrijke voeding is een kostbare zaak, maar gelukkig is er soja. Soja-eiwitsupplementen zijn namelijk stukken  goedkoper dan whey en caseïne. Honderden webpublicaties en artikelen in magazines vertellen mannelijke sporters echter dat ze beter met een grote boog om soja heen kunnen lopen. Pseudo-oestrogenen in soja zouden mannen  ‘vervrouwelijken’ en opzadelen met een verlaagde testosteronspiegel, borsten en impotentie. Hoog tijd om de doopceel van soja-eiwit te lichten.

Lees meer

Leucine: net een tikkie essentiëler

Leucine is een essentieel aminozuur dat weldadige effecten heeft op de spieropbouw. In combinatie met een pittige training en een eiwitrijke voeding zorgt het voor meer spiermassa, en bij een streng dieet kan het, liefst in combinatie met krachttraining, de spierafbraak stevig afremmen. Kortom pro-anabool en anti-katabool. Wat wil een mens die slanker-strakker-sterker wil worden nou nog meer? En begin alsjeblieft niet over de Lotto te zeuren, net nu we met een stukje opbeurende informatie komen…

Lees meer

Groot en sterk zonder vlees

Wil je groot en sterk worden? Dan moet je vlees eten. Kijk maar naar de legendarische Griekse worstelaar Milo van Croton die vijf maal het olympisch worstelen won. Van hem werd gezegd dat hij elke dag een hele koe op at! Hoewel dat natuurlijk moeilijk te geloven is, is het wel kenmerkend voor de hardnekkigheid van de mythe dat vlees onmisbaar is voor het kweken van spieren. Want een mythe: dat is het! Kijk alleen maar naar het grote aantal beroemde vegetarische krachtpatsers en lees het onlangs verschenen boek van D. Enette Larson-Meyer. Een aanrader!

Lees meer