EN  |  FR

Zon, zee en calorieën

afbeelding bij Zon, zee en calorieën

Cleane Kneiter Maurits Brunings is een jongen van het goede leven. Wie hem op facebook volgt ziet ‘m de ene keer als een action hero op een jetski over de golven scheren, dan weer op een motor racend door smalle bospaden, en ja, tegen een tropische vakantie met hoeladames zegt hij ook geen nee. Dan moet je als je thuis komt wel de cojones hebben om die vetcellen weer een beetje leeg te laten lopen. Dat heeft Brunings dan ook gedaan. We laten hem hier verder zelf aan het woord. Over die hoeladames overigens verder geen woord. Vinden we toch gek. 

Doel:

‘ Na mijn vakantie op Aruba van dik 4 weken was ik wat kilootjes aangekomen en was mijn lichaamsvetpercentage opgelopen tot 12-13 procent bij een lichaamsgewicht van bijna 80 kg.  Die vakantie heb ik even helemaal niks gedaan qua training en voeding. Gewoon genieten, uitrusten en geen kcal. tellen. Er is namelijk ook een leven buiten de sportschool.’ Heel veel leven, vullen we hier voor Maurits even aan.

‘ Ik wilde mijn oude shape weer terug na die mooie vakantie en wilde dat gelijk goed aanpakken. Ik ben toen kort daarna in contact gekomen met Sandra van de Kamp en later met haar partner Imro Beuk. Twee personal trainers die een eigen personal trainingbedrijf hebben genaamd Balance PT. Zij hebben mijn shape bekeken en na wat metingen hebben zij mij toen op een goed voedingsschema gezet om zo mijn oude shape binnen relatief korte tijd terug te krijgen.

Ik vind het fijn om het hele jaar door goed droog te staan met behoorlijk wat spiermassa. Ik probeer eigenlijk altijd mijn lichaamsvetpercentage het hele jaar door rond de 10 procent te houden en het liefst net iets eronder. Dan voel ik mij altijd topfit.’

Voeding:

‘ Mijn voedingsschema was aangepast naar 2000 kcal. per dag, 40 procent van mijn voeding bestond uit eiwitten, 30 procent uit koolhydraten en 30 procent uit vetten.

Zes maaltijden waren verdeeld over de dag. De maaltijden bestonden allemaal natuurlijk uit schone voeding. De eiwitten haalde ik uit magere yoghurt/kwark, kipfilet, whey en caseïne. De koolhydraten kwamen enkel alleen uit havermout, groente, fruit en verse vruchtensap. Het klinkt gek, maar ik ben niet zo weg van rijst en aardappelen. De koolhydraten nuttigde ik alleen in de ochtend bij mijn ontbijt en voor en na mijn training. De rest van de dag laag in de koolhydraten. Vetten haalde ik voornamelijk uit walnoten, kokosolie en olijfolie. Verder dronk ik de hele dag door water en soms een bakje zwarte koffie of thee.

Eerlijk gezegd ben ik  nooit zo’n grote fan van supplementen geweest. De enige suppletie die ik gebruik zijn whey, caseïne, een visoliecapsule en een multivitamine per dag. Wel heb ik tijdens mijn 10 weken programma 5 gram creatine per dag gebruikt, maar hier ben ik later mee opgehouden. Ik merkte er eigenlijk weinig van. Dat schijnt bij een procentje of 10-20 van de mensen die creatine gebruiken zo te zijn.

Ik hield verder geen hele junk of vaste smokkeldagen. Ik hield mij elke dag strikt aan 2000 kcal. per dag, maar nam om de 2 weken wel een bescheiden smokkelmaaltijd. Ik merkte dat als ik om de 2 weken een klein beetje ‘smikkelde’ het mijn progressie niet in de weg zat (ik verloor iets meer dan een halve kilo per week aan lichaamsgewicht), dus waarom dan niet! Zo was het ook wat makkelijker vol te houden die 10 weken en was het prima te combineren met mijn sociale leven.’

Training:

‘Mijn eigen trainingsschema heb ik gewoon aangehouden. Ik heb veel geëxperimenteerd met allerlei trainingsschema’s, maar ik blijf altijd terug vallen op het push pull systeem. Ik vind dat een goede manier van trainen en mijn lichaam reageert daar altijd goed op.

Maandag stond rug/biceps/buik op het programma. Woensdag alleen benen. Vrijdag borst/schouders/triceps. Voor elke spiergroep op maandag en vrijdag deed ik altijd 3 basisoefeningen en maakte 3 sets van tussen de 8-12 herhalingen. Behalve voor de triceps en biceps. Dat is een wat kleinere spiergroep en is al behoorlijk aangepakt doordat ervoor al borst en rug is getraind. Voor woensdag deed ik altijd 5 basisoefeningen en maakte ik ook 3 sets tussen de 8-12 herhalingen.

Ik train nauwelijks met machines. Ik geef altijd de voorkeur aan basisoefeningen met vrije gewichten aangezien je dan meerdere spiergroepen aanpakt. Dat wil zeggen bankdrukken, dumbbell drukken, military presses, dippen, deadliften, kniebuigen, lunges, chin ups, barbell rows etc. Mijn krachttrainingen duren nooit langer dan een uur. Ik train graag kort en intensief.

Tussen mijn krachttrainingsdagen door deed ik op dinsdag en donderdag een HIIT (High Intensity Interval Training) op de loopband. Deze HIIT training bestond uit een warming up van 3 minuten op een flink tempo hardlopen. Na de warming up sprinten op een tempo waarbij ik net 45 seconden kon volhouden met een goede looptechniek afgewisseld met 60 seconden wandelen. Hier deed ik dan zo’n 6-8 herhalingen van. Mijn HIIT trainingen duren nooit langer dan 20 minuten. Ook hier geld kort en intensief.’

En zo ging Maurits in 10 weken van bijna 80 kg met een vetpercentage van 12-13 procent naar 73,5 kg en rond de 8%. Hij kijkt al weer uit naar de volgende tropische vakantie!

Dossiers: