EN  |  FR

Eiwitten

Waarom heb je eiwitten nodig? Omdat je spieren voortdurend beschadigd worden door training. Naarmate je ze meer en intensiever gebruikt, zijn de beschadigingen groter. Sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten hebben dus meer eiwitten nodig, dan mensen die geen lichamelijke arbeid verrichten. En daarbij komt nog, dat je lichaam ernaar streeft elke beschadiging te supercompenseren - alles wat jij door training of arbeid beschadigt, wordt door het lichaam sterker gemaakt dan het al was. Door dit principe bouw je spieren op, als je met gewichten traint. En ook voor die 'supercompensatie' zijn weer eiwitten nodig. Maar, als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt, groei je niet en herstel je niet! Dus zeker voor krachtsporters is voldoende eiwit een 'must'. Maar ook afslankers doen er goed aan hun eiwitconsumptie op te voeren, en dat vooral om de spierafbraak die gepaard gaat met een energiebeperkte voeding te compenseren.

Overigens doen eiwitten meer dan alleen spieren opbouwen. Eiwit wordt ook gebruikt om antilichamen op te bouwen, waarmee je lichaam ziektekiemen bestrijdt. Eiwitten worden gebruikt om haar, huid en nagels te laten groeien. Ze dienen als brandstof voor speciale processen in je hersenen. Kortom: Eiwit is onmisbaar voor de mens. Eiwit zorgt voor lichaamskracht, geestelijke energie en weerstand tegen ziekten.

  • Een gram eiwit levert 4 kilocalorieën.
  • Eet per kilogram vetvrije massa 1,5 tot 2 gram eiwit op een dag, dat geldt zowel voor wie spiermassa wil opbouwen als voor wie spierafbraak tijdens diëten tegen wil gaan.
  • Verdeel je eiwitten over zoveel meerdere kleine maaltijden per dag.
    Bij voorkeur elke drie uur een kleine hoeveelheid.
  • Zorg dat je verschillende eiwitbronnen opneemt in je voeding, dus niet alleen dierlijke maar ook plantaardige eiwitbronnen. Niet alleen voorkom je hiermee een eenzijdig voedingspatroon, het kan tevens de kwaliteit van de eiwitten doen toenemen.
  • Pas op met rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen - zeker de eiwitrijke voedingsmiddelen. De tijd dat je rauwe eieren kon eten of kon verwerken tot zelfgemaakte eiwitshakes is voorbij: bij eieren en kippenvlees komt bijvoorbeeld de salmonella-bacterie nogal vaak voor. Andere ziekteverwekkers kan je ook tegenkomen bij rauw vlees en rauwe melk van de boer: dat soort voedingsmiddelen kun je niet veilig eten, zonder het eerst te bakken of te koken. Daarnaast zorgt de stof avidine in rauw eiwit dat het nauwelijks benut wordt door het lichaam.

Een snelle cursus eiwitten krijg je door de lezing De Kracht van eiwit en het dossier Eiwit te bestuderen.